ВР треба розпустити негайно. Переконаний Катеринчук

Автор/джерело -  © ВВС 



Дата публiкацiї - 2.04.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=704

Президент погрожує розпуском Верховної ради. Один з лідерів “помаранчевого табору” , Микола Катеринчук, закликає Віктора Ющенка зробити це негайно, інакше актикризовики “скасують вашу посаду” і “оголосять вам імпічмент вже за тиждень”.

Микола Катеринчук

Водночас, Катеринчук стверджує, що не повернеться в НСНУ. Він упевнений, що ця партія вимагає повної зміни керівництва, крім того, може на наступних виборах не потрапити до парламенту.

Микола Катеринчук очолив новий громадсько-політичний рух «Європейська платформа для України».

Інтерв'ю з Миколою Катеринчуком - в ефірі Бі-Бі-Сі.

ВВС: Ви казали, що останнім часом перестали розуміти дії президента. Чи сьогодні, напередодні виступів у Києві, ви передбачаєте
дії президента і чи розумієте їхню логіку?

Катеринчук: Йдеться про конституційну, політичну кризу, і ключ від розв"язання цієї проблеми знаходится у президента. Жодна інша політична сила, включно з парламентом, вирішити це питання не може. Міг би втрутитися Конституційний Суд, але він політично паралізований. Тому президент буде приймате таке рішення, яке залишить перспективу демократичного розвитку. Зберегти владу як уряд, коли ти нічого не робиш, а тебе навіть немає програми соціально-економічного розвитку, ти не робиш жодних реформ! Президент звернувся в Конституційний Суд, Суд навіть відмовився розглядати на предмет відповідності Конституції закон про Кабінет міністрів. Щойно більшість отримає 300 голосів, вето президента долатиметься, вона прийматиме будь-які закони і по ним діятиме. Це прямий шлях до побудови диктатури в Україні.

ВВС: Але коаліція каже, що кризи немає, що уряд працює, парламент працює, що це лише опозиція, яка хоче повернути собі втрачену владу, робить гучні, порожні заяви. А кризи немає.

Катеринчук: Це як подивиться - в якому напрямку працює цей уряд. Чи покращуються соціальні стандарти? чи розвивається інвестиційний клімат? чи в нас будується Європа? Казати, що опозиція заважає, це говорити про те, що краще б, щоб опозиції не було. Розподіляти національне багатство на користь окремих фінансово-промислових груп, запускати елементи рейдерства, готуватися до розподілу землі після зняття мораторію - оце мета людей, які зараз прийшли до влади.

ВВС: Але ви пам"ятаєте випадок з Нікопольським заводом феросплавів? Це був перший випадок рейдерства, яке нині набуло справді загрозливих масштабів. Але чомусь ніхто не згадує про той випадок.

Катеринчук: Одна справа, коли гроші надходять в бюджет, і це робиться правовим шляхом, через суди - це одне. А коли йдеться про поглинання власності іншої компанії, то це речі, які не можна порівнювати.

ВВС: Бліц-опитування наших кореспондентів показують, що багатьом українцям набридла опозиція: Тимошенки, Ющенки, вони не хочуть виборів. Що ви можете їм відповісти?

Катеринчук: Громадяни мають розуміти, що їм треба питати з тих людей, які приймають закони і їх виконують. Тому опозиція насьогодні може лише критикувати і пропонувати альтернативні пропозиції. Ми, наприклад, підготували Податковий кодекс, в якому - спрощена система оподаткування, але коаліція пропонує ліквідувати таку спрощену систему. Тобто, розвитку малого і середнього бізнесу не буде. Казати про стабільну економіку неможливо, бо вона досягається за рахунок середнього класу. Для довідки: в Росії відсоток середнього бізнесу в економіці складає 49%. Навіть після дефолту вони не підтримували великі корпорації, а впустили сегмент малого та середнього бізнесу. В ЄС цей показник - 62%, а в нас - 20%. За правлячу коаліцію проголосували 39%, тобто проти -61%.

ВВС: Не обов"язково. Є чимало апатичних людей.

Катеринчук: Я кажу про результати виборів, я користуюся підтвердженими фактами. Вибори - це іспит для партій, і "регіони", комуністи, соціалісти бояться цього іспиту, бо вони набридли, своєю непослідовністю. Тому 61%, який представляє опозиція, не має права ані писати закони, ані впливати на економічну політику. Якби Янукович розумів, що за опозицією стоять 60%, він не дав би опозиції опинитися на вулиці. Але він діє не за демократичною, а за авторитарною логікою. Він нехтує тими 52%, які проголосували за Ющенка, піддаючи ревізії повноваження президента.

ВВС: Але зараз коаліція повторює ваші тези: треба досягати консенсусу, треба йти переговорним шляхом. Ми чули багато разів, що Віктор Янукович та Віктор Ющенко зустрічаються, їм є про що поговорити, можна внести зміни в Закон про Кабмін, щоб обмежити ті абсурдні правові норми, про які ви вже згадали, можна повернутися до питання про імперативний мандат, до розгляду Закону про опозицію. Якщо відновляться переговори, ми відмовитеся від своїх слів, що розпуск парламенту - це останній шанс для Ющенка не стати останньою жертвою дій коаліції?

Катеринчук: Питання не в тому, чи залишиться в кріслі президент. Питання в тому, що він - продукт волевиявлення 52% громадян України. Якщо його повноваження утискаються, то утискається і перспектива побудови демократичних процесів. Навіть ті в коаліції, хто послуговуються демократичною риторикою, про переговори тощо, не мають жодного впливу на керівництво. Там всі рішення приймаються так, як сказав Батько. Проведення виборів - це теж демократичний шлях. Не треба лякатися.

ВВС: Але чи мають сенс вироби за існуючою виборчою системою? Ми матимемо абсолютно такий самий парламент!

Катеринчук: Ось про це треба говорити з "новими" демократами. Бо розмови про підняття прохідного бар"єру, з 3% до 5%, 7% - вони не дадуть результату. Пропорційна система із закритими списками, плюс - прийняті зміни до Конституції - це великий крок назад від побудови демократичної системи влади. Що - вони не розуміли, який Закон про Кабінет міністрів вони приймали? що вони заблокують розгляд цього питання в Конституційному суді? Все вони розуміли. Якби зараз не постало питання про розпуск, ці "демократи" ніколи б ні з ким не сідали за стіл переговорів. Я переконаний, що шлях переговорів вичерпаний.

Запитання слухача: Чи ви вважаєте можливим, принаймні теоретично, сформувати парламент з більшістю з числа тих депутатів, які дбатимуть насамперед про Україну і про її народ, а не про власні інтереси?

 

Катеринчук: Ви правильно ставите питання. Вже і віри немає, що щось може змінитися, і я би почав з того, що все ж таки треба змінити виборчу формулу, треба, щоб були відкриті списки, щоб припинилася політична корупція щодо продажу місць в списку. Такі законопроекти є, принаймні Європейська платформа для України, разом з самообороною Юрія Луценка, розробила низку таких змін до виборчого законодавства, які найближчим часом ми внесемо до парламенту. Тоді ми назавжди, гадаю, зможемо поставити політиків під контроль виборців. Там буде норма, яка дає можливість відкликати мандат довіри, не чекаючи чергових виборів, якщо цей політик змінив позицію, свої принципи або не виконує взяті на себе зобов"язання. Як на мене, це буде великим кроком уперед в оновленні влади і забезпеченні приходу до влади нових чесних політиків. Адже дійсно, ця політична еліта, яка вже на арені 15 років, як мені здається, загралася у свої політичні інтереси.

ВВС: До речі, пане Миколо, ми говоримо про можливість дострокових парламентських виборів - теоретично, гіпотетично, чи ми говоримо про практичну можливість? Ваш прогноз? Чи реально найближчими днями побачити указ президента, чи, можливо, рішення конституційного суду, хоча ви кажете, що він занадто бездіяльний, щоб від нього очікувати?

Катеринчук: Я з увагою слухав і коментар президента, і потім Кириленка, і думав про те, що говорив Янукович, і я думаю, що зараз у президента немає рішення. Я думаю, що він вирішуватиме у понеділок, після консультацій, як це вимагає конституція, з головою Верховної Ради, його заступниками і лідерами політичних фракцій. Мені здається, що десь на вісімдесят відсотків позиція президента схиляється до появи указу про розпуск парламенту.

ВВС: Але ви як правник вважаєте, що президент має юридичні підстави для такого указу?

Катеринчук: Він має усі юридичні, політичні і моральні підстави для розпуску парламенту. Єдине, що залишається - йому треба провести деякі процедурні речі, як вимагає конституція. Один приклад юридичних підстав - це стаття 90та, яка вимагає формування кабінету міністрів впродовж 60 днів після відставки минулого, а наш кабінет міністрів був сформований на 61й день. Це імперативна вимога, і порушувати її не можна.

ВВС: Аргументи депутата і юриста Миколи Катеринчука уважно слухав інший юрист, інший депутат Юрій Мірошніченко, який представляє Партію Регіонів. І ось його контраргументи:

Мірошніченко: Звісно, у мене є альтернативний погляд, і він полягає у тому, що у президента немає підстав для розпуску парламенту. Микола абсолютно правомірно посилався на статтю 90ту, яка передбачає можливість дострокового розпуску парламенту президентом. Але говорячи про пункт 2, де йдеться про 60 днів після відставки кабінету міністрів, я би хотів звернути увагу на те, що президент не зобов"язаний, а має право достроково припинити повноваження Верховної ради. І президент не може скористатися цим правом, якщо він, в межах своїх повноважень, після консультацій з головою ВР, його заступниками і лідерами фракцій, дійшов висновку, що такої потреби нема. Взагалі ця стаття спрямована на те, щоб коли парламент не виконує одну зі своїх головних функцій, а саме - формування уряду, то тоді у президента виникає таке право. Але і в такому випадку він цим правом має користатися лише по тому, як переконається, що нема жодної можливості для виконання Верховною радою цієї функції. У нашій ситуації уряд дійсно було сформовано на 61-й день, але його було-таки сформовано і він діє, і нема сьогодні підстав повертатися до тих питань, які були актуальними на час формування уряду України.

 

ВВС: Пане Юрію, але якщо більшість виборців дійсно підтримує нинішню коаліційну більшість у Верховній Раді, чого тоді вам боятися нових виборів?

Мірошніченко: Це запитання не з правової площини, і воно викликає здивування, оскільки якщо говорити про те, хто боїться виборів і хто не боїться, то ми напевно боїмося їх найменше. Я маю на увазі в першу чергу Партію регіонів, а також інших членів коаліції. Згідно з дослідженнями, наш рейтинг є стабільним, і, можливо, нові вибори і збільшили б присутність Партії регіонів у парламенті.

Але, якщо ми сьогодні говоримо як юристи, то ми насамперед повинні керуватися конституцією, а не революційною чи політичною доцільністю, і не амбіціями окремих політиків, які не отримавши посаду прем"єр-міністра , намагаються переглянути результати виборів. Адже уявіть собі ситуацію: пройшли вибори, склалася якась коаліція, але знову хтось опиниться в опозиції і буде незадоволений, і знову спонукатиме до нових виборів. Це буде безкінечно!

Запитання слухача до М.Катеринчука: Пане Миколо, ви говорили, що на вашу думку. Президенту треба було давно розпустити парламент. Але люди ще мають радянську ментальність, і обирають тих самих людей. Вони ще не повністю усвідомлюють, що в парламенті зібралися бізнесмени, які спрямовують частину своїх прибутків на впровадження технологій для маніпулювання свідомістю українців. Отже, якщо ви дійсно чесний політичний діяч, то чому ви не бачите цієї проблеми, і нічого про неї не говорите?

Катеринчук: У відповідь міг би сказати, що бачу, говорю і вимагаю, і тому я зараз, скажімо так, безпартійний, і тому я створив політичний рух Європейська платформа для України. Саме для того, щоб змінити якість політики. Адже сьогодні все, що відбувається навколо власності в Україні, - оце і є реальна політика.

Моє завдання - привести в політику чесних, професійних людей, не пов"язаних з бізнесом, бо з бізнесом дуже важко бути принциповим: адже коли знищують справу твого життя, на яку ти поклав, скажімо, 20 років, то вже більше будеш думати про свою справу, а не політичні принципи. Саме тому я за фаховий, принциповий і демократичний парламент, а дати його може тільки нове покоління.

Що ж до Юрія Мірошніченка, то я б хотів сказати, що таких, як Юра, у партії Регіонів дуже і дуже мало, і їм там буде незручно.

Запитання слухача з Донецька: Чому демократи в Україні не можуть об'єднатися і піти у наступ єдиним фронтом? Чому кожен більш-менш відомий політик намагається створити свою власну кишенькову партію чи "рух" і тим самим послаблює і розколює демократичний рух?

 

Катеринчук: Якщо це демократія, то вона має бути всередині цих партій. Але буває інше - лідерські виборчі проекти, які потім перетворюються на такі собі фантоми, де рішення ухвалюється меншістю, яка може і не бути в політичному процесі, а спікерами стають так звані "голови, що говорять"...

Але я як політик сформувався поміж людей, тобто я був на мажоритарних виборах, переміг 26 депутатів, і там мене вінничани зробили політиком, і я прийшов у політику зі своїми принципами. Тому я створив політичний рух, а не партію, бо я розумію, що в партіях зараз потреби нема - люди і так не вірять цим партіям. Я просто намагаюсь ідею вступу України в Європейський Союз зробити реальністю.

ВВС: Тобто у випадку дострокових парламентських виборів на вибори не піде партія Європейська платформа для України, чи ви будете перереєстровувати цей рух?

Катеринчук: Якщо такі умови з"являться, то суб"єктами виборчого процесу можуть бути лише партії. Ми будемо приймати рішення.

Запитання слухачки з Донбасу: Я завжди голосувала за помаранчевих, і якщо будуть вибори, знову голосуватиму за вас. Але, враховуючи те, що Партія регіонів, очевидно, докладе усіх зусиль, щоб здобути перемогу, якщо вибори відбудуться, як ви зможете захистити наші голоси, зокрема, в Донбасі, від фальсифікацій?

Катеринчук: Я переконаний, що зараз усі схеми фальсифікацій відомі, і при певній політичній волі організаторів виборів, я вважаю, що в Донецьку можна отримати не менше 15 відсотків підтримки демократичним ідеям. Не кажу "помаранчевим" чи "біло-синім", а кажу демократичним ідеям.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.