Політика нового реалізму

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна» 



Дата публiкацiї - 14.06.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=817

У середу, 13 червня, Президент України Віктор Ющенко дав традиційну щоквартальну прес-конференцію під назвою «Політика нового реалізму».

У прямому ефірі захід транслювали НТКУ та «5 канал». Крім того, «Всесвітня служба «УТР» весла супутникову та Інтернет-трансляції більш ніж на 170 країн світу.

Маніпуляції навколо роботи неповноважної Верховної Ради мають бути припинені – Президент України

Маніпуляції навколо роботи неповноважної Верховної Ради V скликання мають бути припинені. На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко.

«Питання повноважності Верховної Ради V скликання по суті закрите. Я не приймаю тих маніпуляцій, які продовжує сьогодні проводити зокрема керівництво ВР», – сказав Глава держави. На переконання В. Ющенка, нинішні події в парламенті є ні чим іншим, як маніпулюванням Головою Верховної Ради поточною політичною ситуацією.

«Сьогодні в України є шанс вийти з політичної кризи на базі прийнятих політичних домовленостей. Є сьогодні сили, що торпедують цей варіант – до них відноситься і керівник парламенту Олександр Мороз», – констатував Президент. Він відзначив, що дії останнього, очевидно, пов’язані з побоюваннями – СПУ через вчинену «серію зрад» та некоректну політичну поведінку може не потрапити до нового складу парламенту. «Очевидно, проблема номер один – як боротися за кожний день нелегітимної роботи Верховної Ради, щоб якимось чином використати трибуну, телекамери для амністії перед людьми», – відзначив Президент.

Президент нагадав, що на сьогодні виконані три ключові домовленості прийнятої 27 травня Спільної політичної заяви – компромісного документу, узгодженого п’ятьма політичними силами на базі діяльності робочої групи з урегулювання політичної кризи. Йдеться про призначення дострокових виборів на 30 вересня, проведення елекцій (за наполяганням О. Мороза) відповідно до Указу Президента на підставі ч. 2 ст. 82 Конституції, відновлення на кілька днів легітимних засідань ВР для прийняття трьох пакетів законопроектів – по забезпеченню чесних, прозорих демократичних виборів, по переголосуванню для набуття правової чинності найактуальніших законопроектів, розглянутих парламентом з 2 квітня, а також по прийняттю законів із найважливіших питань економічного розвитку, зокрема 9 законопроектів по СОТ.

«Я хотів би сказати – Президентом кожен із цих пунктів (Спільної заяви), як і чотири інших, виконаний повністю», – наголосив Глава держави.

Президент нагадав, що виключно в рамках тих самих домовленостей були проведені з’їзди БЮТ та «Нашої України», де народні депутати прийняли рішення про дострокове складення своїх повноважень, забезпечивши підстави для визнання ВР неповноважною, зважаючи на ст. 82 Конституції. «Таким чином, опозиція виконала свої зобов’язання», – підкреслив він, високо оцінивши цей крок опозиціонерів. Президент повідомив, що 7 та 8 червня управління кадрів Апарату ВР отримало на підтвердження заяви народних депутатів НУ та БЮТ. 7 червня було підтверджено підписи 103 зі 106 заяв, 8-го – 64 підписи з 66 отриманих заяв. Відтак, двох третин від конституційного складу в парламенті немає.

«На цьому питанні, переконаний, чесним політикам – політикам, які вміють тримати дане слово, можна було б зупинитися, принести в країну спокій, стабільність і займатися вирішенням питань, які випливають в тому числі з нашої Спільної заяви», – переконаний Президент. Однак 30 травня з незрозумілих правових підстав була прийнята постанова ВР, за якою її Голова має оголосити текст особистої письмової заяви парламентарія про вихід зі складу депутатської фракції політичної партії, за виборчим списком якої його було обрано, на найближчому після реєстрації заяви пленарному засіданні ВР. «Конституція не передбачає, що ця процедура регулюється навіть постановою Верховної Ради», – підкреслив Президент.

«Я навожу ті приклади, щоб ви свідомо були погружені в ті інтриги, ті закулісні подвиги тих сторін, які, на мій погляд, сьогодні виступають неконструктивно в урегулюванні політичної кризи в Україні», – відзначив В. Ющенко.

Президент повідомив, що сьогодні народні депутати від опозиційних фракцій, які склали свої повноваження, на чолі з Ю. Тимошенко та В. Кириленком відвідали Голову ВР. «Мета їхнього походу одна – щоб Голова Верховної Ради, кінець-кінцем, припинив засідання парламенту і поставив крапку в урегулюванні тих домовленостей, які були досягнуті відповідно до Спільної політичної заяви», – сказав В. Ющенко.

«Я переконаний, що українська нація достойна того, щоб такі політики, як Олександр Мороз, нарешті могли дотриматися свого слова і виконати в повному обсязі ті політичні домовленості, які публічно і формально зафіксовані», – сказав В. Ющенко.

Президент ще раз підтвердив: він не має жодного сумніву – вибори 30 вересня невідворотні.

«Як Президент, я надзвичайно вдячний всім тим політичним силам, які пройшли переговорний процес, які знайшли досить мудре правильне і, можливо, безальтернативне рішення по виходу з кризової ситуації. Це велика перемога демократичних сил, кожного громадянина України», – підкреслив Глава держави.

Президент не допустить адміністративного чи силового тиску на виборчий процес

Президент України Віктор Ющенко не допустить жодного тиску на процес підготовки та проведення виборів до Верховної Ради та очікує від усіх політичних сил ведення чесних виборчих кампаній.

«Я гарантую, що ніякого адміністративного чи силового тиску на виборчий процес не буде», – сказав Глава держави. З іншого боку, підкреслив він, у межах своїх повноважень Президент зробить усе, щоб органи правопорядку та безпеки «чітко реагували на ті порушення законодавства, які можуть виникати в ході виборів» або на брудні «технології суспільного розбрату, які можуть бути використані тими чи іншими політичними силами». У цьому контексті В. Ющенко висловив стурбованість появою чорних технологій у виборчому процесі і повідомив, що зробить спеціальне звернення з цього приводу до представників ЗМІ, спостерігачів тощо.

«Виборчий процес фактично розпочався... Нашим обов’язком – кожного громадянина, кожної політичної сили – повинно стати забезпечення чесних демократичних виборів», – підкреслив Президент, додавши, що усвідомлює всі існуючі в цьому питанні виклики. «Переконаний, що ті зміни, які внесені до закону про вибори, тільки посилять об’єктивну картину проведення цих виборів», – також відзначив В. Ющенко.

Говорячи зокрема про діяльність ЦВК, Президент відзначив, що цілком розуміє, що політизація ще довго не залишить комісію. «Але я хотів би підкреслити, що це є технічний інститут, він не приймає політичних рішень – він обслуговує законодавчий виборчий процес», – сказав він, порадивши членам ЦВК керуватися саме цим принципом. «Не дозволяйте, щоб через вас відбувалася експлуатація політичних доктрин чи політичних цілей у рамках проведення дострокових виборів. Хочу завірити, що всі спроби вплинути на ЦВК я буду нейтралізувати усіма можливими правовими засобами, які є у Президента країни», – наголосив Глава держави.

На думку Президента, судові і правоохоронні органи вже усвідомили, що втягування в політику призводить до непередбачуваних наслідків.

Вітаючи проведення дострокових виборів, В. Ющенко ще раз наголосив, що це є шлях до демократичних змін, подолання політичної корупції та спосіб побачити нових політиків: «Я переконаний, що це є унікальна нагода почистити всі брудні конюшні».

«Проведення політичних діалогів, консолідація спільних зусиль політичних сил Сходу і Заходу, незалежно від кольору, навколо певних національних пріоритетів... – думаю, це буде другим заповітом, з яким прийдуть нові політичні сили парламенту», – сказав Президент.

«Я закликаю всі політичні сили до ведення зваженої, конструктивної і чесної виборчої кампанії», – сказав В. Ющенко.

Президент закликає кандидатів в нардепи публічно зобов’язатися відмовитися від депутатської недоторканості у новій ВР

Президент України Віктор Ющенко закликає кандидатів в народні депутати публічно зобов’язатися відмовитися від депутатської недоторканості у Верховній Раді VI скликання.

«Від сьогодні закликаю усіх кандидатів у народні депутати підписати публічне зобов’язання скасувати депутатську недоторканість у новому парламенті», – сказав Глава держави. На його думку, політики мають зробити цей крок на з’їздах своїх політичних партій, пов’язаних із достроковими виборами 30 вересня.

«Глибоко переконаний в тому, що наріжним каменем виборчої кампанії, зокрема для демократичних сил, що справді хочуть очистити країну від корупції, від брехні, має стати зобов’язання скасувати необмежену депутатську недоторканість», – підкреслив Президент. На його переконання, саме ця норма є ключем до нормалізації політичного життя України.

У парламент повинні прийти чесні політики, які не пропонують ділити суспільство на касти доторканних і недоторканних, сказав Президент.

«Переконаний, що українське суспільство підтримає цю ініціативу. Я як Президент зроблю все можливе для того, щоб вона була реалізована спочатку на політичному рівні, а згодом і через внесення змін до Конституції», – сказав В. Ющенко.

Президент сподівається, що ближчим часом Україна завершить технічні процедури, необхідні для вступу до СОТ

«Сьогодні на нормативному рівні Україна зробила всі зміни до законодавства, які випливали із домовленостей на робочому рівні для того, щоб забезпечити вступ нашої країни до СОТ», – сказав Глава держави.

«У нас далі дорога відкрита, і я сподіваюся, що в найближчі місяці Україна пройде всі технічні процедури по формальному вступу до СОТ», – також зазначив він.

Глава держави нагадав, що позавчора підписав 9 законів, необхідних для вступу України до Світової організації торгівлі, поставивши цим крапку на підготовчому переговорному процесі, який повинна була пройти наша країна.

Продовження активної координуючої роботи РНБО залишається серед пріоритетів Президента

Одним із пріоритетів Глави держави на сьогодні залишається продовження активної координуючої роботи Ради національної безпеки і оборони.

Як сказав Президент України Віктор Ющенко на прес-конференції, РНБО зараз веде значну роботу зі «сприяння злагодженій роботі правоохоронних і силових інституцій». Він також повідомив, що 15 червня на засіданні Радбезу обговорюватимуться 10 ключових питань, що мають дати відповіді на «найвразливіші моменти» сьогоднішньої економічної, політичної ситуації та у сфері охорони правопорядку.

Президент також висловив велику вдячність Секретареві РНБО Івану Плющу за активну роботу з урегулювання політичної кризи та проведення переговорів з учасниками політичного процесу, втягнутими в неї.

Глава держави, крім того, відзначив, що отримав перший звіт від Генерального прокурора Олександра Медведька і «покладає надії на продуктивну діяльність Генеральної прокуратури». На думку Президента, Генпрокуратура «починає робити висновки з тих подій, з того невизначеного порядку роботи», який був для неї характерний в останні місяці.

«Ситуація в Україні – хотів би підкреслити – є стабільною і контрольованою. Такою вона буде й надалі», – наголосив Президент.

Президент подарує свої речі Музею радянської окупації

Віктор Ющенко сьогодні вперше публічно підтримав відкриття в Києві «Музею радянської окупації», який кілька тижнів тому створила громадська організація «Меморіал».

На прес-конференції президент України заявив, що має намір передати свої особисті речі в колекцію музею, якщо організатори підтримають таку ідею.

При цьому Ющенко, відповідаючи на питання російських журналістів про те, чи має намір він передати речі в колекцію, сказав, що почув в питанні репортера «іронію». У відповідь український президент закликав пригадати про число загиблих українців в роки колективізації, громадянської війни і сталінських репресій.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.