Російські мадіа активно шукають журналістку, героїню публікації в “The Sunday Times”

Автор/джерело -  © NEWSru 



Дата публiкацiї - 12.03.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=676

Сьогодні учорашня публікація в Британській “The Sunday Times” стала топ-темою російських ЗМІ, навіть більш цікаою, ніж учорашні місцеві вибори. Героїня цієї публікації має псевдонім Марія Іванова, проте розкрити її справжнє ім'я намагаються росіські колеги.

Російською журналісткою, яка попросила політичного притулку в США, імовірно, є мешканка Нальчика Фатіма Тлісова.

Такі виводи "Комерсант" зробив на підставі подробиць, згаданих в газеті “The Sunday Times”, яка повідомила цю новину.

Втім, сама Тлісова запевняє, що емігрувати не збирається.

Британське видання вчора опублікувало матеріал про російську журналістку, яка попросила політичного притулку в США. стверджується, що вона експерт по Кавказу і за свою роботу має професійну нагороду. За даними видання, на цьому тижні жінка, яка в статті фігурує під ім'ям Марія Іванова, покидає Росію. Газета відзначає, що до тих пір, поки вона залишається в Росії, Іванова відмовляється називати своє справжнє ім'я. "Я живу в страху, - говорить вона. - Я відчуваю себе як в пастці і під постійною загрозою з боку спецслужб". У Штатах їй обіцяний притулок.

За даними “The Sunday Times”, журналістка зважилася на еміграцію після того, як в жовтні 2006 року "на її квартиру було здійснено напад", а трохи пізніше, випивши чашку кави, вона отруїлася. "Я прокинулася від жахливого болю. На моїх губах не було шкірних покривів, практично голе м'ясо. Те ж саме відбулося з моїми пальцями. З мене почала злізати шкіра", - приводить газета її слова. Проте в госпіталі їй поставили діагноз "ниркова недостатність".

Через місяць, в листопаді 2006 року журналістка була госпіталізована повторно: вона знепритомніла після випитої чашки сподіваючись. Аналізи показали проблеми з кровообігом серця, але жінка заявила, що її отруїли. Після таких "тривожних випадковостей" журналістка, за її словами, зрозуміла, що за нею полюють російські спецслужби, і вирішила виїхати до Америки, відзначає "Комсомольська правда".

Як відзначає "Комерсант", приведений в газеті опис співпадає з тим, що відбувалося восени минулого року з журналісткою з Нальчика Фатімою Тлісовою.

Зараз вона працює шеф-редактором інформаційного агентства "Регнум" по Північному Кавказу. У 2005 і 2006 роках Тлісова освітлювала для агентства “Associated Press” і ряду російських видань напад бойовиків на Нальчик.

Нагадаємо, в жовтні 2005 року вони атакували МВС і УФСБ по Кабардино-Балкарії, а також Центр по боротьбі з тероризмом і декілька відділень міліції в Нальчику. Тоді загинули 25 співробітників правоохоронних органів і 12 мирних жителів, було убито 92 бойовики. Фатіма Тлісова писала про те, що затримані бойовики піддаються тортурам. Видання стверджує, що за нею в Росії ведеться стеження.

Більш того, в жовтні будинок батьків Фатіми Тлісової обшукали правоохоронні органи (схожий епізод також згадується в “The Sunday Times”). А в листопаді ряд західних ЗМІ повідомили про те, що журналістка отруєна і знаходиться в лікарні.

Тим часом сама журналістка запевняє, що ця стаття не має до неї ніякого відношення. "Я не маю ніякого відношення ні до цієї історії, ні до публікації в “The Sunday Times”. Можливо, мова йде про якусь іншу журналістку, наприклад, з Чечні", - заявила Тлісова.

"Дійсно, з опису можна зробити висновок, що мова йде про Фатіму Тлісову. Але ні мені, ні колегам нічого не відомо про її намір покинути країну", - заявив заступник головного редактора журналу "Сенс" Орхан Джемаль.

 

Фатіма Тлісова

"Фатіма не спілкувалася з авторами публікації. І, не дивлячись на деяку сюжетну схожість, мова, швидше за все, йде не про неї", - заявив головний редактор ІА "Регнум" Костянтин Казенін.

Джерело в уряді Кабардино-Балкарії заявило, що не знає, щоб хтось з республіканських журналістів міг піти на такий крок.

Держдепартамент США навідріз відмовився коментувати публікацію в британській газеті.

Посольство США в Москві з подивом сприйняло повідомлення британських ЗМІ про те, ніби російська журналістка звернулася до американських властей з проханням надати їй політичний притулок. "Дане повідомлення викликало у нас подив. Зараз у нас немає таких відомостей", - заявили в понеділок "Інтерфаксу" в прес-службі американської дипмісії.

Представник посольства США також повідомив "Московськовському комсомольцю", що "зараз немає інформації про якусь російську журналістку, якій було б надано політичний притулок в США".

В той же час в посольстві підкреслили, що для отримання політичного притулку заявник повинен обов'язково знаходитися на території США, оскільки американські дипломатичні місії за кордоном не мають повноважень надавати цей статус. Як пояснив представник прес-служби, "жодне посольство США ні в одній країні світу не володіє правом надавати політичний притулок".

Рішення про знаходиться в компетенції міграційного суду. І зовсім необов'язково, що суд піде назустріч заявникові: для отримання статусу політичного притулку потрібні дійсно дуже серйозні підстави.

У реальності Марії Іванової не існує, вважає КП

КП взагалі сумнівається в тому, що ця Марія Іванова існує насправді. Описувані події, про які стало відомо тільки зараз, відбувалися в самий розпал скандалів навколо вбивства журналістки Ганни Політковської і загибелі екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, відзначає видання.

"Авторитетні фахівці", що кинулися коментувати історію на сторінках “The Sunday Times”, теж цілком відомі - колишні співробітники радянських і російських спецслужб, що повтікали на захід. Простіше кажучи, зрадники. Вельми незвичайний і сам факт розповіді про "нещасну жертву", перш ніж вона опинилася в безпеці.

На думку видання, з тюбика під назвою "справа Політковської і Литвиненка" вичавлюють останні краплі, щоб не дати забути про нього західному обивателеві. Для цього і була написана історія міфічної Марії Іванової.

Принаймні, російські правозахисники поки так і не можуть зрозуміти, хто ховається за цим псевдонімом.

 

Всеволод Богданов

Голова Спілки журналістів не виключив, що стаття “The Sunday Times” - спекуляція

Тим часом голова Спілки журналістів Росії Всеволод Богданов назвав поширену англійською “The Sunday Times” інформацію безпрецедентною. Він також повідомив, що від сьогодні займеться перевіркою обнародуваних англійською газетою відомостей.

Як припускає Всеволод Богданов, встановити достовірність викладених фактів швидше за все буде непросто, пише "Незавісімая газета".

За словами Богданова, раніше журналісти ніколи не просили політичного притулку за кордоном. "Навіть під час скандалу з Бабицьким такого не було", – відзначив він (кореспондент Радіо "Свобода" Андрій Бабицький узяв інтерв'ю у Шаміля Басаєва, яке було показано по американському телебаченню в червні 2005 року). Всеволод Богданов не виключив, що дана публікація може бути спекуляцією.

"Люди, які займаються Північним Кавказом, – не тільки Ганна Політковська, але і будь-який інший – дуже мужні, з відчуттям гідності. Я не вірю, що хтось з тих, кого ми знаємо, на це пішов. Такі люди завжди йдуть до кінця, і ніякої пощади й захисту ні у кого не просять", – з упевненістю заявляє голова Спілки журналістів.

Проте при цьому Богданов не виключив, що з кимось з представників ЗМІ цілком могло все ж таки трапитися нещастя і він міг попросити захисту. Проте припустити ім'я журналіста або видання, в якому він працює або працював, Богданов відмовився. Він відзначив тільки, що з'ясувати, хто це, можливо, не так складно, тому що не так багато жінок-журналістів в Росії займаються проблемами Північного Кавказу.

"Я здогадуюся, про кого йдеться, але не називатиму ім'я, тому що це лише припущення, - заявив "Новим ізвєстіям" глава Центру екстремальної журналістики Олег Памфілов. - А взагалі вже багато журналістів у Росії знаходяться на межі того, щоб кинути все і виїхати за кордон. Завтра російські політики почнуть ситуацію з цією журналісткою коментувати, звинувачувати Захід в брехні. Але їм потрібно зрозуміти, що представники ЗМІ, які хочуть бути об'єктивними, незалежними, в таких умовах більше працювати не можуть".

"Ми не маємо в своєму розпорядженні достатньої інформації, щоб сказати, чи дійсно це той випадок, коли можна говорити про необхідність політичного притулку і чи загрожує що-небудь здоров'ю і життю цієї жінки", - сказав генеральний секретар Спілки журналістів Росії Ігор Яковенко.

І дійсно, в світі, по кількості біженців, що шукають політичний притулок в економічно розвинених країнах, Росія знаходиться на четвертому місці, поступаючись лише Китаю, Іраку, Сербії і Чорногорії. Всього за останні роки притулок в Європі отримали близько 40 тисяч громадян Росії.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.