В Україні все стабільно. З нафтою і газом

Автор/джерело -  © ВВС 



Дата публiкацiї - 16.03.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=683

Україна планує посилити співпрацю з Туркменистаном після приходу до влади нового лідера в Ашгабаді, а також, наразі, задоволена роботою компанії РосУкрЕнерго.

Міністр ПЕК Юрій Бойко

Про це в інтерв’ю Бі-Бі-Сі заявив у Лондоні міністр палива та енергетики України Юрій Бойко.

Розмова редактора Української Служби Бі-Бі-Сі Ростислава Хотина
почалася з запитання, як Юрій Бойко оцінює роботу нафтогону Одеса-Броди в реверсному режимі - з Бродів до Чорного моря для експорту російської нафти.

Юрій Бойко - Зараз він працює в реверсному режимі і працює досить успішно. Ситуація досить спокійна. Якщо буде економічне підґрунтя і ресурсна база він запрацює в прямому напрямку. Зараз питання напрямку більше політичне. Для України важливо отримувати гроші, щоб була зарплатня, щоб нафтопровід користувався попитом і заробляв гроші для країни. Зараз він так працює. Якщо буде вигідно, ми його розвернемо. Візьмемо приклад: як поступили поляки, які завжди наполягають на європейському векторі. Свого часу 1991-92 року, коли Польща залежала на 90% від російської нафти, в Ґданську був побудований нафтопровід до Плоцька, щоб використовувати середземноморську нафту і постачати її на Плоцьк.

Трубопровід був збудований і 1994-го року вийшов на відповідні потужності. Залежність Польщі від російської нафти скоротилася до 47% . А потім 96-98-го року стало невигідно брати середземноморську нафту, бо російська була вигідніша. Вони, не вагаючись, розвернули той нафтопровід і знову сіли на 92% залежності від російської нафти і почали транспортувати її з Плоцька до Ґданська, а звідти на Америку. Ніхто не галасував і нічого не говорив про західний вибір. Те, що було корисно для держави, вони і зробили. Зараз він працює і по ньому йде 7 млн. тонн у напрямку Ґданська.

Бі-Бі-Сі- Але це було до того, як Україні та Білорусі перекривали газ і Білорусі відключали нафту. Зараз становище у Європі зі сприйняттям російських енергоносіїв змінилося.

Юрій Бойко - Зараз вони прийматимуть інше рішення - те , яке буде корисне для їхньої держави. І будуть абсолютно праві з точи зору захисту національних інтересів. І ми таким же чином будемо робити. Якщо нам буде вигідно, він працюватиме у прямому напрямку. Коли не вигідно, то буде працювати як зараз.

Бі-Бі-Сі- Які надії покладають на енергетичний саміт у травні у Польщі, де очікують також Україну, Азербайджан, Казахстан і, можливо, Грузію? Бо раніше казали, що треба спочатку домовитися з постачальниками нафти – каспійськими країнами, споживачами – Польщею і ЄС. Чи може бути поставлена крапка у травні.

Юрій Бойко - Може бути. Відповідно до ресурсної бази з нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан може бути надлишок нафти десь через 2 роки. Є можливість, що нафта піде туди, і трубопровід використовуватиметься у прямому напрямку. Ми розраховуємо на такий варіант. Він для нас вигідний. Тому ми там братимемо участь.

Бі-Бі-Сі- Яка ситуація по газу з “Росукренерго”? Бо є чимало закидів щодо непрозорості. Чи задоволені ви як працює ця схема? Скільки вона ще буде тривати?

Юрій Бойко - У нас газ давно став політичним товаром. Він використовується залежно від того, хто де знаходиться. На сьогоднішній день у нас постачання газу надійне. Ми маємо газ найдешевший серед наших сусідів і гарантований. Якщо хтось нам запропонує більш вигідну схему постачання газу, ми підпишемо з ними договір. Поки що ця ситуація нас влаштовує і з точки зору ціни і гарантій постачань. Вона буде тривати, поки нас влаштовуватиме і відповідатиме інтересам нашої держави.

Бі-Бі-Сі- Після зміни влади в Туркменистані були припущення про нову еру україно-туркменських взаємин. Говорили про можливе поновлення безпосереднього постачання туркменського газу. На ваш погляд це реально?

Юрій Бойко - Мені здається, що там буде спадкоємність і контракт, який підписав Ніязов з “Газпромом”, буде працювати. Ми можемо багато коментувати, але є контракт і керівництво Туркменистану прийняло свого часу таке рішення. Ми маємо туркменський газ. Якщо хтось каже, що ми залежимо від Росії, то таким чином Росія залежить і від нас. Експорт її газу йде через нашу територію, тому ситуація, я вважаю, спокійна. У нас багато інтересів у Туркменистані. Там великий ринок наших товарів. Ми розраховуємо там на видобування газу, починаємо новий раунд переговорів і будемо там зміцнювати свої позиції.

Бі-Бі-Сі- Якщо колись буде здійснено проект транскаспійського газопроводу з Туркменистану і, можливо, Казахстану через каспійське море на Кавказ, то чи буде Україна боротися за те, щоб трубопровід тягнувся через Чорне море до України?

Юрій Бойко - Щоб реалізувати проект такого масштабу треба мати чітке розуміння ресурсної бази. На сьогоднішній день такого розуміння немає, тому усі розмови про те, що у нас скоро якимось чином щось буде, вони можуть вестися на рівні декларацій. Для відпрацювання цього потрібна прискіплива робота фахівців, і потім повинно прийматися рішення. На сьогодні такої роботи не проводяться.

Бі-Бі-Сі- Зараз, здається, постала проблема з реалізацією проекту “Набуко”, яким газ з Ірану чи Середньої Азії мав би транспортуватися через Туреччину до південно-східної Європи й далі… Один з ключових учасників – Угорщина – заявила, що віддає перевагу не “Набуко”, а вже існуючому “Блакитному Потоку”…

Юрій Бойко - Ні, ніхто не виступив проти. Просто сам “Набуко” ще не запрацював і, на мій погляд, там також повного розуміння ресурсної бази немає.

Бі-Бі-Сі- Чи має конкретику ідея видобутку Україною газу в Росії?

Юрій Бойко - Ми проводимо переговори. Є відповідні пропозиції. Ми їх вивчаємо. Зараз відбувається третій тур переговорів з цього приводу.

Бі-Бі-Сі- Але ж Росія хоче щось навзаєм.

Юрій Бойко - Росія вже працює в нас на ринку. Вже працюють спільні підприємства. Цього достатньо.

Бі-Бі-Сі- Але Росія раніше вела мову про трубу. Чи закрите це питання?

Юрій Бойко - Воно було закрите ще 2004-го року. Усі політичні інсинуації не варті серйозного розгляду. Зрозуміло, що в теперішній політичній ситуації щось забрати чи отримати не можливо.

Бі-Бі-Сі- Тобто ви даєте гарантію, що українська труба буде в українських руках?

Юрій Бойко - У нас закон працює. Він і раніше був, забороняючи приватизацію і передачу. Гарантію ми даємо в тому, що у нас будуть надійно захищені національні інтереси. І при цьому буде мало декларацій.

Бі-Бі-Сі- Про які обсяги газу йдеться на переговорах з Росією?

Юрій Бойко - Коли йдуть переговори, оприлюднювати такі дані - це виявлення легковажності. Буде сформована офіційна позиція уряду з цього приводу. Говорити про це вже зараз це все одно, що колись казали, що ми привеземо газ з Ірану і галасували. Закінчилося тим, що втратили те, що мали.

Бі-Бі-Сі- Наскільки може загрожувати українським інтересам створення газового ОПЕКу?

Юрій Бойко - Я не чув, щоб Росія намагалася на офіційному рівні створити газовий ОПЕК. Спільну політику вони весь час намагалися з цього приводу створити і це їхнє право – вони власники газу. Для нас ситуація стабільна. Ми маємо важіль – транзит, тому ми не вважаємо, що є якісь загрози.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.