Путін назвав справжню ціну “братерської дружби” з Україною. Міжнародне право для Росії вартує менше за туалетний папір

Автор/джерело -  © Олег Гавриш; Наталія Гриб 



Дата публiкацiї - 5.06.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=806

Традиційно, у червні Росія пропонує покупцям нові ціни на газ на наступний рік. Цього року місію “Газпрому” взяв на себе Президент РФ Володимир Путін. І виконав цю роль, як завжди, сенсаційно, продемонструвавши на увесь світ, що міждержавні угоди для Росії - ніщо. Він підрахував міфічні збитки “Газпрому” від цін на газ для України за минулі роки і вимагає їхнього повернення. Отже, енергетична агресія проти України триває.

Україна не зможе дозволити собі купувати російський газ. Президент Росії Володимир Путін заявив, що завдяки низькій вартості палива впродовж останніх 15 років російська держава щорічно субсидувала українську економіку на суму $3-5 млрд. Джерело Ъ в "Газпромі" розповіло, яким чином планується повернути втрачене – за рахунок включення недоотриманого прибутку в тариф на паливо, що постачається на Україну. Таким чином, ціна російського газу для України буде вища ринковою на 12-17%. Експерти вважають, що тепер у України залишається одне джерело газу – країни Середньої Азії.

У опублікованому вчора інтерв'ю журналістам країн G8 президент Росії Володимир Путін заявив, що Україна багато років споживала російський газ за заниженими цінами, чим нанесла економіці Росії збитки. "Ми 15 років субсидуємо Україну низькою ціною на газ у розмірі 3-5 мільярдів доларів щорічно, - сказав пан Путін. – Більше ми цього робити не мають наміру". Високопоставлене джерело Ъ в "Газпромі" повідомило, що надалі тариф на російський газ для України включатиме окрім ринкової ціни компенсацію збитків, нанесених Україною впродовж минулих років. "Її розмір складе 12-17 відсотків", - сказав співбесідник.

Нагадаємо, в червні Росія традиційно пропонує споживачам нові тарифи на природний газ наступного року. У 2005 році зампред правління ВАТ "Газпром" Олександр Медвєдєв вперше заявив про його подорожчання з $60 до $95 за тисячу кубометрів. Тоді НАК "Нафтогаз України" відмовилася купувати газ за такою ціною. Тим часом реальна вартість в 2006 році склала $230 за тисячу кубометрів. А Україні довелося купувати “RosUkrEnergo” суміш туркменського і російського палива, що поставлялася, по $95 за тисячу кубометрів. Переговори, про постачання російського газу, що почалися минулого року, не дозволили купувати його із-за високої ціни – $230 за тисячу кубометрів. Відзначимо, що зараз у РФ є всі підстави для нового підвищення цін – дефіцит палива для внутрішнього споживання в самій Росії в 2007 році складає 4 млрд. кубометрів (див. Ъ від 14 лютого).

Як відомо, цього року “RosUkrEnergo” (RUE) не купує для України газ російського походження, оскільки має домовленості з Узбекистаном про постачання 7 млрд. кубометрів, Казахстаном – 8,5 млрд. кубометрів і Туркменією – 42,5 млрд. кубометрів газу. “RosUkrEnergo” поставляє газ на Україну по $130 за тисячу кубометрів. Дешевше газ в СНД і Східній Європі отримують тільки Вірменія і Білорусь.

Як розповіло Ъ джерело в "Газпромі", переговори про придбання газу на 2008 рік веде швейцарська “RosUkrEnergo”. Серед можливих продавців – Росія, Туркменія, Казахстан, Узбекистан. За словами співбесідника Ъ, до цих пір розглядалася можливість покупки російський-середньоазіатської суміші і на цей рік. Ціна її поки не визначена. У НАК "Нафтогаз України" від коментарів відмовилися. А в RUE заявили, що ніякі переговори про ціни наступного року поки не ведуться.

По розрахунках консалтингового агентства “Bloomberg”, при нинішньому рівні цін на паливо в Східній Європі російський газ для України повинно коштувати $270-300 за тисячу кубометрів. Якби в тариф була включена компенсація за недоотриманий прибуток, він міг би скласти $351 за тисячу кубометрів. "При цій ціні, виходячи з нинішніх розцінок на середньоазіатське паливо, газова суміш для України повинна коштувати 250-270 доларів за тисячу кубометрів", - підрахував член парламентського комітету з ПЕК Віктор Тополов. "Таке подорожчання приведе до того, що ми його точно купувати не будемо, перевівши роботу на пиловугільну суміш", - сказав вчора Ъ почесний президент ММК ім. Ілліча Владимир Бойко. Нагадаємо, що навіть менш значне недавнє підвищення вартості – всього на $4 за тисячу кубометрів – привело до конфлікту постачальника газу промисловим споживачам компанії "Укргазенерго" з металургами – корпорацією ІСД і меткомбінатом ім. Ілліча (див. Ъ від 1 червня).

Член комітету з ПЕК Верховної ради Михайло Волинець вважає, що позиція Росії приведе до повної відмови України від закупівель палива в цій країні. "По суті, заяви, зроблені представниками «Газпрому», означають, що газу за ринковою ціною для нас в цій країні не буде, - вважає він. – Це говорить про те, що Україна, як наступного року, так і надалі купуватиме паливо тільки в Середній Азії. А оскільки роботу на цьому ринку традиційно ведуть тільки посередники, нам не вдасться найближчим часом перейти на прямі контракти по постачаннях газу в країну".

 

Від “Аратти”: як загальновідомо, газ, як і інші енергоносії постачаються і постачалися в Україну відповідно до міждержавних Угод, відписаних на найвищому державному рівні, тобто Президентами обох країн. Такий Договір діє й по-сьогодні.

Проте, як показала практика російских взаємин із Україною, міждержані Договори, як і міжнародне право - для російського керівництва, зокрема Президента Путіна абсолютно не існує. Це стало очевидним ще у 2005 році, коли росіська сторона розпочала неприкритий ціновий шантаж України, виставляючи політичні вимоги.

Між тим, у пакеті міжнародних Договорів щодо гарантій державного суверенітету та територіальної цілісності України, підписаного у зв'язку із ядерним роззброєнням нашої держави, країни-гаранти, в тому числі Росія зобов'язалися не застосовувати щодо України жодних засобів економічного тиску, включаючи невикористання заоежності України від Росії щодо постачання енергоносіїв.

Нагадаємо також, що взимку 2006 року Росія вдалася до дій, які прямо вказують на її агресивні наміри щодо України - російський “Газпром” за вказівкою Путіна перкрив постачання газу не тільки в Україну, а й у Західну Європу, звинувачуючи українську сторону у непоступливості щодо нових цін на газ, які в односторонньому порядку були майже у п'ять разів збільшені російською стороною. Більш того, на той момент російський “Газпром” викупив обсяги туркменського газу на декілька років уперед, тим самим унеможливлюючи постачання газу в Україну за діючими міждержавними угодами.

Тоді дії Росії отримали різку негативну реакцію в Європі. Що абсолютно не вплинуло на російське керівництво, бо наступного року, пори прихід до влади проросійської маріонеткової більшості у парламенті та сформований відповідно уряд, ціни на газ були підвищені із $95 за тисячу кубометрів до $130. Це при тому, що в Україну газ постачається монопольно повністю контрольованим російською стороною посередником “RosUkrEnergo” і українська сторона була змущена допустити його на внутрішній енергетичний ринок, утворивши кампанію “Украгазенерго”. Тим не менше, ціна на російський газ для України, попри ці поступки залишилася $230 за тисячу кубометрів.

Як бачимо, сьогодні, коли маріонетки Москви у парламенті та уряді зазнали фіаско, Путін знову розпочинає передвибочий шантаж України, висмоктавши із пальця міф, про нібито збитки нанесені Росії Україною. Насправді ж “бартерська дружба” коштує для України вже надто багато: наша держава поступилася Чорноморським флотом, який по-праву, відповідно до Декларації та Акту про державний суверенітет України не підлягав ніякому поділу; наша держава поступилася третім у світі ядерним арсеналом, тим самим позбавивши себе права бути членом Ради Безпеки ООН та впливати на світову політику на рівні найрозвиненіших країн світу, а також розвитати високотехнологічні галузі індустрії: ядерну енергетику, космічну індустрію, військове та цівілне ракетобудування; передала російським структурам цілу низку стратегічних підприємств, зокрема набільші НПЗ, Миколаївський глиноземний комбінат тощо; з-за відмови правонаступниці СРСР - Росії виконувати оборонні замовлення союзного міноборони, які вже виконувалися українськими підприємствами ВПК та були у високій стадії готовності, було нанесено українському ВПК багатомільярдних збитків, що поставило цілу галузь економіки на межу виживання; привласнивши собі активи Зовнішекономбанку СРСР Росія позбавила Україну її частини валютних коштів СРСР, що належали їх по праву правонаступництва; привласнивши золотовалютні запаси СРСР Росія позбавила Україну її частки, що на довгі роки поставило фінансову систему нашої держави та її громадян в умови найжостокішої фінансової кризи 1993-96 рр.; за допомогою української комуністичної партноменклатури Росія вивезла із України на свою територію активи Ощадбанку УРСР, тим самим прямо пограбувавши населення України на $156 млрд.

То ж по які збитки Росії може йтися?

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.