Росія думає, що Україна марить возз`єднанням з нею

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна» 



Дата публiкацiї - 14.06.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=819

У Криму стартувала “всеукраїнська” акція за возз`єднання України з Росією. Гасло «Даєш другу Переяславську раду!», на думку організаторів акції, має пройти по всій країні. Головну скрипку відіграє Партія регіонів України, яка таким чином розпочала виборчу кампанію.

Організатори планують провезти цей транспарант по всій Україні

В середу 13 червня в Криму почалася акція за возз'єднання України з Росією, про початок якої було оголошено під час ходи центром Сімферополя із нагоди дня Росії. У цьому заході взяли участь понад 3 тис. осіб, які пронесли по місту транспарант з написом «Даєш другу Переяславську раду!»

Як пише російська газета “Взгляд”, “українські політики, тим часом, стурбовані своїми власними проблемами і викривають один одного в лукавстві. Прагнення до возз'єднання братських народів розуміють в Москві, але не хочуть розуміти в Києві”.

Ініціаторами акції стали Російська община Криму і партія “Російський блок”. Підтримали проросійський хід також Партія регіонів України, “Кримський козачий союз” і інші об'єднання. Колона демонстрантів пройшла від будівлі Верховної ради Криму до площі Леніна, де всі охочі могли залишити свої підписи на транспаранті. Організатори планують провезти транспарант по всій країні, збираючи підписи громадян, а потім передати у Верховну раду України в 354-і роковини Переяславської ради - 18 січня 2008 року.

Українські політики, втім, заздалегідь настроєні скептично. Навіть голова прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко, яка вважається в Україні одним з найбільш проросійськи настроєних діячів, відповідаючи на питання кореспондента газети "Взгляд", заявила про те, що таким чином Україна готується до виборів. Партія регіонів в Криму просто починає піаритися напередодні дострокових виборів», - вважає Вітренко.

За її словами, представник фракції Партії регіонів Юрій Мірошніченко під час Євроатлантичного форуму відкрито заявив, що Україна прагне до членства в НАТО. «І одночасно з цим, вони проводять акцію за возз'єднання дружніх взаємин з Росією. Це великі брехуни, які обдурюють людей і намагаються проникнути у владу», - заявила Вітренко.

На думку голови ПСПУ, якщо Україна все ж таки вступить до НАТО, вона стане гіршим ворогом Росії, а подібні акції зовсім не зближуватимуть слов'янські держави. «Якби Партія регіонів хотіла насправді втрутитися у викорінювання російської мови на території України, то вона б ухвалила рішення про розповсюдження російської мови хоч би на регіональному рівні», - відзначила Наталія Вітренко. За її словами, на сьогоднішній день 75% телевізійного і радіо ефіру в Криму здійснюється українською мовою.

Варто відзначити, що представник Партії регіонів, яка активно підтримала акцію, Едуард Прутнік є керівником Держкомтелерадіо України. А тому, вважає Вітренко, вплинути на знищення російської мови їм і справді не вартує особливих зусиль. «Таким чином, Партія регіонів говорить одне, а робить зовсім інше. Це камуфляж американських лакеїв, які всього лише прагнуть утримати владу», - пояснила Наталія Вітренко.

 

На думку завідувача відділом України Інституту країн СНД Кирила Фролова, акція в Сімферополі глибоко закономірна. «Оранжеві і ті, хто до них приєдналися, стверджують, мовляв, російська мова - вмираюча. Хоча російська мова вмирає не по своїй волі - в Україні вона просто знищується», - відзначив Фролов.

«Багатотисячний мітинг - це початок системної відповіді на прозахідний курс Ющенка. І заяви про вступ України в НАТО достатньо смішні, тому, що самі українці не бажають вступати в НАТО. А в липні українці збираються виступити з масовими протестами проти НАТО в Одесі», - відзначив Фролов.

Треба відзначити, продовжує "Взгляд", що ідея возз'єднання братських народів знаходить відгук не тільки на Україні, але і в Росії. Двома днями раніше, 11 червня, в Москві біля готелю «Україна» свою акцію за возз'єднання провели активісти руху «Росія молода». Організатори заходу заявили про те, що останні два роки взаємовідношення між братськими країнами - Україною і Росією - складно назвати добрими.

«Українська влада або не розуміє, або спеціально стверджує, що їй із Росією не по дорозі, - відзначили організатори акції. - Ми виступаємо проти недалекоглядного Президента України, який вибрав собі єдину мету, - посварити наші народи».

При цьому, як вважає голова Російської общини України Костянтин Шуров, «в Україні на сьогоднішній день немає жодної проросійської політичної сили». Тому реальні кроки у напрямку до «нової Переяславської ради» зробити поки нікому.

Від "Аратти": А в нас склалося враження, що цю "акцію" профінансували власники курортних закладів Сочі та інших причорноморських курортів Краснодарського краю РФ, - з метою залякати російських прихильників відпочинку в Криму.

Знову ж таки - Партія регіонів наступає на старі граблі, піднімаючи питання російської мови, - адже ця тема домінує в їхній риториці лише під час парламентських виборів (чи коли потрібно "підкосити бабло" в кремлівських лохів). Зайнявши місце "під куполом", регіонали починають перейматися більш звичним для них питанням, яке до російської мови має лише опосередковане відношення, а саме, - походження, - "дєрібан". Хоча якщо їхній електорат і знову поведеться на таку замануху, - то хто їм, в такому випадку, лікар.

До речі, цікаво було б поцікавитися у пані (чи товаришки?) Вітренко про оті 75% україномовного ефіру в Криму. На якому радіоканалі вона почула українську мову? Хіба що по дротовому радіоприймачу...

А в цілому здається лише одне - комусь надто сильно напекла нерозумну голову травнева спека. Бо комусь ввижається, що розмах "возз`єднання з Росією" вже переріс Крим і ніби перекинувся на всю Україну. На Бога панове! Навіть так звані соціологічні дослідження, проплачені ПР чи СДПУ(О) засвідчуюють, що проблема російської мови, чи то пак, об'єдання, стоїть у пересічного українця аж на передостанній позиції із 150 запропонованих.

Наостанок ми приведемо слова одного одіозного російського політика, депутата Державної думи, мультимільйонера, який входить в «тридцятку» найбагатших людей Росії за версією авторитетного журналу «Forbes», Олександра Лєбєдєва, які процитувало видання "Новий регіон":

“Я не бачу ніякої необхідності в поверненні Криму до складу Росії. Нинішні кордони й так мають достатньо умовний характер. Квитки для росіян до Криму дешевшими не стануть до тих пір, поки чиновники будуть кришувати перевізників. Мені здається, що проблема «повернення Криму Росії» - надумана. Треба говорити про те, щоб всі охочі відпочити в Криму, мали можливість отримати там якісне обслуговування, чого зараз немає.”

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.