Скотланд-Ярд упіймав російського кілера, який полював на Березовського

Автор/джерело -  © ВВС 



Дата публiкацiї - 18.07.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=855

Кілер-росіянин збирався убити Бориса Березовського в готелі “Хилтон” на вулиці Парк-лейн в центрі британської столиці. Британська влада не буде спостерігати, як на території держави розгулюють російські ескадрони смерті.

Про це пише сьогодні лондонська газета “Sun”.

Посол Росії у Великобританії Юрій Федотов в інтерв'ю Б-б-сі заявив, що не має в своєму розпорядженні ніякої інформації із цього приводу, але відкинув можливість причетності російської держави до замаху.

Щоб не викликати підозр в свою адресу, найманець увійшов до готелю у супроводі дитини, пише кореспондент газети “Sun” Джон Кей. План, за його словами, полягав в тому, що кілер запросить Березовського на зустріч в одну з кімнат готелю, де і вистрелить йому в голову.

Проте, відзначає “Sun”, британські власті заздалегідь дізналися про підготовлюваний замах. Агенти контррозвідки МІ-5 і розвідка МІ-6 в співпраці з працівниками антитерористичного підрозділу лондонської поліції вели цілодобове спостереження за мисливцем і жертвою, пише Кей.

Перед самим замахом, продовжує він, агенти зайняли кімнату, сусідню з тією, де повинна була відбутися зустріч. В результаті найманець був затриманий до того, як дістав можливість відкрити вогонь.

Метод "сім'янина"

"Підозрюваний росіянин був помічений при спробі придбання зброї для підготовлюваного вбивства, - приводить газета слова джерела в спецслужбах. - Турбує те, що з ним була дитина - щоб він не привертав до себе уваги в натовпі. Цей метод - метод "сім'янина" - імовірно використовувався і у вбивстві Літвіненка".

При цьому, відзначає кореспондент “Sun”, джерела в британських органах безпеки підкреслюють: немає прямого зв'язку між замахом, що готувався, і дипломатичним протистоянням Москви і Лондона.

В понеділок британські власті оголосили про висилку чотирьох російських дипломатів із-за небажання російської сторони экстрадировать Андрія Лугового, якого Королівська прокурорська служба підозрює у вбивстві Олександра Літвіненка.

Але, додає газета, випадок в готелі "Хилтон" мав місце два тижні тому, а відомо про нього стало через добу після того, як міністерство закордонних справ Сполученого Королівства розпорядилося про висилку російських дипломатів.

Так або інакше, але “Sun” наводить слова високопоставленого джерела в урядових структурах, що відають питаннями безпеки: "Ми не можемо терпіти ситуацію, коли російські ескадрони смерті розгулюють по вулицях Лондона, намагаючись звести рахівниці з ворогами свого режиму. У випадку з Літвіненко в результаті використання радіоактивної речовини ризику піддалися життя сотень лондонців".

 

Деталі неясні

"Ясно, що Березовський - постійний критик Путіна і його режиму, - продовжує джерело. - А ми по досвіду знаємо, що росіяни не переймаються розкаяннями совісті, застосовуючи заходи проти своїх критиків за кордоном. Варто лише поглянути на холоднокровне вбивство Літвіненка, щоб зрозуміти, на що вони готові".

Сам Березовський вчора увечері дав інтерв'ю Б-б-сі, в якому заявив: "У цій країні [Великобританії] робилося вже декілька замахів на моє життя. Скотленд-ярд приділяє велику увагу моєму захисту, і я цьому радий".

Що стосується замаху в "Хилтоні", то в сьогодні оглядач Би-б-сі по питаннях безпеки Гордон Каррера відзначив, що сама лондонська поліція цього повідомлення газети “Sun” не коментує, а люди, близькі до Березовському, говорять, що якась змова нещодавно мала місце і була розкрита за участю державних структур, але щодо подробиць не вдаються.

"Дивна інформація"

Посол Росії у Великобританії Юрій Федотов на питання Б-б-сі про цю статтю відповів так: "Це достатньо дивна інформація, і я не маю в своєму розпорядженні нічого, що могло б її підтвердити. Але мене це не дивує, оскільки Березовський використовує будь-яку можливість, у тому числі і такі, які сам винаходить, щоб привернути до себе увагу".

"Він пов'язаний з різними кримінальними колами, - додав російський посол. - Він краще знає, перед якого роду погрозами він стоїть".

На пряме питання провідної радіопрограми Б-б-сі, чи могло до подій в "Хилтоні" бути причетна російська держава, Юрій Федотов відповів категорично: "Це виключено".

Березовський, якому зараз 61 рік, біг до Великобританії з Росії в 2000 році, і через три роки отримав в країні статус політичного біженця.

Зараз, як указує “Sun”, він вхожий у вищі кола британського суспільства і живе в маєтку площею в 70 гектарів в графстві Саррі, який купив у відомого радіоведучого Кріса Еванса за 10 млн. фунтів стерлінгів (20 млн. доларів по сьогоднішньому курсу).

Завзятий футбольний уболівальник, продовжує автор газети, Березовський має власну ложу на домашньому стадіоні лондонського клубу "Арсенал" і до 2005 року був, серед іншого, і діловим партнером власника "Челсі" Романа Абрамовича.

Березовський був також і працедавцем Олександра Літвіненка, колишнього офіцера ФСБ, який отримав згодом політичний притулок у Великобританії і отруєного в Лондоні в листопаді минулого року радіоактивним ізотопом полоний-210.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.