Слідство виявило нові подробиці вбивства Чорновола. Сліди ведуть за кордон

Автор/джерело -  © Олена Геда 



Дата публiкацiї - 6.07.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=842

Вчора сталі відомі результати комплексної експертизи у справі про загибель лідера Народного руху (НРУ) В’ячеслава Чорновола. Результати дослідження, що проводилося польськими фахівцями, свідчать, що КАМАЗ, в який врізалася Toyota В’ячеслава Чорновола, стояв на місці.

Також стало відомо, що слідством активізована робота по збору інформації щодо Івана Шолома, можливого координатора спецоперації по усуненню лідера НРУ. До розслідування цієї справи підключений і Інтерпол – з його допомогою перевіряється інформація про можливу причетність до загибелі В’ячеслава Чорновола російських спецслужб.

Голова Народного руха Вячеслав Чорновіл і його водій Євгеній Павлів загинули 25 березня 1999 року в автокатастрофі – Toyota, в якій вони знаходилися, зіткнулася з навантаженим КАМАЗом на 5-му кілометрі траси Боріспіль–Золотоноша. 26 березня тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко (застрелився 4 березня 2005 року), не чекаючи попередніх результатів слідства, заявив, що "версія замаху на В’ячеслава Чорновола, як причина його смерті, навіть не розглядалася". Справа про загибель В’ячеслава Чорновола двічі закривалася. Востаннє провадження було відновлене в квітні 2005 року, після того, як депутати від НРУ поводилися з відповідним проханням до Президента Віктора Ющенка.

Результати комплексної судової автотехнічної, транспортно-трасологічної, інженерно-технічної експертиз сталі відомі вчора. Як вже неодноразово писав “Комесант-Україна”, виводи попередніх експертиз, проведених в рамках розслідування справи про загибель В’ячеслава Чорновола, містили ряд суперечностей.

Зокрема, результати одного з досліджень українських експертів свідчать про те, що під час зіткнення з автомобілем, в якому знаходився В’ячеслав Чорновіл, КАМАЗ "рухався по закругленій траєкторії, виконуючи маневр розвороту". Виходячи з цього експерт зробив вивід, що водій вантажівки Володимир Кужеля здійснював гальмування і не міг знаходитися поза кабіною. В той же час виводи фахівців Київського науково-дослідного інституту судових експертиз свідчать пропротилежне.

Для визначення правильності результатів експертиз, проведених раніше, і було призначено комплексне дослідження (див. Ъ від 11 вересня 2006 року).

Підсумкова експертиза проводилася фахівцями Інституту судових експертиз в Кракові. Були перевірені ще раз всі технічні параметри ДТП, в якому загинув В’ячеслав Чорновол, обставини цієї події, а також дії його учасників. Як стало відомо, результати комплексної експертизи свідчать про те, що у момент зіткнення Toyota з КАМАЗом, вантажівка знаходилася "в статичному положенні", тобто не рухався. Слід зазначити, що такий вивід побічно підтверджує свідчення водія КАМАЗу Володимира Кудели. Як відомо, він стверджує, що, почавши розворот, побачив світло фар автомобіля, що наближався, після чого зупинив вантажівку і вибіг, щоб "помахати і зупинити машину".

Вчора також стало відомо, що слідством активізована робота по збору інформації щодо осіб, які можуть бути причетні до організації спецоперації по усуненню В’ячеслава Чорновола, зокрема її можливого координатора Івана Шолома. За інформацією газети “Комерсант-Україна”, слідство цікавлять абсолютно всі відомості про нього починаючи з самого народження.

Нагадаємо, після загибелі лідера НРУ пан Шолом виїхав у Волинську область, де через деякий час помер – за офіційною версією, від серцевого нападу під час запою. Проте, слідство підозрювало, що він був отруєний, у зв'язку з чим була призначена токсикологічна експертиза його тіла, яке було ексгумовано. Згідно з її результатами, Іван Шолом помер від ішемічної хвороби серця. Втім, в його організмі були знайдені важкі метали, вміст яких перевищував допустимі норми. За інформацією редакції, й по сьогодні слідством так і не встановлено, яким чином ці речовини потрапили в його організм.

Слідство не виключає і версію можливої причетності до організації загибелі В’ячеслава Чорновола російських спецслужб. Нагадаємо, в матеріалах справи містяться свідчення свідків колишнього офіцера російських спецслужб. Згідно протоколу його допиту, до організації загибелі В’ячеслава Чорновола можуть бути причетні "окремі керівники Росії". За інформацією, із джерел, близьких до розслідування, до перевірки цієї інформації підключений Інтерпол – вже декілька місяців свідчення колишнього співробітника КДБ перевіряють російські правоохоронні органи.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.