Нові проблеми й нові друзі партії Регіонів

Автор/джерело -  © Олександр Самарін 



Дата публiкацiї - 9.07.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=843

Передвиборче протистояння набуває обертів. Зараз вже майже кожна політична сила активізувала свої ресурси у прагненні залучити нових прихильників і отримати достатньо голосів на дострокових виборах.

Але для Партії регіонів шанси отримати більше голосів, аніж на виборах-2006, щоб мати змогу знов створити правлячу коаліцію, мінімальні. Відповідно, регоналам перш за все треба розширити свою електоральну базу та знайти нових союзників.

З електоральною базою, не будемо приховувати очевидного, у Партії регіонів проблеми. Вона вже досягла свого максимального розміру, і її збільшення не уявляється можливим без серйозного переформатування самої партії та зміни акцентів у її діяльності. Питання зараз швидше в тому, щоб укріпити позиції серед того сегменту виборців, яких почали мучити сумніви щодо відповідальності Партії регіонів після того, як вона так і не добилася надання російській мові державного статусу, а Віктор Янукович дав згоду на дострокові вибори, проти яких спочатку так гарячково виступав.

Що ж до союзників, то тут позиції регіоналів також похитнулися. Соціалістична партія вже не зможе підтримати Партію регіонів у новому парламенті. Прогнозований рейтинг СПУ порядка 1% призвів до того, що соціалісти зараз більше планують маршрути пенсійного відпочинку та будують схеми "як залишитися на свободі", ніж переймаються передвиборчою агітацією.

Отже, задача Партії регіонів зараз в тому, щоб знайти нових союзників, які б підтримали її вливанням голосів виборців і додали до її кінцевого результату на виборах ще кілька відсотків.

Однак, тут потрібна серйозна творча робота. Справа в тому, що традиційні союзники, такі як профспілки, виявилися надто ненадійними – присутність голови Федерації профспілок Олександра Стояна у складі “Нашої України” не додала їй голосів, а сам О. Стоян пізніше зрадив НУ, перейшовши до блоку «За Єдину Украну». А потім – до Партії регіонів.
Залучення громадських, молодіжних і жіночих організацій теж не є результативним.

Однак, як свідчать джерела “Реальної політики”, Партія регіонів все-таки знайшла оригінальний вихід із ситуації і змогла залучити кількох достатньо “продуктивних” партнерів. Перший з них – Л.Черновецький.

За інформацією, яка є в розпорядженні нашого видання, повідомлення ЗМІ про те, що союз Януковича-Черновецького не відбувся через відмову регіоналів включити київського мера до виборчого списку, не зовсім відповідають дійсності. Адже мета самого Л.Черновецького зараз – не потрапити до нового парламенту, а зберегти за собою посаду київського міського голови. І в цій справі йому потрібен впливовий політичний союзник, такий як ПР, яка з радістю посприяє Леоніду Михайловичу в боротьбі за крісло мера. Натомість сам Черновецький може надати Партії регіонів у використання свої передвиборчі ресурси – а їх у нього немало.

Л.Черновецький, перш за все, може "здати в оренду" регіоналам свою виборчу мережу, яка у 2006 році зробила його мером. Це організація, що працює за принципом банального мережного маркетингу і за символічну матеріальну допомогу "купує" голоси малозабезпечених та стареньких киян.

Також він може надати у використання Партії регіонів структуру агітаторів церкви "Посольства Божого" С. Аделаджі, яка, за різними цифрами, налічує від 15 до зо тис. прихожан у Києві. Ці люди мають прекрасний досвід агітації "від дверей до дверей", як під час виборів (коли підтримували Черновецького), так і у міжвиборчий період (коли просто навертають у свою віру нових членів).

Нарешті, Л. Черновецький може підтримати Партію регіонів через мас-медіа. Мова йде про київський медіа-холдинг, об’єднання комунальних засобів масової інформації: газет "Хрещатик", "Вечірній Київ", "Українська столиця", телерадіокомпанії "Київ" та радіостанції "Голос Києва". Цей холдинг було створено Київською міською радою у червні цього року, і Л.Черновецький має на нього серйозні претензії – так само як і Партія регіонів. За словами депутата Київради О.Бригинця, "купуватиме через підставні структури медіа-холдинг особисто Черновецький спільно зі своїми дружніми структурами. І це буде його вклад у передвиборну кампанію блоку Партії регіонів у Києві".

Крім Л.Черновецького, є ще одна людина, як може стати в нагоді регіоналам. Як один із впливових народних депутатів повідомив "Реальній політиці", депутат Верховної Ради від СПУ С.Червонописький проводить переговори з Партією регіонів щодо своєї присутності у її виборчому списку. Пан Червонописький очолює найбільшу і найвпливовішу структуру ветеранів-афганців – Спілку ветеранів Афганістану (СВА). При цьому він не тільки лобіює інтереси ветеранів, а і використовує дану організацію для політичної боротьби. У березні 2006 року М.Томенко так прокоментував діяльність С.Червонописького та СВА: "У мене непрості стосунки з "афганцями". Вони повинні захищати не Кучму, Медведчука, Мороза, а самі себе".

 

С.Червонописький також очолює Українську партію справедливості-СВІЧА (Союз ветеранів, інвалідів, чорнобильців, афганців), яка тісно, аж надміру, співпрацювала з СПУ. Ця співпраця доросла до того, що утворена у 1993 УПС-СВІЧА саморозпустилась у 2005 році, а всім її членам було рекомендовано вступити до Соціалістичної партії, відповідно до угоди щодо стратегічного партнерства, підписаної О.Морозом та С.Червонопиським.

Втім, пана Червонописького можна похвалити за завбачливість. Вже у 2006 році політичну партію УПС-СВІЧА було знову зареєстровано. Нині ж, як можна побачити, її шанований голова зрозумів, що подальша співпраця з СПУ себе не виправдовує – і почав пошук нового спонсора. На відміну від інших соціалістів, на пенсію він поки що не збирається.

Отже, Партія регіонів докладає всіх сил для того, щоб накрутити собі ще кілька відсотків голосів. Ресурси Л.Черновецького можуть стати гарною підмогою у "битві за Київ", а Спілка ветеранів Афганістану може допомогти набрати голосів по всій території України. Ми не будемо тут говорити, наскільки дані дії є етичними – Партія регіонів давно вже обміняла етичність на успіх у політичній боротьбі.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.