Олег Скрипка про політику і “Танці з зірками”

Автор/джерело -  © Українська служба Бі-Бі-Сі 



Дата публiкацiї - 11.05.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=761

“Ці речі, про які ми говоримо - це українська культура, і без державної програми нічого не буде. Ми можемо робити фестивалі, співати гарні пісні, але, на жаль, у нас існує загальна анти-українська програма...”

“... це, якби, була боротьба Малоросії чи Хохляндії з Україною, тою красивою Україною, про яку ми всі мріємо. В цьому і вбачалася політика.”

Гостем інтерактивної програми Бі-Бі-Сі 4-го травня був Олег Скрипка - музикант, соліст групи “Воплі Відоплясова”, автор численних мистецьких проектів. І найбільше запитань було про телешоу “Танці з зірками”.

На початку програми, яку вела Ольга Бетко, говорили про політику. Ось як Олег Скрипка сприйняв домовленість між Ющенком і Януковичем про вибори:

О.Скрипка: Я видихнув слово «нарешті». Я, як і вся країна, всі ми втомлені від цих подій… Новини подають такі ньюанси, що просто дуже важко і боляче в цьому розбиратися…Політика має паралель з шоу-бізнесом. Картинка якась існує, але політики (як і артисти) самі вирішують яка картинка буде показана публіці.

Запитання з Донецька: Колись ви казали, що якщо Янукович буде при владі – ви поїдете з України. А недавно я побачив вас по телебаченню в якомусь проекті. Що змінилося?

О.Скрипка: По-перше, скажімо, це написала одна газета. А насправді повна цитата лунала так: якщо Донецьк прийде до влади, то таким людям, як мені, мабуть, доведеться поїхати всім з країни. Все ж таки у нас президент Ющенко і ми бачимо, що він має повноваження і силу президента, і поки ще є надія в цій країні – такі люди як я будуть лишатися і робити свою гарну мистецьку справу.

Запитання з Києва: Чому, на вашу думку, артисти хочуть стати політиками?

О.Скрипка: Це просто люди хочуть влади. І якщо ти артист – тебе зупиняють «мигалки» і проїжджають політики. І я думаю, деякі люди просто хочуть їздити з «мигалками» і зупиняти всіх інших.

Чому проект «Танці з зірками» такий популярний в Україні?

О.Скрипка: По-перше, це проект Бі-Бі-Сі. Це англійський проект, який має певний смак і рівень. По-друге, саме проект Танці-2 він дійсно пов'язаний з політикою. Якась політична флюстрація, політична сублімація відбулася. Це як машина, яка розігналася і має кінетичну енергію, але потім її нема де проявити, і люди її проявили в смс голосуванні.

Чи став проект поштовхом для розвитку танців в Україні як це було у Британії?

О.Скрипка: Аналогічно в Україні. Коли мені треба було купувати взуття професійне для танцю – його не можна було купити. Всі зали зайняті. Всі хореографи зайняті. Зараз дійсно відбувається бум в Україні.

Бі-Бі-Сі: В цьому танцювальному проекті принаймні деякі журналісти вбачали політичне підґрунтя. Одна газета писала: «у фіналі Танці з зірками помаранчевий Скрипка і прихильниця Партії Регіонів Подкопаєва». «Олег Скрипка і Лілія Подкопаєва не тільки конкуренти на танцмайданчику, але й ілюструють актуальну суспільно-політичну ситуацію». Ви відчули у цьому змаганні політичне підґрунтя?

О.Скрипка: Я відчув по тому, що та публіка, яка ніколи не дивилася ні цей проект ні телевізор взагалі, вони почали голосувати саме за мене, тому що я для них представляв ідею того краю-раю, чи тієї майбутньої країни, яку вони хотіли б бачити, і яка не представлена ні в цьому проекті, ні на телебаченні взагалі - чи що стосується української мови чи української культури, чи культури взагалі. І це, якби, була боротьба Малоросії чи Хохляндії з Україною, тою красивою Україною, про яку ми всі мріємо. В цьому і вбачалася політика.

На запитання слухача про його методику «розвитку українолюбства» під час конкурсу Олег Скрипка відповів:

О.Скрипка: Мій патріотичний імідж зробив не я. Я завжди (як мінімум на телебаченні і публічно) розмовляю українською мовою, і вдома теж. Але тут ніякої моєї позиції немає. Те, що я співаю українською мовою – це так сталося. А те, що я був як біла ворона в цьому проекті і як біла ворона я виглядаю. може бути, взагалі в ефірі... Це самі глядачі… Частіше: що ми хочемо бачити - те ми й бачимо. Чи навпаки - саме життя надає нам роль і ми її потім виконуємо… Насправді серед 10-ти танців лише три були на українську тематику. А потім я читаю пресу і всі журналісти бачили ніби то всі танці були в вишиванках і в шароварах, але такого не було. Просто люди так хотіли бачити.

На запитання слухача про те, чому Олег Скрипка погодився брати участь в цьому проекті він відповів:

О.Скрипка: Цей проект пов'язаний з музикою і якимось чином з театром, тому я погодився. Я люблю танцювати. І мені здалося, що, беручи участь в цьому проекті, я зможу проявити себе як артист, як танцюрист і як режисер.

 

“Паралель з політикою і 2004-м роком в принципі є. І над всім цим шоу літав дух Ківалова… Я вважаю, що виграти у мене не було жодного шансу – не тому, що я погано танцюю, а з інших причин...”

На закид слухача про несправедливість результату конкурсу Олег Скрипка сказав:

О.Скрипка: Паралель з політикою і 2004-м роком в принципі є. І над всім цим шоу літав дух Ківалова… Все дуже дивно… Якісь відразу уявляються таємні сервери і тому подібне... Я вважаю, що багато людей, які за мене голосували – просто втратили гроші. Тому що я вважаю, що виграти у мене не було жодного шансу – не тому, що я погано танцюю, а з інших причин.

Бі-Бі-Сі: Ви не по чутках знаєте, що таке бон вояж, ви багато подорожували, і пісня "Весна" написана в Парижі - чи знайшли ви свою країну мрій?

О.Скрипка: Країни мрій не можна ніколи досягнути, тому що це мрії. Можна рухатися в цьому напрямку і будувати своє оточення - культурний чи побутовий маєток, але ідеальної країни мрій ніколи не можна побудувати.

Бі-Бі-Сі: Багато пишуть вам з різних країн, Таня з Італії: "Ви безумовно один з найвидатніших персонажів українського культурного життя, чи не думали ви взяти участь у популяризації культури України за кордоном?" А Влодко Бойчук з Канади пише: "Ви уже були на фестивалі в Канаді, виступи були чудові, коли ви внову зможете приїхати до Канади?"

О.Скрипка: Часто приходять листи - приїжджайте до Італії, до Португалії і тому подібне. Я не є організатором цих концертів. В Канаді українці організували фестиваль і запросили нас. Тільки так ми і можемо приїхати. Якщо в Італії українці можуть організувати фестиваль, тільки так вони можуть почути українську музику. Я так само організував фестиваль і три дні я слухаю нормальну музику на ньому. Як я можу приїхати до Італії - так ніхто не прийде, це треба організувати, афіші вивісити. Тільки люди самі можуть організувати культурний осередок там, де вони живуть.

Бі-Бі-Сі: Хочуть вас бачити не тільки в Канаді - у Донецьку. Стос листів з Донецька - Артур, Тетяна, Ліля запитують, коли ви приїдете до Донецька?

О.Скрипка: Гастролі до Донецька і взагалі на Східну Україну закінчилися п"ятого року. Відбувся цей феномен чорного піаору, українофобська чорна навала, і українські артисти перестали їздити до Східної України.

Бі-Бі-Сі: Але, судячи з пошти, вас там чекають.

О.Скрипка: Нас чекають конкретні люди. Нас не пускають туди організатори концертів. Це різні речі. Організатори концертів і мас медія - це ті інструменти, які роблять концерти. Якщо раніше основні наші концертні майданчики були - Східна Україна, тому що ми представляємо той темперамент і ту музику, яку любить Східна Україна, тому що ми граємо східно-український мелос. Тепер ми втратили цей ринок, ми їздимо частіше до Росії, за кордон. Поки не припинеться чорний піар, ситуація буде така.

Бі-Бі-Сі: Рік тому в ефірі Бі-Бі-Сі ви казали, що відбувається ренесанс української музики.

О.Скрипка: На жаль, ні. Піля виборів минулого року все змінилося. Знову українській музиці важко потрапити на екрани, знову у пресі багато негативу. Зараз і концерти і культурне життя пішли на спад. Особливо на Східній Україні.

Запитання Наталі з Києва: Спершу дозвольте подякувати за подаровану усім нам "Країну Мрій", за повернення до витоків сомобутньої української нації. Що треба зробити, щоб раз і назавжди переконати українську громадськість у тому, що, скажімо, вишиванка - це куди модніша річ, ніж подерті джинси, що українська пісня значно багатша і що фаст-фуд не замінить українського сала. І що треба зробити, щоб наші громадяни пишалися тим, що вони українці?

О.Скрипка: Це риторичне запитання. Ці речі, про які ми говоримо - це українська культура, і без державної програми нічого не буде. Ми можемо робити фестивалі, співати гарні пісні, але, на жаль, у нас існує загальна анти-українська програма.

Бі-Бі-Сі: У чому це виявляється?

О.Скрипка: Я не можу купити українську пресу, українські книги, я не маю друкованих періодичних видань українською мовою. Я не кажу вже про телебачення і ті пісні, які лунають з радіо.

Бі-Бі-Сі: Ігор зі США запитує, чи є у вас спогади про перші концерти?

О.Скрипка: Один з перших концертів - я навчався в музичній школі у місті Кіровськ Мурманської області біля Фінляндії, і нас повези у Сєвєроморськ на військову базу. На кораблі я грав концерт на баяні для моряків і потім ми їли дуже смачний борщ.

Бі-Бі-Сі: Запитання від слухача - чому ви недолюблюєте Сердючку?

О.Скрипка: Я до Сердючки нейтрально ставлюся. Просто Сердючка, як і Поплавський викристалізовують цей малороський, хохляцький дух, який виколисувався вже кількасот років, щоб перетворити українців на таких смішних придуркуватих хохлів. Це не пародія. Я культурна людина з вищою освітою і я дуже серйозно ставлюся до пісні і до жарту.

Бі-Бі-Сі: Запитання: Олег Земляний з Києва: на українсьому радіо, здається, відсутня національна пристрастність. Порівняйте з Францією. Як там ставляться до національних співаків?

О.Скрипка: Франція - це далеко, це Європа. Давайте візьмемо Росію. В російських ефірах 98 відсотків російської мови, і у них є державна програма підтримки вітчизняних артистів, а у нас- 2-3 відсотки.

Бі-Бі-Сі: Запитання - Олег з Тернополя: Чи грає Олег у футбол і чи не планує написати пісню про футбол, щоб присвятити її Євро-2012, чи футбольний гімн?

О.Скрипка: У футбол грав у дитинсьві, навіть за місто. Пісня про футбол уже є - "Динамо", а гімн - це вже коньюктура, не думав про це.

Бі-Бі-Сі: Юра з Києва запитує - відсутність життя на Марсі є фактом, чи зупинить це вас, як митця?

О.Скрипка: Ні, ні в якому разі - будемо рухатися до Сатурну!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.