Чи потрібен ще один Указ Президента про вибори?

Автор/джерело -  © Олесь Коношевич, ВВС 



Дата публiкацiї - 31.07.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=862

За два місяці до проведення виборів в Україні, оголошених на 30 вересня, в українському політикумі жваво дискутується проблема – чи потрібен новий указ Віктора Ющенка щодо виборів.

Соціалісти заперечують таку необхідність, а спікер Олександр Мороз навіть мав намір провести позачергову сесію ВР, аби, як кажуть експерти, запобігти такому Указу. Комуністи пов'язують з цим документом проведення свого з”їзду. А представники опозиції кажуть, що Указ потрібен для технологічного старту виборчої кампанії.

Найбільшою інтригою залишається – чи буде Gрезидент Віктор Ющенко видавати новий, вже четвертий, Указ. Не має повної єдності у доцільності такого кроку ні серед членів колишньої коалції, ні в опозиції.

Спікер розпущеної ВР Олександр Мороз навіть виступив за термінове скликання позачергової сесії, аби, начебто, унеможливити появу такого Указу, який би давав право розпустити ВР згідно з ст. 90 Конституції, тобто, якщо ВР не працює 30 днів. Але плани пана Мороза не були реалізовані.

Між тим представник соціалістичної фракції Віталій Шибко в інтерв'ю Бі-Бі-Сі назвав твердження про ув'язку необхідності проведення позачергової сесії з Указом Президента безпідставними, пославшись на те, що Рада, згідно Конституцією, не працює, адже перебуває на канікулах.

Пан Шибко водночас не впевнений, що Рада могла б зібрати 300 депутатів, аби довести легітимність парламенту.

Віталій ШИБКО: Сьогодні парламент, якщо вважати, що він діючий, то він перебуває на парламентських канікулах, згідно з конституцією. Тобто якщо застосувати статтю 90-у Конституції про те, що парламент не працює тридцять днів, то це не підходить сюди, тому що закінчилась сесія, починається інша сесія.

Бі-Бі-Сі: Чи є можливість, що Верховна Рада збере 300 депутатів за рахунок в тому числі „невдоволених”?

Віталій ШИБКО: Це дуже складне питання. Подивимося. Я не можу ніяк зважити настрої тих людей, які сьогодні невдоволені.

Представники Нашої України нагадують, що свого часу Печерський районний суд ухвалив рішення щодо обнулення списків депутатів від цієї фракції, яким, як кажуть нашоукраїнці, суд фактично відкинув будь-які правові підстави для відновлення конституційної більшості у Верховній Раді.

Але в Секретаріаті Президента, за словами аналітиків, все ж остерігаються, що коли коаліціії таки вдасться зібрати 300 "незадоволених" мандатів, то, можливо, постановою ВР може бути змінений, зокрема, склад ЦВК.

Хоча, на думку аналітиків, це малоймовірно, адже можливе проведення сесії опозиція і Президент вважають з самого початку акцією нелігітимною, кажучи, що її будь-які рішення не матимуть жодної юридичної сили.

Що ж до доцільності нового Указу Президента про вибори, то і серед опозиції немає чіткого уявленя про таку доцільність. Представник блоку “Наша Україна Народна самооборона” Юрій Ключковський в інтерв”ю Бі-Бі-Сі послався на те, що формально цей Указ не потрібний, а технологічно, зважаючи на 60 днів до виборів, він може бути ваданий.

Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ: Крайньої необхідності в цьому Указі немає, оскільки вибори призначені, повноваження Верховної Ради припинені – і не Президентом, вона сама собі припинила повноваження, бо недієздатна. Цього в принципі достатньо, щоб проводити вибори.

Однак, у Законі про вибори є посилання на Указ, який припиняє повноваження Верховної Ради. Тобто з дня опублікування Указу починається відлік часу до виборів – тих 60 днів. Може, для того, щоб цей технологічний Указ був, його варто тепер видати, щоб рахувати 60 днів до 30-го вересня.

Один з лідерів блоку “Наша Україна Народна самооборона” В'ячеслав Кириленко заявив напередодні, що Указ необхідний аби дати технологічний старт виборчій кампанії. Немає єдиної точки зору навколо Указу серед комуністів – найбільш, як кажуть експерти, дисциплінованих представників цієї політичної сили.

Член комуністичної фракції Леонід Грач натякнув, що комуністи не проводитимуть свій з'їзд 2 серпня, якщо не буде правових підстав для проведення виборів і все, мовляв, залежить від президентського Указу. За словами пана Грача, у випадку непідтвердження початку виборчої кампанії з'їзд не матиме сенсу, оскільки там йтиметься про ухвалення партійних списків і формування передвиборчої програми.

Водночас член комуністичної фракції Олександр Голуб в інтерв'ю Бі-Бі-Сі підтвердив, що з'їзд відбудеться у будь-якому випадку, а новий Указ Президента може розглядатися, як крок до імпічменту глави держави.

Олександр ГОЛУБ: Комуністи будуть проводити з’їзд незалежно від Ющенка. Вибори регламентуються не Указами Президента, а українським законодавством. Отже, якщо будуть виконані усі умови, тобто підстави для проведення цих виборів, тобто ЦВК прийме відповідне рішення, буде остаточно з’ясована ситуація з обнуленням списків двох політичних партій – блоку Юлії Тимошенко і “Нашої України” – тоді вибори відбудуться 30-го числа. Якщо цього не буде, жоден Указ Президента не надасть їм легітимності. А я думаю, що з одного боку, якщо Ющенко видасть черговий позазаконний Указ – це буде ще одним кроком до можливого імпічменту.

Представники Партії регіонів поки не дуже активно коментують доцільність нового президентського Указу, зосереджуючись в основному на практичній підгтовці виборчої кампанії.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.