Слуги Закону безсилі перед фірташами?

Автор/джерело -  © Андрій Лисенко 



Дата публiкацiї - 13.07.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=850

Міліція, отримавши ляпаса під час “першої справи Калиновського”, підставляє другу щоку.

Експертизу кабріолету BMW M6, на якому 30 травня Сергій Калиновський врізався у «Жигулі», призначили, але й досі не провели. Або ж провели, однак її результати «не можна» повідомляти громадськості.

Нещастя, нагадаємо, трапилося близько п’ятої ранку на бульварі Шевченка в Києві. Тоді водій «копійки» - прапорщик внутрішніх військ Володимир Куликовський загинув на місці, а пасажирка BMW Анастасія Броннікова – через кілька днів після аварії. За фактом ДТП було порушено кримінальну справу, а 31 травня, за повідомленнями деяких ЗМІ, слідчий призначив технічну експертизу BMW.

Міліція надійно сховала злощасний кабріолет від чужих очей. Чиї очі зараз на нього дивляться – залишається тільки здогадуватись. Так само невідомо точно, чиї руки і що саме з ним роблять.

З чого такий висновок? Судіть самі.

– Я не готовий відповісти на запитання, чи проведено експертизу автомобіля Калиновського, – сказали нам у прес-службі МВС. – ми не знаємо, де зараз знаходиться цей автомобіль. Телефонуйте нашим колегам у міське управління, може, вони допоможуть…

Діалог з ЦГЗ міста вийшов продуктивним і конкретним. Якщо викинути все зайве на зразок репліки «судячи з ваших запитань, із вас вийшов би непоганий міліціонер» чи бюрократичного терміну «офіційні межі компетенції», то розмова була приблизно такою:

–Скажіть, будь ласка, чи проведено експертизу автомобіля Сергія Калиновського?

– Експертизу призначено слідчим, а те, чи проведено, я не знаю. Дату, коли її призначено, я теж не знаю.

– Можете дати телефон слідчого?

– Ні, бо ви, журналісти, вже його дістали.

– Спитайте у нього про результати експертизи, якщо вона проводилась, і ми будемо діставати вас.

– А ви й так мене дістали. Він мені вчора сказав: «Всі необхідні експертизи призначено». Це все.

– Ну, ви бодай можете відповісти, де зараз знаходиться цей автомобіль?

– Я не знаю, де він знаходиться. Може, на штрафмайданчику, а може, в експертному центрі.

– Добре, дякую. Ми пишемо, що прес-служба міського управління нічого не знає…

– Ні! Якщо ви так напишете, то це буде неправда. Ми знаємо.

− То скажіть, де автомобіль.

− Я не знаю…

У Київському науково-дослідному інституті судових експертиз надавати інформацію категорично відмовились: «Ми не ведемо ніяких перемовин із журналістами, для цього в МВС є своя прес-служба». Те, що в МВС є своя прес-служба, нам уже було відомо…

Залишалося одне: шукати автомобіль Калиновського на штрафмайданчику. Як пояснили у Департаменті ДАІ України, треба звертатися до інспекції того району, на території якого сталася ДТП. Але і тут ми отримали нульовий результат.

Начальник відділення з обслуговування Шевченківського району Київської ДАІ Анатолій Кнюх порадив звернутися до …прес-служби МВС. «Можливо, я й знаю, де зараз те авто, але все одно не скажу, бо це не в моїй компетенції», – сходу відмів він усі спроби дізнатися правду. А потім додав: «Якщо авто зараз знаходиться на експертизі, то стороннім особам нізащо до нього не добратися, бо там цілодобова і серйозна охорона».

Тим часом, газета «Коммерсант-Украина», посилаючись на свої джерела у слідчо-оперативній групі, висловила припущення , що ДТП за участю Калиновського хочуть кваліфікувати як нещасний випадок. Для цього достатньо, образно кажучи, відкрутити у BMW колесо і зафіксувати у документах, що так і було. Зважаючи на те, що міліція вперто не бажає говорити, де зараз знаходиться автомобіль, така версія виглядає доволі логічно. Адже поки неможливо вияснити, хто і що робить з кабріолетом.

Як опосередкований доказ правдивості цього припущення можна розглядати і замовний матеріал, опублікований на початку червня в «From-Ua» . Автор «журналістського розслідування» підкинув читачам цікавий факт: 22 травня у автомобіля BMW 5 серії, на якому Сергій Калиновський їхав у справах, несподівано відпало переднє ліве колесо. Вочевидь, громадськість пробують привчити до думки про можливу сплановану провокацію проти Калиновського.

Як зізнався кілька днів тому на колегії МВС виконуючий обов’язки міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко, «є певні сили, які не пускають слідство до Калиновського». Варто зауважити, що є ще й «певні сили», які не пускають до його автомобіля, а відтак можна припустити, що «прощення» Сергію Калиновському всіх гріхів розпочнеться з розбитого вщент кабріолету BMW M6.

Ми не ставимо собі за мету очорнювати українських міліціонерів. Мало того. Ми знаємо, що дуже багатьом людям в погонах не подобається, як вищестояче начальство робить з них мовчазних бовдурів. Голосно ж говорити про те, що діється насправді, вони не можуть: закон, інструкції, кар»єра…

Насправді вони й так намагаються робити все, що в їхніх силах, щоб захистити честь мундиру. Усі ці скидання інформації в «КоммерсантЪ-Украина» і таємничі дзвінки в газету «Сегодня» тільки зайвий раз це підтверджують.

Ми пригадуємо, якими словами міліціонери спілкувались в неформальних бесідах з журналістами після закриття «мандаринплазівської» справи проти Калиновських.

Тепер вони знову починають говорити. Бо якщо весь апарат міністерства під пильним оком суспільства не може провести протягом півтора місяця технічну експертизу одного автомобіля, то це означає лише одне: нам готують другий ляпас. Старанно, методично з упевненістю в перемозі.

І допоки заступники міністра-«героя» Цушка мовчатимуть, ми будемо вважати, що вони теж прилучаються до цієї перемоги. До тієї, яка «Одна на всех - мы за ценой не постоим».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.