Голова Служби безпеки України підкреслює небезпеку втручання Росії

Автор/джерело -  © Стефан Вагстил (Stefan Wagstyl), Роман Олеарчик, Financial Times 



Дата публiкацiї - 11.06.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=811

Голова Служби безпеки України попередив, що політичне втручання Росії, відсутність прозорості у сфері постачання енергії, яка в основному надходить з Росії, несуть загрозу для України через те, що можуть серйозно вплинути на політичну ситуацію.

„Ми є молодою країною. Для будь-якої країни є небезпечним, коли у її внутрішню політику втручаються закордонні джерела”, - зазначив Валентин Наливайченко, виконуючий обов’язки Голови СБУ, державної служби безпеки, у своєму першому інтерв’ю із закордонними ЗМІ.

Він також вказав на такі небезпечні фактори, як корупція, слабкість установ та недостатня координація у розслідуванні гучних кримінальних справ.

Важливо додати, що інтерв’ю відбувається в той час, коли Україна є втягнутою у боротьбу за владу між Президентом Віктором Ющенком та його суперником, Прем’єр-міністром Віктором Януковичем. До цієї боротьби Москва проявляє живий інтерес.

41-річний дипломат, який вільно володіє англійською, Пан Наливайченко зазначив в інтерв’ю минулого тижня: „Я вважаю, що незалежність та державність України повинна бути захищена від будь-якого безладу, внутрішнього або зовнішнього.”

На його думку, дорога до безпеки лежить через внутрішні реформи та вдосконалення співпраці із службами інших країн, включаючи США, країни ЄС, Ізраїль, Росію та інших сусідів.

Хоча Наливайченко, призначений на свою посаду минулого року Президентом України, відкрито казав про небезпеку російського втручання в українські справи, він уникав звинувачень російських служб безпеки або інших установ.

Проте, він прокоментував нещодавні антинатівські демонстрації у Криму, де в українському порту Севастополь розміщений російський чорноморський флот та де переважають проросійські настрої.

Не було жодної „внутрішньої причини для такого негативного та сильного протесту проти НАТО”, підкреслив Валентин Наливайченко, який, так само, як і Ющенко, виступає за тісну співпрацю з Організацією Північно-Атлантичного договору. У Криму використовувалися „небезпечні” гасла, та “неправдива інформація”, як, наприклад, ствердження, що в Україні будуть розміщенні військові сили НАТО.

„Це повністю суперечить національним інтересам України. Використовуючи певну проросійську організацію у Криму, політики, в основному, українські, використовують це питання з метою підвищення своєї популярності.”

Голова СБУ вказав на те, що знає про фінанси, які надходять з інших країн, та зазначив, що зловживання законами про фінансування політичної діяльності є „дещо небезпечним”. Тих, хто порушує правила, будуть переслідувати у судовому порядку. Прикладом є „Прорив”, російське націоналістське угрупування, яке підтримується Кремлем, офіс якої у Севастополі був закритий за наказом суду.

 

Валентин Наливайченко

Членів „Донецької республіки”, сепаратистського угрупування у Східній Україні, також викликали до суду.

Крім того, пан Наливайченко навів приклад Костянтина Затуліна, націоналіста, члена російського парламенту, якому заборонили в’їзд до України після його промов, що мали на меті розпалити ворожнечу.

Щодо енергетичної безпеки, голова СБУ підкреслив, що ключовим фактором тут є більша прозорість. Валентин Наливайченко пообіцяв, що цього літа Росія та Україна продемонструють більшу прозорість у сфері газової торгівлі, де головну роль відіграє „РосУкрЕнерго”, яка є причиною сумнівів та дискусій. „Україна та Росія повинні внести у цю ситуацію більше прозорості. Нам необхідно показати, якими є реальні ціни, показати фінансові ресурси та рух коштів, усвідомлювати ризики у сфері відмивання грошей. Ключем в даному випадку є знання реальної ситуації, справжніх операторів та угод.”

Голова СБУ поскаржився на недостатній рівень співпраці між державними службами, зазначаючи, що це підриває верховенство права, а також закликав до продовження реформування та створення нового підрозділу з протидії корупції.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.