Прес-служба ПР займається інтернет-шахрайством! Януковичі не зраджують своїм традиціям

Автор/джерело -  © Артем Фурманюк 



Дата публiкацiї - 10.09.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=887

Офіційний сайт ПР виключено із найпрестижнішого рейтингу інтернет-ресурсів bigmir) net за шахрайство.

Найбагатша олігархами, на квадратний сантиметр свого виборчого списку, політична сила України - Партія Регіонів - не перестає дивувати нас своїм безпрецедентним скупердяйством і прагненням домогтися всього якомога дешевше, а краще - "на халяву", подібно до того, як свого часу "супер-менеджер" Ринат Ахметов придбав металургійний завод-гигант "Криворіжсталь".

Хтось з читачів статті заперечить: мовляв, нічого страшного - подібна мотивація є основоположною рисою ділової хватки будь-якого бізнесмена, запорукою успішної операції. І ми не будемо сперечатися, а лише наголосимо, що чесну конкуренцію поки теж ніхто не відміняв...

Зараз ні для кого не таємниця, що доступність Інтернету і кількість його користувачів неухильно зростає з року в рік в усьому світі і в Україні, зокрема. Зрозуміло, зростає і впливовість всіляких інтернет-сайтів і видань на громадську думку. Експерти говорять про те, що у найближчому майбутньому, мережеві ЗМІ істотно посунуть на інформаційному ринку традиційні газети, журнали і телебачення.

Природно, що подібні тенденції не могли залишитися непоміченими і в Партії Регіонів. Частково з цієї причини "регіонали", як, втім, і більшість партій вітчизняного політикуму, заснували свою власну, так би мовити, електронну прес-службу.

Інформаційний сервер Партії Регіонів існує вже не перший рік. І в найавторитетнішому, на сьогоднішній день, рейтингу сайтів (рейтингу від bigmir) net ) у рубриці "Політика" - посідає місце не нижче за третю строку, невпинно б'ючись за пальму першості з офіційним сайтом Юлії Тимошенко. Крім того, згідно офіційній статистиці Бігміру, дані якої доступні кожному, за добу сайт ПР в середньому відвідує 1424 людини (дані за останніх 30 днів). Вражаючі результати для рупора виключно однієї, хай і популярної, політичної сили. У порівнянні навіть з більшістю інтернет-газет, як правило, націлених на ширшу аудиторію і таких, що пишуть не тільки про політику.

Проте, чи відображають приведені вище цифри реальний стан справ, в нашому випадку, рейтинговості "електронної Партії Регіонів"? Відповідь на це питання легко отримати, якщо "зайти" в рейтингову статистику Бігміру і проглянути дані офіційного сервера Партії Регіонів в графі "домени-джерела", яка, кажучи звичною мовою, дає уявлення про те, звідки заходить основна частина відвідувачів-хостів на конкретно узятий сайт, і хто посилається на дану електронну адресу.

Що ж ми бачимо? Виявляється, з 1842 хостів (виражаючись мовою інтернетників, хости (відвідувачі) - число унікальних адрес в Інтернеті (IP-адрес) комп'ютерів, з яких були звернення до електронної сторінки), що відвідали офіційний сайт ПР за минулу добу, 668 пришли з домену сlickzona.com! Адже, це більш за третину всіх відвідувачів!

Що ж являє із себе ця сама "Клікзона"? Будь-яка хоч трохи знайома з розкручуванням сайтів людина сміливо віднесе її до так званих "клік-клубів", що очевидно вже навіть з назви домену. А використання клік-клубів сайтом, кажучи по суті і без купюр, напевно, найдешевший і "неохайніший" з методів розкручування, до якого фахівці, які поважають себе, зазвичай не вдаються, боячись заплямувати професійну репутацію.

Схема такого розкручування діє просто. Наприклад, ваш сайт по тих або інших причинах маловідвідуваний. Ви реєструєте його в клік-клубі, і за певні (мізерні) гроші вашу електронну сторіночку починають "проглядати" "відвідувачі", що абсолютно не цікавляться її змістом. За допомогою такої системи можна з легкістю "накинути" собі на сайт тисячу-другу відвідувачів за мізерні гроші - порядка 3-5 доларів, залежно від вибраного клік-клубу.

Але сайт від цього, ясна річ, більш читабельним не стане. До подібних прийомів зазвичай удаються сайти-"лузери" лише для того, щоб підвищити свої позиції в рейтингу і обдурити некомпетентних рекламодавців і спонсорів інформаційного ресурсу своєю приголомшуючою популярністю.

Для чого це потрібно інформаційному серверу ПР? Швидше за все, для того, щоб створити ілюзію популярності і за чисельністю свого "мережевого електорату" не впасти в багно писком перед своїми політичними опонентами, тим же БЮТом, Інтернет-представництво якого, за минулу добу, привернуло в ряди своїх прихильників 2442 читачі. Щоправда, в статистиці офіційного сайту Юлії Тимошенко заходів з клік-клубів немає...

Аналізуючи сумнівну популярність сайту ПР в Світовій мережі не можна не згадати і ще один вельми цікавий факт. Згідно даним того ж Бігміру, кількість відвідувачів "біло-блакитного" сайту з Донецької області - вотчина "регіоналів" - за останні три дні, починаючи з 5 вересня, жодного разу не перевищило планку в 7.7%! В той же час, як показує бігмирівський лічильник, чисельність київських читачів інтернет-ресурсу, за той же період часу, зашкалювало навіть за 63 відсотки!

Про що це говорить, про надпопулярність "регіоналів" в традиційно опозиційному до них регіоні? Навряд чи. Все пояснюється простіше - через нерівномірний розподіл чисельності користувачів Інтернету по регіонах (десь, по об'єктивних причинах, користування Мережею розвиненіше, десь менш.), більшість користувачів послугами клік-клубів проживають саме в Києві, а не, наприклад, в тому ж Донецьку.

По тих самих причинах набагато більше число випадкових відвідувачів будь-якого Інтернет-ресурсу (наприклад, "викинутих" при пошуку інформації, на конкретну електронну адресу яким-небудь "пошукачем", наприклад, Google, або що потрапили на сайт через банер) дає саме Київ, оскільки користувачів Інтернетом там більше. Для приросту ж свого ВЛАСНОГО читача-пприхильника Інтернет-виданню необхідний час, а головне - цікавий й ексклюзивний зміст.
То, чого багатьом, навіть самим амбітним, сайтам явно не вистачає. Наприклад, тому ж, контрольованому нардепом-регіоналом Борисом Колeсниковим, донецькому КІДі, чия інформаційна діяльність останнім часом звелася до елементарного, нічим не прикритого розкручування все того ж "недолугого" сайту Партії Регіонів.

Інакше, як ще можна пояснити той факт, що вже не один і не два місяці на Задолбассі (так ласкаво, переінакшуючи його електронну назву, називають КІД деякі його прихильники), в якому працюють, за нашими даними, від 4 до 8 журналістів (чимала цифра для регіонального сайту) та ще під керівництвом, без перебільшення, метра донецької журналістики Ігоря Фарамазяна, практично нічого почитати? Окрім хіба що статеєк і улесливих інтерв'ю, узятих з сайту Партії Регіонів.

Крім ніякого змісту, про нечитабельність КІДу говорить й те, що кричущий рекламний банер ПР "Щаслива сім'я - успішна країна", розташований на сайті в самому "рибному" місці, дає інформаційному серверу Партії Регіонів не більше 50 відвідувачів на день (2,2% від загального числа)! А це, якщо взяти до уваги середні показники КПД будь-якої баннерообмінної системи, взагалі не цифра - адже, згідно Бігміру, КІД відвідує в добу до 17 000 чоловік!

А ось, скільки з них по-справжньому активних читачів, а не тих, хто просто "повівся" на сенсаційний слоган одного з безлічі банерів (за наявною інформацією, сайт Колесникова витрачає на рекламу в Інтернеті до 3 тисяч доларів щомісячно) - питання. Адже, реклама не найголовніше - товар споживачеві повинен ще й сподобатися!

Донецьким же читачам КІД, який називає себе "Південно-східною Лігою", - явно не "до вподоби". Їх у КІДу не більше 3-5%! В той же час, у "напівпомеранчового", за тематикою, але донецького "Острову", при загальній відвідуваності в середньому в 9-10 тисяч, чисельність донецьких хостів становить більше 1100, що є, відповідно, 20-25% від загального числа!

 

Про Інтернет-шахрайство електронних інформаційних видань Партії Регіонів писав свого часу і сайт "Обком", що в черговий раз підтверджує слова автора даної статті.

"...Яскравим зразком цього може слугувати сайт Бориса Колесникова «КІД», частка українського трафіку якого складає всього 50%, а отже увесь свій нерозумний пропагандистський запал витрачає на гіпотетичних прихильників Партії регіонів в глибокому зарубіжжі. Якщо вони, звичайно, там є. А ось реальні гроші Бориса Колесникова на 50% розбазарюються даремно. Це стосується і всіх інших сайтів, чиї українські показники не добирають до 70%. Є, над чим задуматися їхнім інвесторам і фінансовим партнерам"- писало видання.

"Обком" свого часу замовив слівце і про необ'єктивність самого Бігміру, який до найостаннішого часу при складанні рейтингів популярності зовсім не звертав уваги на брудні методи (всілякі накрутки, використання ПОРНОГРАФІЇ і порнотраффіків і т.д. при збільшенні чисельності хостів) використовуваних багатьма сайтами для свого просування в ПОЛІТИЧНИХ або СУСПІЛЬНО-ІНФОРМАЦІЙНИХ чартах.

Тим більше, дивує те, що Бігмір жодним чином не реагує на застосування методів самого, однозначно, брудного розкручування свого інтернет-рупора "регіоналами"! Адже, в правилах Бігміру чорним по білому мовиться про те, що за користування послугами клік-клубів сайт віддаляється з рейтингу!

P. S.

Офіційний сайт Партії регіонів за шахрайство виключений з рейтингу «Бігмір»

Причиною такого кроку стала раніше розміщена на PRO-TEST стаття - «Прес-служба ПР займається інтернет-шахрайством! Партія Регіонів своїм традиціям не зраджує...», що містить викривальну інформацію про «накрутку» відвідуваності сайту.

За порушення правив, завдяки яким сайт ПР вилетів з рейтингів, регламент Бігміра передбачає позбавлення можливостей змагатися з іншими мережевими ресурсами терміном не менше місяця.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.