Президент Ющенко: боротьбу гетьманів ми припинемо

Автор/джерело -  © Аратта-Україна 



Дата публiкацiї - 7.08.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=866

Сьогодні Президет України Віктор Ющенко виступив на об'єднаному з'їзді вибочного Блоку НУ-НС.

Оскільки цей виступ у подальшому матиме неоднозначну реацію, і тим більше, - тлумачення окремих положень, ми надаємо його стенограму без змін та коментарів:

Дорогий Український народе!

Дорогі побратими!


Тут, сьогодні, на високій політичній трибуні я вітаю демократичну більшість України.

Я вітаю політичні сили, які об’єдналися у блок «Наша Україна – Народна Самооборона».

Ви зробили істинний крок у майбутнє. На пам’ять приходить історична паралель. Упродовж століть, з темною, я сказав би, трагічною послідовністю нас переслідувало одне – розбрат і ворожнеча поміж національних демократичних сил. Дуже часто перешкодою української незалежності були не чужі армії чи чужі полки, а власне, взаємознищення.

Це прокляття знищило козацтво, Козацьку державу. Воно зруйнувало наш великий шанс XX століття у часи Гетьмана Скоропадського чи уряду Винниченка. Ми відчуваємо його дотепер – з самого часу відродження незалежності.

Безумовно, це є великий виклик і великий національний біль.

Амбіції і дріб’язковість політиків завдали удару по Майдану. Я хочу, щоб кожен з нас добре пам’ятав про це.

Ніхто не винен у наших поразках, окрім нас самих.

Обітницю повинен дати кожен, хто сидить у цьому залі, хто представляє наші ряди. Боротьбу гетьманів припинено. Це слово очікує увесь український народ.

Ми сьогодні об’єдналися.

Тут сьогодні постає єдина національна і демократична партія.

Я хочу потиснути руку кожному, хто приклався до сьогоднішнього об’єднання. Я хочу подякувати лідерам різних політичних партій і сил, які увійшли в це об’єднання, – спочатку у виборчий блок, а потім в єдину демократичну партію.

Бо я знаю, якою ціною практично кожній політичній силі далися ці зусилля.

Кажу категорично – альтернативи не буде. Почесні старі клейноди з пошаною залишимо у минулому. Ми будемо будувати майбутнє.

Наша позиція буде чітка і принципова. Партія не шукатиме теплих крісел. Вона працюватиме для України, для нації, для кожної вільної людини. Вона діятиме ефективно і у владі, і в опозиції.

Звертаюся безпосередньо до кожного учасника нашої команди – до кожного з мільйонів прихильників, членів місцевих організацій і штабів, кандидатів у народні депутати:

Ви – сила, яка вміє перемагати. Ви боретесь не для політиків, а задля людей, задля України.

Я з вами. Ми – єдиний загін. Ми – єдина сила. Ми – одна долоня.

Поруч з нами пліч-о-пліч йде Блок Юлії Тимошенко. Ви – взаємна підмога. Від того, як зумієте скоординувати працю і допомогти один одному, залежить наша спільна перемога.

Нас чекає, безумовно, важка, виснажлива і конче необхідна країні праця. Україні не бракує програм економічного і соціального розвитку. Їх більше, ніж достатньо. Як кисню, нам бракує єдності і мудрості політиків, які прагнуть добра державі.

Наша ідея – це ідея державності. Наша ідея – це сильна держава, єдиний народ, єдина державна мова, єдина православна церква, єдина нація.

У цьому я бачу суть національної ідеї.

Україна буде успішною, якщо стоятиме на трьох непорушних опорах.

Перша з них – це єдність країни та інтелект нації. Якнайшвидше ми зобов’язані відновити системну, проукраїнську гуманітарну політику і зміцнити єдиний гуманітарний простір країни.

Так постане справжня пошана до державної мови та мов громад, громадянських свобод, науки та освіти.

Друга опора – це сильна, а значить – демократична і гідна влада, яка ефективно дбає про людей. Влада мусить виробити прозорий і чіткий кодекс служіння своїм громадянам.

Саме через таку призму ми визначимо нову редакцію Конституції України, зміцнимо засади європейського парламентаризму та демократичного розподілу влади і, водночас, наведемо справжній порядок в нашій державі.

Третя опора – це належні економічні і соціальні стандарти, які повинні відповідати стандартам Об’єднаної Європи.

Сім років поспіль, з часу мого прем’єрства, Україна демонструє одні з найкращих європейських, та, власне, можна сказати, і світових макроекономічних показників. При цьому її лікарі, вчителі, працівники культури дуже часто отримують не більше 700–800 гривень заробітної плати на місяць. Чи це нормально? І взагалі, як це можна співставити – високий економічний розвиток і найнижчі на терені СНД соціальні стандарти?

Економічне зростання, безумовно, має сенс лише в одному випадку: коли воно працює на людину, коли його відчуває кожен пересічний громадянин.

Покращення життя людей – таке завдання, я пригадую, ставила перед собою команда Партії регіонів, комуністів і соціалістів у рамках коаліції, використовуючи ці унікальні економічні показники, які склалися в останні 5–7 років української історії.

Що отримав громадянин України за цей останній рік? Основний показник – реальні доходи. Щойно за рік темпи зростання реальних доходів людей зменшилися вдвічі. Це при найвищих економічних темпах розвитку України за останні 10 – 15 років.

Щойно за рік удвічі вповільнився ріст заробітної плати.

Щойно за рік плата за гарячу воду і опалення підскочила на 123%.

Щойно за рік ціна на молоко зросла на 18%, а на хліб – на 15%.

Це – результат, який, очевидно, призначений для кожного з нас.

Очевидно, кожного з наших громадян стосується й той факт, що на боротьбу з туберкульозом, онкологічними захворюваннями і СНІДом парламентсько-урядова коаліція профінансувала аж 0,3% від планових показників. Хочу нагадати присутнім і усій нації, що окремі регіони України і міста, особливо на півдні України, сході України стоять на порозі епідемії ВІЛ/СНІДу і туберкульозу.

Далі. Розвиток української мови профінансовано на 2,4%, а на підтримку української книги фінансування досі не розпочате. Нас привчають читати чужі книги, нас потихеньку привчають читати чужою мовою, нас потихеньку привчають формувати неукраїнську політику.

Я запитую: якої держави це уряд? В інтересах кого він працює? Мене обурює злочинна зухвалість і недбальство, з якими урядовці ставляться до життя і безпеки українських громадян.

За 7 місяців на транспорті сталося 8 крупних аварій. По суті, вони стають уже, очевидно, плановими. Піком було фосфорне ураження в Ожидові, яке обійшлося державі у 14 мільйонів гривень. Але на цьому не закінчилось. За останні дні нові серйозні інциденти трапились на Харківщині, в Тернополі, на Південній залізниці.

В останній рік практично згорнута прозора, конкурентна приватизація, приватизація, яка заохочувала б міжнародних і національних інвесторів. Відбувається повзуча тінізація приватизаційних процесів. Україна вже забула за останній рік, що таке відкритий конкурс. Державний бюджет вже недоотримав мільярди гривень, які могли б піти на користь простій людині. Кратно скоротилися міжнародні інвестиції в національну економіку.

Ані як Президент, ані як громадянин я не приймаю таких результатів роботи.

Маючи усі можливості працювати, минула коаліція натомість почала бій за владу – прямо, неприховано, через підрив Основного Закону.

Вже маючи більшість, вони вдалися до заколоту – антиконституційного збору трьох сотень голосів народних депутатів. Його мета була одна – правити без обмежень, мати узурповану владу.

Саме вони знищили парламент. Парламент зруйновано через беззаконня коаліції, через масштабну політичну корупцію, яка процвітала у стінах парламенту, чорні схеми і продажні політичні домовленості.

За Конституцією і присягою перед Українським народом я зупинив загрозу, яка нависла над Україною.

Навалу зупинено. Я розпустив Верховну Раду п’ятого скликання і оголосив дострокові парламентські вибори.

Обов’язок демократичних сил – зробити все, щоб у виборчий час чітко і ясно донести людям, які саме зміни хочемо реалізувати.

Я кажу «ні» пустим словам і обіцянкам.

Ми наведемо в Україні порядок.

У нас – реальний план роботи, і ми продовжимо його реалізацію.

Зміни у цій державі почалися з вашої волі і з нашої спільної перемоги.

Перше. Я категорично вимагаю скасувати необмежену депутатську недоторканність. Це – пріоритет, по суті, це є ключ, який дозволить розімкнути коло корупції у Верховній Раді і будь-якому ешелоні влади. Це – реальний шлях для очищення влади.

Я радий, що саме блок «Наша Україна – Народна Самооборона» наполегливо проводить політику скасування недоторканності. На мій погляд, зараз це – головне.

Корупція роз’їдає державу. Цей тягар стримує поступ України і несе зубожіння людям.

Розпочавши із недоторканності, ми візьмемо корупцію за горло.

Ця ідея з кожним днем завойовує суспільство. Ця справа стосується кожного громадянина.

Повторюю: у парламенті творять закони, а не ховаються від них.

Це означає, що закон – один для всіх.

Друге. Необхідно позбутися вражаючих за розміром пільг для народних депутатів та інших можновладців.

Сьогодні число привілеїв становить майже 30 позицій. Це – безкоштовні квартири, транспорт, санаторії, медичні і соціальні послуги. Щороку платники податків витрачають на депутатські пільги майже 400 мільйонів гривень.

Це – блюзнірство. Таку політику ми не тільки зупинимо, але й на сторожі поставимо Національне антикорупційне агентство.

Третє. Люди потребують ефективної і справедливої соціальної політики.

Наш пакет соціальних ініціатив відображає ці вимоги. Для цього є кошти і всі можливості в державі.

Політика економічного росту повинна бути відчутна через соціальні стандарти кожній людині і, безумовно, через якість життя.

Я ставлю реальні орієнтири, які втілимо у життя:

Заробітна плата для працівників бюджетних установ зросте на 60%. З реалізацією третього етапу впровадження єдиної тарифної сітки. Середня зарплата становитиме близько 2 100 гривень.

Трудові пенсії зростуть більше ніж на третину.

Допомога при народженні другої дитини становитиме 15 000 гривень.

Грошове забезпечення військовослужбовців зросте удвічі. Відчутно збільшиться допомога багатодітним родинам, дітям-сиротам, інвалідам, соціально зміниться статус «Мати-героїня». Суттєвішу підтримку одержать хворі на рак, хвороби серця, туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Реальна допомога нарешті прийде у село. Нові грошові надбавки отримає сільська інтелігенція: сільський вчитель, лікар, працівник культури. За два роки кожен сільський фельдшерсько-акушерський пункт буде забезпечений транспортом.

Ми повернемо владу обличчям до людей.

Декілька слів я хочу сказати безпосередньо українським виборцям.

30 вересня Український народ зробить свій вільний вибір.

Я твердо гарантую, що виборча кампанія відбудеться чесно, демократично і прозоро.

Увесь виборчий період я як Президент жорстко контролюватиму додержання прав і свобод людей і не допущу жодного незаконного тиску на виборця чи на ЗМІ.

Як Глава держави я закликаю усіх виборців взяти участь у голосуванні і зробити власний осмислений вибір. Від вашого вибору залежить істинно майбутнє України. Я прошу вас бути небайдужими і, безумовно, відповідальними.

Дорогі побратими, дорогі співвітчизники!

Я вірю, що переможе мудрість людей.

Я знаю, що переможе Український народ.

Сьогодні я маю честь вітати у цій залі нову, молоду і перспективну команду людей, які здатні дати поштовх змінам в житті України.

Я був, є і буду завжди з вами.

Я непохитно вірю в наш успіх.

Ми – переможемо.

Слава вам і слава Україні!”

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.