ЄС має робити для України більше

Автор/джерело -  © DW 



Дата публiкацiї - 23.04.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=729

Криза в Україні триває, але Європа не втручається. Неправильно – вважають 12 європейських політиків і громадських діячів.

Граф Ламбсдорф був міністром економіки ФРН у 70-ті й 80-ті роки.

Цього тижня вони оприлюднили листа, в якому підтримали президента Ющенка. Один з підписантів – Отто граф Ламбсдорф дав інтерв’ю „Німецькій хвилі”.

„...Ми мусимо визнати, що ЄС недостатньо зробив для запобігання цій кризі... Замість того, щоб зробити відкритий політичний крок, перейнятися духом „помаранчевої революції” і підтримати нове керівництво в конституційному процесі й у побудові громадянського суспільства, ЄС технічно долучався до подій у Києві. Тепер настав час для Європи більш завзято і послідовно втрутитися в процес...”

Це уривок з листа, який підписали колишні й чинні європейські політики, в тому числі голова Комітету з закордонних справ Європарламенту Саріуш-Вольськи, екс-президенти Чехії Гавел та Литви Ландсбергіс.

Свій підпис під документом поставив і Отто граф Ламбсдорф – екс-міністр економіки ФРН, почесний голова Вільної демократичної партії і один з найавторитетніших політичних пенсіонерів Німеччини.

Шановний графе Ламбсдорф, Ви підписали листа, в якому підтримали рішення Ющенка розпустити парламент і призначити нові вибори. Чому Ви вважаєте, що президент правий, а не уряд і більшість у парламенті?

Я не можу судити, чи відповідає рішення президента розпустити парламент українській Конституції. Це справа Конституційного суду, і його рішення треба зачекати. Але з політичної точки зору, Ющенко має право чинити спротив, коли у Верховній Раді „купують” депутатів, утворюються нові більшості або руйнуються старі, ті, яких хотіли виборці. Тобто коли результати виборів корегуються недемократичним способом.

Ви згадали Конституційний суд України, який поки не сказав свого слова. Чи не було б краще в такому разі зачекати з закликом на підтримку Президента, а вчинити як Рада Європи – покритикувати обидві сторони?

Я не думаю, що варто чекати. Принаймні, Рада Європи перебуває в іншому становищі, ніж ми – група політиків і громадських діячів. Ми прагнемо, щоб Європейський союз підтримав демократичний розвиток в Україні. Це стосується в першу чергу Єврокомісії та уряду Німеччини, що зараз головує в ЄС. Треба визнати, що ми залишили Україну напризволяще в останні 1-2 роки. Пані Меркель може зробити більше.

Що конкретно Ви пропонуєте?

Треба покращити економічну співпрацю, треба ширше відкрити європейські ринки для України, можливою, треба давати Україні більше грошей. Зважаючи на дуже скрутне становище в Україні, і зважаючи на її ключову роль в стратегічному плані, варто було б активніше її підтримувати. Ми закликаємо, щоб це хоч і з запізненням, але сталося.

Чи отримали Ви якусь реакцію на Ваш лист із Берліна?

Ні, принаймні жодної офіційної реакції. Треба зачекати.

Яким, на Вашу думку, міг би бути оптимальний вихід з кризи в Україні?

Найкраще було б, якби партії сіли за стіл переговорів. Навіть не стільки партії, адже в Україні важливу роль відіграють конкретні особисті. Я маю на увазі, Президента, прем’єра і, можливо, пані Тимошенко. Вони мають зібратися й погодитися, що нові вибори відбудуться. Оскільки парламент, склад якого було змінено в такий спосіб, не може виступати від імені народу. У такого парламенту немає демократичної легітимності. Варто спробувати це змінити, хоча відомо, що президент ризикує, оскільки який з двох таборів переможе на нових виборах – зовсім не зрозуміло.

З графом Ламбсдорфом говорив Роман Гончаренко.

Довідка „Німецької хвилі”:

Отто граф Ламбсдорф був міністром економіки ФРН у 1970-ті та 1980-ті роки, пізніше очолював Вільну демократичну партію. Ламбсдорфу 80 років.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.