Україна: оптимізм та тлі політичної невизначеності

Автор/джерело -  © Юрій Бендер (Yuri Bender), Financial Times  



Дата публiкацiї - 3.07.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=836

Як свідчить давня українська приказка, можна мати в житті або доброго коня, або красну дружину, але не те і інше разом. Сьогодні Україні, як українським селянам минулих часів, теж доводиться робити вибір між двома найбільшими, але, мабуть, взаємовиключними цінностями: політичною стабільністю і економічним зростанням.

Як би там не було, інвестиційні ринки як і раніше мають непогані показники навіть на тлі політичної нестабільності, яка постійно, хоч і неявно дає про себе знати, – говорить Олександр Тарабухін, директор київської інвестиційної компанії «Он-лайн Капітал». «Попри політичну ситуацію, фондовий ринок і ринок нерухомості демонструють стрімке зростання», – говорить Тарабухін, відзначаючи, що за останнє півріччя індекс ПФТС виріс удвічі, з 500 до більш ніж 1000 пунктів – і це на тлі політичного протистояння, що не припиняється, а часом й силового протистояння між Президентом Віктором Ющенком і його прихильниками з Центральної і Західної України, з одного боку, і прем'єром Віктором Януковичем, який спирається на індустріально-люмпенізований схід, з іншого.

«Он-лайн Капітал» створила фондову групу «Амадеус», яка керує двома фондами закритого типу: активно керованим фондом в 17 млн. гривень (2,5 млн. євро) та 8-мільйонним (1,2 млн. євро) індексним фондом; крім того, йде процес створення фонду із інвестицій в нерухомість. Компанія вже веде ряд проектів, у сфері нерухомості, загальною вартістю близько $90 млн.

Окрім інвестування в будівництво київських ділових центрів, фонд фінансуватиме комерційну забудову на південному сході країни, в промислових містах Дніпропетровськ і Харків та в чорноморському порту Одеса.

За словами Юрія Нартова, директора київської філії Colliers International, у подібних фондів не буде проблем із залученням коштів інституційних інвесторів –за деякими оцінками, сьогодні в Україні готові розміститися до $10 млрд. міжнародного капіталу.

Головна проблема при інвестуванні в Україну полягає в тому, що ігрове поле не дуже рівне, – говорить Олексій Фрішберг, партнер в київській юридичній фірмі «Фрішберг і партнери». «Український сектор нерухомості не живе за правилами відкритої конкуренції, згідно яким, вашу заявку на аукціоні повинні оцінювати, виходячи з вашої репутації і ваших активів», – заявив він на недавньому інвестиційному семінарі, організованому в Лондоні юридичною фірмою Olswang і українсько-британським Сіті-клубом. Важливе не тільки придбання самої нерухомості, але і, не у меншій мірі, придбання впливу, – говорить Фрішберг, серед клієнтів якого BT, Hewlett Packard і KLM Royal Dutch Airlines і інші компанії, чиї імена говорять самі за себе.

«Роздрібні гравці, – а це в основному польські і російські фірми, що працюють по франшизі лондонських агенцій із нерухомості, – отримують величезні прибутки не тільки в Києві, але і в регіонах», – говорить Олексій Подєл [Alex Podell], який заснував компанію 1849 PLC, що займається купівлями та здачею в оренду українських торгових центрів.

В той час, як в Луганську, бідному місті, на сході України, торгові площі в новобудовах здаються по $100 за квадратний метр на місяць, в Києві, в «жахливих торгових центрах радянської споруди», орендна плата сягає $350.

Серед операцій, які будуть завершені в самий найближчий час, – придбання фондом London and Regional Investment шикарного торгового центру «Глобус», розташованого на Хрещатику, найжвавішій артерії Києва, і оціненого в $180 млн.

Крім того, учасникам ринку додає оптимізму і «футбольний чинник». «Нас дуже втішає той факт, що в Україні пройде чемпіонат Європи по футболу 2012 року», – говорить архітектор Геннадій Шульга. Його фірма вже отримала цілу низку замовлень на проектування готелів в Львові, історичній столиці Західної України і одному з міст, де проходитимуть ігри європейської першості.

Крім того, Геннадій Шульга днями закінчив проектування «Орлиної долини», - комплексу висококласних апартаментів неподалік від карпатського «курорту» Славське, містечка, що швидко розростається, живописного, але занедбаного.

Олексій Абрамович, директор агенції UAproperty.com, відзначає, що ціни на нерухомість в Києві і Донецьку починають стабілізуватися: зростання цін, що сягало 150% на рік, минулого року сповільнилося майже в два рази, а незабаром й зовсім зійде нанівець. «Поки що в Києві ціни не зростають, частково із-за політичної обстановки, хоча вже є ознаки того, що в політиці справи налагоджуються».

Тоді як обидва політичні табори продовжують боротьбу за владу і прибутки, країна готується до дострокових виборів, намічених на вересень. «Що дуже важливо, аби політики домовилися про якісь принципи ставлення до іноземних інвесторів, тоді економіка як і раніше зростатиме», – говорить Абрамович.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.