Василь Овсієнко: Конфлікт між культурою і хамством

Автор/джерело -  © Василь ОВСІЄНКО 



Дата публiкацiї - 20.02.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=646

Відкрите звернення до Президента України.

Пане Президенте України!

Пан В.Докаленко, Президент Національної телекомпанії України, очевидно ж, із благословення культурреґента України Табачника і міністра Богуцького, вирішив 9 березня, у святий для українців День пам`яті Тараса Шевченка, влаштувати «Вибірковий концерт Євробачення».

Ці провокатори, що стоять поза українською культурою, не просто тицьнули пальцем у календар – вони задумали якнайдошкульніше принизити національну гідність українців. Реклама вже звучить по радіо. Отже, у традиційні Шевченківські дні весь інформаційний простір буде заповнений не Шевченком, а чимось таким, про що давно складено приказку: «Чорт ладу не питає, аби крик був».

Головним фіґурантом цієї «свистопляски» має виступати вульгарна істота, яка не володіє жодною мовою, не належить до жодної культури і до жодної статі, відома в народі як Вєрка Смердючка. ВОНО, ця карикатура на українство, на думку директора творчого об`єднання музичних та розважальних програм НТКУ Олени Мозгової, вважається найімовірнішим претендентом представляти Україну на Євробаченні! І це вже підтверджують опитування. Знають, кого питати.

Цілком у дусі «культурної політики» Табачника, яку, як відомо „нельзя вести…только в интересах узкого слоя украиноязычной интеллигенции, которая просто боится конкуренции во всем”. Культурна політика нинішнього уряду спрямована на приниження українства, на вульгаризацію української культури, на відвернення від неї людей, особливо молоді, на деморалізацію і моральне розтління молоді.

Пане Президенте, у Катехізисі сказано: «Поганих книжок і часописів не читати». У наш час це також означає не дивитися поганих телепередач, які розтлівають душу, особливо молоду. Закличте українську громадськість 9-10 березня повсюдно вшанувати Тараса Шевченка біля його пам`ятників, у клубах і будинках культури, у школах і вищих навчальних закладах, в установах і військових частинах, зобов`яжіть узяти в них участь голів обласних і районних адміністрацій, самі візьміть участь у покладанні квітів до пам`ятника Т.Шевченку в Києві чи в Каневі, побувайте на урочистих зборах і на концерті в Національній опері. Розпорядіться, нехай національне радіо в ці дні читає високі духом вірші Шевченка, хай транслює радіоспектаклі про нього, нехай національне телебачення показує фільми про Шевченка.

Пане Президенте, Національна рада Конґресу української інтеліґенції в кінці грудня 2006 року закликала всіх представників інтелектуальної праці бойкотувати зібрання і заходи, на яких передбачається присутність Табачника. Це означає, що і Вам, інтеліґентній людині, не личить з`являтися на людях поруч з особою, яка з цинічною погордою ставиться до корінного державотворчого українського народу.

Підтримайте ініціативу громадськості усунути Табачника з посади прем`єр-міністра з гуманітарних питань.

Заодно я закликаю українські політичні та громадські організації, молодіжні організації у всі можливі способи захистити національну гідність українців. Національні громади неукраїнців закликаю до солідарності з корінним народом. Це конфлікт не між культурами і мовами. Це конфлікт між культурою і хамством.

Артистів Віталія Козловського, Євгенію Власову, Олену Гребенюк, Василя Бондарчука, гурти «Авіатор», «НеАнгели», «Godo» та інших учасників відбіркового концерту закликаю відмовитися від участі в ньому, якщо він не буде перенесений на інший день, і взагалі не ставати на один щабель з карикатурною Вєркою, бо ви й себе поставите поза культурою.

Василь Овсієнко,
в минулому політв’язень, член Української Гельсінкської групи з 1978 року, лауреат премій імені Василя Стуса, Івана Огієнка та Фундації родини Воскобійників.


16 лютого 2007 року.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.