Газ без посередника

Автор/джерело -  © Тетяна Івженко Ірина Різник, Вєдомості 



Дата публiкацiї - 5.07.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=840

КИЇВ. Україна може відмовитися від послуг швейцарського трейдера “Rosukrenergo” і вже з наступного року перейти до прямих постачань газу, розповів “Вєдомостям” Президент України Віктор Ющенко. Міністр палива і енергетики України Юрій Бойо підрахував, що втрати від цього складуть мільярди доларів в рік. У “Газпромі” стверджують, що “Rosukrenergo” їх повністю влаштовує.

Схема постачань газу на Україну може помінятися, заявив в інтерв'ю “Вєдомостям” український Президент Віктор Ющенко. За його словами, це питання стоїть на порядку денному його майбутньої зустрічі з Президентом Росії Володимиром Путіним.

Ющенко і Путін домовилися зустрітися з 15 по 20 серпня в Сочі, де російський Президент проведе відпустку. За словами Ющенка, Президенти мають намір підписати там план дій з вирішення українсько-російських проблем, що накопичилися, який розробляється з 2005 р. і отримав на Україні назву “Дорожньої карти”.

Ющенко не виключає, що зміна схеми постачань газу матиме наслідком усунення газового трейдера Rosukrenergo, що перетворився за допомогою “Газпрому”, в ексклюзивного постачальника газу в Україну.

Проекти документів про перехід на прямі контракти і про координацію зростання цін на газ і на транзит вже підготовлені, підтвердив чиновник в РНБО України.

“Rosukrenergo” менше ніж за три роки перетворилася на значного газового трейдера. У 2005 р. компанія стала ексклюзивним постачальником в Україну середньоазійського газу 37 млрд. куб. м. Вона дістала ще і можливість перепродавати частину сировини до Європи (8,7 млрд. куб. м). Дохід від продажу газу склав $4,3 млрд., а чистий прибуток $755 млн., майже вся вона пішла на дивіденди акціонерам.

Після цього “Газпром” переоформив на себе 50% трейдера. У 2006 р. “Rosukrenergo” продала в Україну вже 50,1 млрд. куб. м, на експорт 8,96 млрд. куб. м, а виручка трейдера виросла до $7,11 млрд.

 

“Якщо будуть встановлені [між Україною і Росією] зрозумілі прозорі принципи, на базі яких формується цінова політика, хто виконуватиме цю функцію [по постачаннях газу] питання настільки другорядне, що віно зовсім не обговорюватиметься в серйозних кабінетах”, говорить український Президент. Він згоден, що ціна газу в 2008 р. може збільшитися, і вважає, що українській промисловості, з точки зору підвищення конкурентоспроможності, “корисно і вигідно” купувати газ за ринковими цінами.

Передбачити ціну на газ для України на 2008 р. Ющенку важко, але він висловив упевненість, що запропонована Росією ціна $235 за 1000 куб. м “має значну політичну складову”. “Політику лібералізації потрібно проводити продумано, з урахуванням середньострокової перспективи: не можна в грудні міняти ціну на газ, якщо країна у вересні утвердила бюджет”, - сказав Ющенко.

“Хотів би я подивитися на того "патріота", який готовий вилучити з української економіки $4 млрд. в рік на користь економіки іншої країни! обурюється міністр палива і енергетики України Юрій Бойко. “Ціна остаточного переходу на "ринкові відносини" в газовій сфері вимірюється цією цифрою”. Сьогодні Україна стягує за транзит газу $1,6 з 1000 куб. м, а це в сумі близько $2,1 млрд. в рік”, - підраховує Бойко.

 


“Припустимо, ставка транзиту виросла до середньоєвропейської $2,8-3,2, що дає Україні додатковий дохід в $1,8 млрд. Імпортує Україна 55 млрд. куб. м газу в рік, і сьогодні ціна на цей газ $130 за 1000 куб. м. Якщо вона підніметься до світової ($230), то додаткові витрати економіки України збільшаться на $5,5 млрд. в рік. Різниця майже $4 млрд. в рік!” – підвів риску Бойко.

Потрібно відверто визнати, що Україна не може сьогодні купувати газ за європейською ціною, по якій його хоче продавати Росія, вважає Бойко, тому необхідний оператор, який збирав і постачав би нам середньоазіатський газ і мінімізував цінові ризики, і “Rosukrenergo” той самий буфер, який необхідний Україні на час адаптаційного періоду.

Представник Rosukrenergo Андрій Кнутов відмовився дати коментарі.

“Rosukrenergo” на практиці довела ефективність, говорить співробітник “Газпрому”, з її допомогою була врегульована ситуація з постачаннями газу в Україну і його транзитом до Європи.

З офіційним представником “Газпрому” Сергієм Купріяновим зв'язатися не вдалося.

Частка в “Rosukrenergo” є найціннішим активом нового холдингу Group DF, що належить партнерові “Газпрому” Дмитру Фірташу. Другий крупний актив підприємця трейдер Emfesz, який купує газ у Rosukrenergo для постачань до Угорщини. Представникові Group DF важко прокоментувати заяву українського Президента.

 


Повернення до прямих постачань газу виправдано, оскільки “Rosukrenergo” не має в своєму розпорядженні власного палива, вважає екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник. У основі прибутковості Rosukrenergo лежать квоти, що надаються “Газпромом”, на реекспорт газу до Європи по суті, “Газпром” добровільно скорочує прибуток своїх акціонерів, щоб дати заробити українським акціонерам Rosukrenergo, вважає аналітик East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Довідка від “Аратти”: “Rosukrenergo” (Швейцарія) створена в 2004 р. за міжурядовою Угодою між Україною і Росією, підписаною прем'єром Віктором Януковичем. Тією ж Угодою українська сторона фактично відмовилася від прямих постачань дешевшего від російського, туркменського та узбецького газу. “Rosukrenergo” було визначено сторонами, як монополіста із постачань газу в Україну та транзиту російського газу в Європу. 50% її акцій належать “Газпрому”, 50%, за даними “PriсewaterhouseCoopers”, через “Centragas” контролюють українські підприємці Дмитро Фірташ (45%) і Іван Фурсин (5%). За данними численних розслідувань діяльності посередника, Фірташ і Фурсін є, скоріш за все, підставними особами, за якими стоять чиновники України і Росії.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.