Сценарій дострокових виборів не скасовано

Автор/джерело -  © Олег Поліщук 



Дата публiкацiї - 29.03.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=700

Президент розробив план, як повернути собі частину повноважень, не виконуючи побажань лідера БЮТ про розпуск парламенту.

Мирне співіснування Президента й перейменованої правлячої коаліції виявилося нетривалим.

Не оцінивши належним чином президентський хід Арсенієм Яценюком, і вочевидь занадто «розігрівшись» після відходу в уряд «нашоукраїнця» Анатолія Кінаха, прем’єр Віктор Янукович поспішив заявити про наміри найближчим часом зібрати в парламенті конституційну більшість за рахунок перебіжчиків з БЮТ і «Нашої України».

Зі свого боку Віктор Ющенко засумнівався в справедливості нової назви парламентської більшості — «Коаліція національної єдності», зате підкреслив, що механізм її формування є ревізією торішніх виборів, що поглиблює існуючу політичну кризу в країні.

Ющенко знову пішов в опозиціонери

Бажання представників екс-«антикризової» коаліції вже до травня отримати 300 голосів у Верховній Раді й реальні кроки щодо здійснення цього не на жарт стурбували опозицію. Першою засурмила на сполох Юлія Тимошенко, чию парламентську фракцію, за чутками, незабаром готові залишити ще півтора десятка ненадійних депутатів. Цікаво, Юлія Володимирівна першою, з політиків, звернула увагу на те, що нинішнє формування коаліції у ВР є нелегітимним, тому, що створюється на основі індивідуального членства, а не винятково на базі фракцій, як це передбачає Конституція. Тезу із задоволенням підхопила «Наша Україна», а юристи партії навіть зробили спеціальний висновок, що неконституційний спосіб створення більшості у ВР є підставою для розпуску парламенту.

Ідеї опозиціонерів відразу взяла на озброєння Банкова. Згодом подібні погляди на зустрічі із главами обласних і районних держадміністрацій висловив сам Президент. «Те, що відбувається в парламенті — це грубе порушення Конституції. Я хотів би, щоб мої позиції враховували Верховна Рада й Кабінет міністрів. Ця дорога веде до формування нелегітимної більшості й нелегітимного уряду», — строго заявив Ющенко, але потім додав, що Указ про розпуск парламенту поки видавати не буде, тому що, на його думку, ще не вичерпані можливості перемовного процесу.

По суті, «дамоклів меч» парламентських перевиборів продовжує висіти над коаліцією, що змушує її, зі свого боку, радикалізуватися. Останнім часом різку думку про необхідність ліквідації інституту Президентства висловлюють не тільки комуністи, але дедалі більше «біло-блакитних». Яскравим прикладом цього процесу став форум депутатів місцевих рад Херсонської області, у якому взяли участь місцеві представники партії “Регіонів”, СПУ, КПУ, а також Народної партії, СДПУ(о) і ПСПУ.

Зокрема, на форумі звучали відкриті заклики негайно змінити конституційний порядок шляхом усунення Віктора Ющенка з посади глави держави, а найрадикальніше налаштовані взагалі пропонували, що «всю цю помаранчеву зграю на чолі з леді Ю треба посадити, щоб вони не заважали нормальній роботі парламенту й уряду».

Заради справедливості варто зазначити, що свою позицію висловлюють місцеві ради й «помаранчевого пояса». Так уже ціла низка міськрад й облрад закликали Президента негайно розпустити парламент. Подібне «змагання звернень» дедалі більше починає нагадувати часи останніх президентських виборів, коли позиції представницької влади в різних куточках країни максимально поляризувалися.

Між Комітетом нацпорятунку й «широкою» коаліцією

Платформа термінових перевиборів ВР є головним «цементом» опозиції. БЮТ й «Наша Україна» навіть заявили про поновлення дії Комітету національного порятунку, що діяв у часи «помаранчевої» революції, і, властиво, це вони закликають людей звертатися до Президента із проханням термінового проведення дострокових парламентських виборів. Головним натхненником реінкарнації «революційного» комітету є Юлія Тимошенко, втім, поки він залишається на рівні ідеї, до кінця не відомий навіть склад його учасників.

На відміну від БЮТ, чий лідер уже давно намітив шлях руху, «нашоукраїнці» й далі перебувають на роздоріжжі. Крім радикального протистояння з коаліцією в НУ є абсолютно протилежний варіант — увійти в цю саму коаліцію. Привабливі пропозиції «помаранчевим друзям» постійно робить і прем’єр, і речник, які вважають ідею «широкої» коаліції не похованою остаточно. Олександр Мороз навіть не виключив того, що ПР і СПУ підтримають Ющенка на наступних президентських виборах (в НУ назвали цю обіцянку провокацією). Щоправда, у середовищі «регіоналів» такі райдужні прогнози робити не поспішають, заявляючи, що їхнім кандидатом був, є й буде Янукович.

Остаточно вирішити проблему сидіння на шпагаті між владою й опозицією повинен завтрашній з’їзд Народного союзу «Наша Україна».

Втім, на порядку денному — не тільки стратегічний курс партії. Невирішеним дотепер залишається питання лідерства в НСНУ. За нашими даними, питання про лідера вирішене — ним буде пан Кириленко.

Але на з’їзді можливі два сценарії розвитку ситуації. Планується, що все пройде гладко, В’ячеслав Анатолійович отримає партійне кермо, озвучить радикально опозиційні наміри й поведе партійців єдиним фронтом з Тимошенко на безкомпромісну боротьбу з екс-«антикризовиками». Але є варіант, що, незважаючи на позитивний результат голосування по кандидатурі Кириленка, на з’їзді буде оголошено про створення внутріпартійної опозиції на чолі (умовно) зі ставлеником Петра Порошенка Павлом Жебрівським. Це дозволить групі зайняти особливу позицію в парламенті, що відкриває різні можливості для політичного маневру.

Ще один нюанс — на наступні вибори НСНУ, імовірно, піде самостійно. Так що навіть із урахуванням нинішнього падіння рейтингу «Нашої України», на можливих перевиборах всі партійці-депутати мають прекрасні шанси переобратися у ВР.

Першим на намір НСНУ позбутися своїх партнерів по блоку, до речі, відреагувала ПППУ Анатолія Кінаха, переметнувшись у «біло-блакитний» табір. А от Народний Рух Бориса Тарасюка й УРП «Собор» Анатолія Матвієнка вже підписали меморандум про створення блоку національно-демократичних і патріотичних сил, куди також увійшли УНП Юрія Костенка, Республіканська Християнська партія й Партія відродження села. Ніхто не здивується, що в «Українській правиці» раптом виявляться ХДС Володимира Стретовича й КУН Олексія Івченка — про це ведуться цілком конкретні розмови.

Старі козирі знову в грі

Після затвердження нового міністра закордонних справ Яценюка Президент втратив можливість розпуску парламенту (формула неформування персонального складу уряду упродовж 60-ти днів уже не працює). Єдиний правовий шлях — через Конституційний Суд, що вже півроку після повної доукомплектації не ухвалив жодного рішення. Останнім часом стали поширюватися чутки, що більшість суддів КС нині перебувають на боці правлячої коаліції, так що сенсаційних вердиктів з вулиці Жилянської не варто очікувати. Втім, щойно проскочило повідомлення про намічену зустріч Ющенка із суддями КС, коаліціянти впали в справжню істерію і звинуватили Президента в тискові на суд.

Зустріч із суддями стала трибуною для позначення нової позиції глави держави. Насамперед, Ющенко в тон опонентам також обвинуватив їх у тискові. Також Віктор Андрійович поскаржився на узурпацію влади коаліцією, ревізію результатів виборів і перекоси після політреформи, а також закликав суддів тримати весь політичний процес у конституційному правовому полі, у зв’язку із чим невідкладно розглянути три справи — конституційні подання про імперативний мандат, легітимність уряду й закон про Кабмін.

Власне, у випадку позитивного для Банкової розгляду цих трьох питань, які відкривають шлях до перевиборів, зовсім необов’язково, що Ющенко таки піде на сценарій розпуску ВР. Більше того, висока ймовірність того, що по всіх трьох справах рішення можуть бути протилежні, наприклад, позитивне щодо закону про Кабмін, і негативне щодо проблеми урядової легітимності. Насправді саме такий «м’який» варіант найбільше влаштовує Президента — тоді й частина повноважень буде повернута, і розпускати парламент не доведеться.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.