“Росія себе поводить, як слон у порцеляновій крамниці”, – Савік Шустер

Автор/джерело -  © zaxid.net 



Дата публiкацiї - 15.05.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=766

Відомий телеведучий Савік Шустер вважає, що в даний час Росія шукає себе, проголошує себе енергетичною наддержавою, і при цьому шантажує важ мир.

«Візьмемо останній конфлікт між Росією та Естонією. Росія завжди себе поводить, як слон у порцеляновій крамниці, тому я навіть не буду оцінювати дії Росії. Росія зараз перебуває в особливому положенні. Росія шукає себе, проголошує себе енергетичною надкраїною, шантажує світ. Це шлях в нікуди. Але це, у першу чергу, повинна зрозуміти сама Росія», – зазначив відомий телеведучий Савік Шустер під час «Лекції свободи" пам'яті Олександра Кривенка, яку він прочитав учора, 14 травня, у Львові в Українському Католицькому Університеті.

«Естонії необхідно було зрозуміти, що у неї безліч своїх проблем - національних, економічних, суспільних. Радянські пам'ятники не є проблемою номер один. Перше, що естонський журналіст повинен був сказати своїй владі, що вона приховує свої проблеми. Що цим намагаються відвести нашу увагу. Я хочу сказати, що навіть маленький повинен навчитися жити з сильним сусідом. Це вулиця з двостороннім рухом. Це дуже важливо. Ми, журналісти, повинні відіграти тут важливу роль. Ми не повинні дозволяти можновладцям вв'язувати нас у всілякі конфлікти, за які потім ми, а не вони відповідатимемо», - додав він.

"Світоглядно Україна зараз не може бути об’єднана"

"Україна проводить унікальний експеримент. Світоглядно ми це відчуваємо практично кожен день, я це відчуваю кожну п’ятницю. Світоглядно Україна у цей момент не може бути об’єднана", - зазначив відомий телеведучий Савік Шустер у своїй "Лекції свободи",

"Те, куди націлені сподівання західної частини України, зовсім не співставно до того, куди спрямовані сподівання Східної України. Чи може це бути об’єднано в однин культурно-суспільний простір, чи можна знайти якісь спільні цінності, які об’єднають Україну? Чи може щось об’єднати Туреччину і Скандинавію? Чи це можна зробити, чи потрібно це робити? Це питання. І Україна стоїть перед питанням – хто є українець?", – зазначив С.Шустер.

Савік Шустер - відомий тележурналіст, автор і ведучий інтерактивного ток-шоу “Свобода слова”.

Савік Шустер народився 22 листопада 1952 року у Вільнюсі в родині футболіста і тренера вільнюської футбольної команди "Спартак" Михайла Шустера. У юності грав у складі юнацької футбольної збірної Литовської РСР.

У 19 років, провчившись півтора роки на медичному факультеті Вільнюського університету, з батьками емігрував до Канади. Закінчивши в 1976 році факультет біохімії і фізіології Монреальського університету McGіll, працював у науково-дослідному центрі флорентійського університету в Італії. Але реалізував себе Савік не як лікар, а як журналіст.

Початок його журналістської діяльності співпав із вторгненням Радянської Армії до Афганістану. Протягом 10 років Шустер висвітлював події цієї війни у відомих газетах "Newseek", "Der Spiegel", "Liberation", "La Republica". У цих же виданнях Шустер писав і про війни в Лівані, Чаді, Нікарагуа.

З 1988 року був співробітником "Радіо Свобода" у Мюнхені та створив кореспондентську мережу радіостанції в СРСР. У липні 1996 року Савік Шустер очолив московське бюро "Радіо Свобода". З 2001 року журналіст працював на НТВ. Телеглядачам він відомий за програмами "Третій тайм", "Герой дня", "Вплив" і "Свобода слова". Після закриття в липні 2004 року цього ток-шоу "Свобода слова", яка стала Лауреатом найпрестижнішої премії телеакадемії Росії "Теффі" (2004), Шустер очолював дирекцію документального кіно НТВ.

З вересня 2005 року - ведучий інтерактивного ток-шоу “Свобода слова” на телеканалі ICTV.

Має громадянство Канади й Італії.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.