Ющенко перетворюється на українського Кромвеля

Автор/джерело -  © Едріан Блумфельд, “Daily Telegraph” 



Дата публiкацiї - 5.04.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=709

Промосковські депутати блокують нові вибори на Україні. Ющенко, який часто піддавався насмішкам за нерішучість, раптово перетворився на Кромвеля.

Олівер Кромвель (1599-1658)

Стомлений постійною внутрішньою боротьбою, лорд-протектор Олівер Кромвель в 1653 році розпустив "охвістя" Довгого парламенту, виголосивши при цьому знамениту промову: "Ви дуже довго засідали, роблячи при цьому мало хорошого. Пора покінчити з вами. Ідіть в ім'я Господа Бога!"

Подібно Кромвелю, Ющенко, можливо, ухвалив неправильне рішення на підставі правильних причин. Багатьом українцям, принаймні на проєвропейському заході країни, набрид їхній "бандитський парламент", як вони його називають. Правляча коаліція в законодавчому органі, очолювана Віктором Януковичем, проросійським прем'єр-міністром, піддається звинуваченням у перешкоджанні ринковим реформам і просуванні ділових інтересів сумнівних олігархів.

Стрімкість, із якою депутати, лояльні Президентові, долучилися до лав прибічників Януковича, лякає ще більше. Тільки минулого місяця з однієї партії (парламентської партійної фракції – “Аратта”) в іншу перейшли 11 чоловік, і незабаром у розпорядженні прем'єр-міністра могла вже бути достатня більшість, щоб загнати Ющенка в кут.

 

Кромвель розганяє Довгий парламент

Президент підозрює, що Янукович пропонує за перехід у свою коаліцію фінансові заохочення. Але навіть якщо Конституційний суд визнає законним рішення про дострокові парламентські вибори наступного місяця, політичні проблеми України навряд чи зникнуть.

Річ у тому, що, не дивлячись на враження єдності, створеного "оранжевою революцією" 2004 року, в результаті якої Ющенко прийшов до влади, Україна продовжує страждати від глибокого розколу.

Російськомовний схід дивиться у бік Москви, тоді як україномовний захід хоче звільнитися з лещат Кремля і прагне до вступу в ЄС і навіть, хоч і з меншим завзяттям, до членства в НАТО.

Принижені своєю невдалою спробою зробити Януковича президентом у ході виборів, що спровокували "оранжеву революцію", російські політики радісно передбачають, що чергова криза може привести до остаточного розколу України.

Перспективи Ющенка виглядають досить непривабливо, але не всі ідеали "оранжевої революції" втрачені. Українська політика може здаватися дещо сумбурною, але вперше на Україні з'явилася справжня демократія. У країні існує свобода преси, а вибори, швидше за все, будуть чесними.

Хоча супротивники Президента заявляють протилежне, важко собі уявити, що Ющенко наслідуватиме приклад Кромвеля або Бориса Єльцина і направить війська, щоб розібратися з непокірним парламентом. Це можна вважати прогресом. Певним чином.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.