Віктор Ющенко: Я не використовуватиму танки, щоб вирішити парламентську кризу

Автор/джерело -  © The Times 



Дата публiкацiї - 27.04.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=741

Криза, що паралізувала зараз Україну, не є загрозою для демократії – за умови, що його противники незабаром здадуться, сказав Президент Віктор Ющенко.

«Сьогодні нарешті відбулися переговори між правлячою коаліцією й опозицією», – повідомив Ющенко в інтерв'ю Times. Він з оптимізмом дивиться на можливість подолання конфлікту з парламентом щодо позачергових виборів шляхом переговорів. Він також сподівається переконати український народ не втрачати надії на вступ до Євросоюзу, який дотепер зустрічав їх крижаним душем.

«Мій обов'язок як Президента – допомогти країні зрозуміти, що прийняття європейських політичних стандартів для нас є дуже важливим, – сказав Ющенко. – Не слід розглядати політику як конвеєр зі складання автомобілів. Потрібно досягати сердець людей».

Однак, будь то автомобільний конвеєр або завоювання сердець, послужний список Ющенка досить неоднозначний. Два з половиною роки тому його «помаранчева революція» змусила мільйони людей вийти на вулиці Києва із протестом проти підтасованих виборів, у результаті яких президентом став проросійський суперник Ющенка Віктор Янукович. Сам Ющенко в ході цієї кампанії ледь вижив після отруєння діоксином.

Його тріумфальний прихід до влади в результаті мирного перевороту й прагнення вести Україну в напрямку Європи й геть від контролю Росії зробило його міжнародним символом, і адміністрація Буша зустріла його обіймами, визнавши еталоном просування демократії в колись авторитарних країнах.

Зараз на обличчі Ющенка майже розгладилися шрами від отруєння діоксином, але його політичне здоров'я залишає бажати кращого. Партії «помаранчевого» табору борються один з одним, а їхній суперник Віктор Янукович торік став прем'єр-міністром, коли його партія виграла вибори, набравши третину голосів. Після цього Янукович переконав багатьох членів парламенту перейти на його бік і вступити до його правлячої коаліції. Загроза, що його блок перетягне на себе більшу частину президентських повноважень, крім тих, що вже були передані парламенту в ході «помаранчевої революції», змусила Ющенка розпустити парламент і призначити повторні вибори на 27 травня. Деякі депутати відмовилися залишити будівлю парламенту.

«Це перший випадок в історії, коли конституція виявилася ефективним інструментом для наведення порядку в парламенті України», – заявив Ющенко. Він наполягає, що будь-яка домовленість із прем'єр-міністром має виключати можливість переходу депутатів з однієї партії до іншої та повинна гарантувати повторні вибори, хоча він згоден, що травень – нездійсненний ранній термін.

Однак попри всю його заявлену впевненість в силі конституції його табір стурбований майбутнім рішенням конституційного суду, чи був розпуск парламенту законним. Це викликає в пам'яті ситуацію в Росії в 1993 році, коли президент Єльцин розпустив парламент і направив танки, щоб забезпечити виконання свого указу. Однак радник президента Ющенко з міжнародної політики Олександр Чалий сказав учора, що «президент чітко дав зрозуміти, що ніколи не буде використовувати силу для вирішення цієї проблеми».

Коріння конфлікту лежить у протистоянні між східною – російськомовною й православною – частиною України, і західною, україномовною і католицькою. «Дехто хоче бачити розвал країни, – сказав Ющенко. – Багато років ці люди хотіли розколу України на регіони з різними мовами й різною релігією». Він спробував переконати обидві сторони в тому, що їхнє майбутнє пов'язане із вступом до ЄС і заявив, що «з великим оптимізмом» ставиться до цієї ідеї. Коли він починав, тільки третина українців підтримувала членство в ЄС, але тепер на його боці дві третини, каже він.

Він у захваті від спільного успіху України й Польщі, обраних країнами проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року. «Люди повернуться з цієї поїздки з новими знаннями про нову Україну».

Така неоднозначна країна завжди буде уразливою для політичних конфліктів і тиску з метою залучення її до різних альянсів. Якщо Ющенко хоче врятувати свою революцію, він має переконати більше українців у перевагах західного напрямку перед східним.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.