Народний депутат Віктор Тихонов: “Зривати шапки серед молоді вважалося круто”

Автор/джерело -  © Анастасія Щербина  



Дата публiкацiї - 16.03.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=685

“Донбас — це особливий регіон. На шахти завжди звозили зеків. Удень — це нормальна людина, а ввечері йшов шапки зривати чи ще щось. Тоді серед молоді це вважалося круто. Я сам таким займався...”

У кабінеті народного депутата від Партії регіонів 58-річного Віктора Тихонова на стіні висить портрет президента Української народної республіки Михайла Грушевського. У просторій кімнаті стоять два крісла й стіл, на якому акуратно розкладені теки з паперами.

Нардеп скаржиться на погане самопочуття. Хворіє на грип. Розмовляємо після завершення засідання парламенту. Говоримо російською. Удень опозиція на знак протесту залишила залу засідань Верховної Ради.

— БЮТ і ”Наша Україна” роблять усе, аби діяти коаліції на нерви. Щоб ми зірвалися й наробили помилок, а у них з’явилися причини для перевиборів, — зітхає ”регіонал”. — Але вони цього не досягнуть.

Витирає очі й витягає зі шкіряного футляра масивні окуляри. Крутить їх у руках.

Під час нещодавнього блокування електрощитової в парламенті ваш однопартієць Василь Кисельов запитав у опозиції: ”Хто більший бандит: той, хто шапки зривав, чи той, хто сім мільярдів украв?” (Кисельов мав на увазі Віктора Януковича та Юлію Тимошенко. — ”ГПУ”). Як ви гадаєте, хто більший бандит?

Донбас — це особливий регіон. На шахти завжди звозили зеків. Удень — це нормальна людина, а ввечері йшов шапки зривати чи ще щось. Тоді серед молоді це вважалося круто. Я сам таким займався. На дискотеці ми з хлопцями гребінці в дівчат із волосся витягали. З них такі класні ракети виходили, — Тихонов мружить очі. — Якщо людина відсиділа і судимість знята, то вона не судима. Щоб у ті часи вступити до Комуністичної партії, треба було отримати рекомендації. Їх давали, лише якщо ти людину знаєш не менш як десять років. Тоді навіть розлучення з дружиною вважалося злочином. Так от, Янукович дослужився до високої партійної посади.

”Антикризовики” обіцяли домогтися порушення кримінальних справ проти депутатів з опозиції, які блокували електрощитову. Що для цього робиться?

— Ви думаєте, чому опозиція зараз вимагає відставки Медведька й Цушка (генпрокурора та міністра внутрішніх справ. — ”ГПУ”)? Вони чудово знають, що правоохоронці цим займаються. І не лише цим — там багато в кого вже давно рильця в пушку, — говорить Тихонов і додає вже різкіше: — Я ще дивуюся, як вони унітази не порозбивали. Я сам зайшов у туалет — світла нема. А тут ще кореспонденти поналітали. Наче не бачили, як люди ходять у туалет!

Чи вимагатимете ви позбавити депутатів з опозиції мандатів?

— Якщо Генпрокуратура подасть до Верховної Ради заяву, ми винесемо це питання на голосування. Адже за кожен день роботи депутат отримує 900 гривень зарплати. За що, питається?

У БЮТу і ”Нашої України” сумарно понад 200 голосів. Вето президента тепер подолати майже неможливо. Водночас опозиція закликає Віктора Ющенка не підписувати законів, ухвалених ”антикризовиками”. Що робитимете?

— Сподіваюся, в Ющенка вистачить розуму і волі думати самому. А опозиційна коаліція збіглася ненадовго. Може, на місяць. У БЮТі й ”Нашій Україні” вже зараз є люди, які не згодні з учинками лідерів. Голосують проти.

 

Очікуєте нової хвилі перебіжчиків?

— Думаю, Юля вже сама це передбачає. Скоро знову почне казати, що депутатів купили. Але ніхто цього робити не збирається. Та й хто має такі гроші? — ”регіонал” складає руки навхрест. — Уже десять чоловік на чолі з колишнім ”нашоукраїнцем” Володимиром Заплатинським створили своє об’єднання. Гадаю, згодом до них приєднається чимало невдоволених депутатів.

Чи ведуться якісь переговори з опозиційними депутатами?

— Так.

Як тепер антикризовій коаліції шукати компроміс із Президентом?

— Сьогодні Президент каже, що все потрібно робити навпаки. Тоді давайте навпаки зробимо з Президентом, тобто відправимо його у відставку. Бо він у нас не обраний, а призначений. Суд, опустивши очі, з тремтячими руками оголосив главою держави Ющенка. Ми готові були про це забути, однак нам щодня про це нагадують.

Ми вже раз домовилися з Тимошенко. Думаю, і зараз зуміємо. Її не вистачить надовго, щоб узагалі нічого не робити. За закон про Кабмін вона захотіла посаду віце-спікера. А в неї, на щастя, багато людей, які за крісло віддадуть усе.

Як збираєтеся домовлятися з Тимошенко?

— Коли вона була віце-прем’єром, у нас були чудові стосунки. Часто приїздили до неї вирішувати питання. Але сьогодні це людина, яка просто хоче влади. Для чого, я не знаю. А Ющенко з оточенням просто не розуміють, що Юля їх укотре ”кине”.

Тихонов переконує, що схему підкупу народних депутатів запровадило оточення Тимошенко.

— Починали з трьох тисяч доларів, а доходили й до мільйона. Павло Лазаренко був прем’єром. Потрібно якийсь підзаконний акт для ЄЕСУ, от вони й домовлялися. Тому так важко було довести справу про сім мільярдів. Бо на ті часи закони підбивалися спеціально під їхні махінації. Наприклад, усі розрахунки за електроенергію віддавали їм. І обов’язково готівкою. Хоча переважно діяла бартерна система.

”Регіонал” дивиться на стіл і каже:

— У нас є документи, де її допитували й по багатьох сумах вона зізналася.

Чи будуть на наступному з’їзді Партії регіонів переобирати лідера?

— З’їзд, швидше за все, буде восени. Думаю, це питання підніматиметься, і не тільки щодо лідера. Багато масштабних керівників партії пішли в Кабінет Міністрів. І їм важко зараз займатися ще й партійними справами. Вони самі це розуміють. Але сьогодні ще не час їх змінювати.

Хто зможе претендувати на лідерство?

— Свято место пусто не биваєт! — сміється нардеп. — Але про конкретні прізвища зараз не йдеться. І наступників немає.

А лідерка парламентської більшості Раїса Богатирьова?

— Мабуть, що буде.

Чи є вже реальна кандидатура на посаду промовця від партії — покійного Євгена Кушнарьова?

— Поки що ні, — Тихонов спирається ліктями на стіл. — Але людину шукають. Це не так легко. Женю ретельно готували. Він і українську мову вивчав із викладачами. Треба мати чималий політичний досвід за плечима. Адже це не будь-хто, а ідеолог партії! Я знаю, що деяким людям уже пропонували цю посаду, але вони відмовилися.

У період допитів у справі про сепаратизм говорили, що у вас погіршився зір і ви потребували операції. Тоді вам заборонялося виїжджати за кордон. Чим усе закінчилося?

— Зрештою, Медведько дозволив мені виїхати. Я зробив операцію. А потім ще три. Хоча до допитів мав стовідсотковий зір, — Тихонов дивиться на окуляри, які лежать на столі. — У мене після того і пухлину виявили, зробили операцію. От скоро знову поїду на обстеження.

Тихонов до Києва остаточно досі не перебрався. Вихідні проводить у Луганську, з родиною. У столиці живе або в готелі, або в орендованій трикімнатній квартирі на Подолі. Каже, що винаймає її разом з однопартійцем Олександром Єфремовим.

— У мене п’ять онуків і троє дітей, — перераховує Тихонов. — Дві доньки і син. Усі працюють на банківській службі.

Одяг нардепові купує дружина. Друзі на 50-річчя подарували годинник. Він коштує $2,5 тис. Тихонов зізнається, що йти у народні депутати не хотів і задоволення від цієї роботи не отримує.

Коротка біографія

1949, 5 березня — Віктор Тихонов народився в с. Щотове Ворошиловградської
(тепер — Луганської) області

1978 — закінчив економічний факультет Ворошиловградського машинобудівного інституту

1986 — голова профкому виробничого об’єднання ”Ворошиловградтепловоз”

1988 — секретар парткому ВО ”Ворошиловградтепловоз”, перший секретар Луганського міськкому партії

1990 — депутат Верховної Ради

1995 — перший заступник голови Луганської облдержадміністрації

1998 — голова Луганської облради

1999 — закінчив Луганський інститут внутрішніх справ, за фахом — юрист

2002 — голова Луганської обласної ради

2004, 2006 — депутат Верховної Ради

Одружений. Має сина і двох доньок

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.