ЄС захищається від експансії “Газпрому”

Автор/джерело -  © The Guardian 



Дата публiкацiї - 10.07.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=847

Приватним хеджевим фондам і фондам акціонерного капіталу буде заборонено набувати прав власності газопроводів і мереж електропередач крупних енергетичних груп без взяття на себе чітких інвестиційних зобов'язань.

Подібні заходи, які розповсюджуватимуться на всі країни ЄС, передбачені в новій пропозиції Єврокомісії, яка може бути схвалена Європейським парламентом вже сьогодні.

Європейський парламент також наполягатиме на тому, щоб, у разі ухвалення рішення про «розділення власності» крупних енергетичних груп, таких як німецькі Eon і RWE або французькі EDF і GDF, жодна третя країна – у тому числі і Росія, яка діє за допомогою державного «Газпрому», – не змогла придбати активів, що вивільнялися, не дозволивши європейським інвесторам купувати аналогічних активів на своїй території. «Газпром», як відомо, вже натякнув про своє бажання придбати активи в Європі, у тому числі і в Британії.

Як очікується, 785 депутатів Європарламенту підтримають пропозиції Єврокомісії переважною більшістю голосів. У вересні ці пропозиції повинні бути включені в законопроект про розділення європейських енергокомпаній, які будуть вимушені продати свої газопроводи і мережі електропередач. Це стане продовженням вже зроблених кроків із лібералізації роздрібного ринку електрики і газу. Як відомо, заходи по лібералізації, що стосувалися побутових споживачів, вступили в силу з 1 липня.

Прислухавшись до побоювань комісара з питань енергетики Андріса Пієбалгса [Andris Piebalgs] і комісара по питань конкуренції Нелі Крус [Neelie Kroes], європарламентарії внесли до законопроекту цілий ряд застережень: «Ми, фактично, заявляємо, що не бажаємо викупу цих активів різного роду інвестиційними фондами», – заявив учора увечері Еланед Морган [Eluned Morgan], депутат від лейбористів і доповідач парламентського комітету з питань енергетики.

Взявши за зразок британську модель, парламентарії мають намір встановити правило: будь-який покупець активів повинен буде виконати довгостроковий інвестиційний план. Тим самим вони хочуть відлякати від покупки розподільних мереж багаті інвестиційні фонди, у яких може виникнути спокуса придбати ці активи, вичавити із них фінансові соки, а потім, вже в коротко- або середньостроковій перспективі, перепродувати в треті руки.

«Ми заявляємо, що не дозволимо їм експлуатувати ці активи на знос, щоб потім кинути напризволяще, – говорить Еланед Морган. – Ми також не допустимо поглинання цих активів ні «Газпромом», ні будь-якою іншою компанією, яка закриває для нас доступ на свій власний ринок».

Як очікується, плани Європейського парламенту, який має намір також прийняти Хартію про права споживачів енергії, представлену минулого тижня Єврокомісією, зустрінуть жорстку відсіч з боку французького, німецького і італійського урядів, що не сприймають ідею лібералізації енергетики. Але, наприклад, німецькі депутати-соціалісти все ж підтримали ці плани, переконавшись, що неподільний контроль над ринком дозволяє компаніям на кшталт Eon забезпечувати собі надприбутки.

Нещодавно уряди восьми європейських країн, включаючи Великобританію, закликали Єврокомісію провести повномасштабне розділення власності в енергетиці, – всупереч позиції тих, хто вважає за краще залишити розподільні мережі у власності нинішніх власників, але доручити поточне управління ними і стратегічне планування їхнього розвитку незалежному системному операторові. Ці заходи вважаються ключовим елементом лібералізації енергетичного ринку: вони забезпечать споживачам набагато ширший вибір, стимулюватимуть прихід на ринок нових інвесторів, укріплюючи тим самим надійність енергопостачань, і покладуть край залежності Європи від зовнішніх постачальників, таких як Росія.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.