Президент Ющенко знає, що із його отруєнням пов'язана Росія

Автор/джерело -  © Тоні Холпін, The Times 



Дата публiкацiї - 11.09.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=888

Президент України вчора звинуватив Росію в тому, що вона заблокувала розслідування змови, спрямованої на його вбивство за допомогою отруйного діоксину.

Кандидат у Президенти Віктор Ющенко на Майдані. 2004 р.

Віктор Ющенко сказав в інтерв'ю газеті “The Times”, що Росія відмовляється співробітничати навіть після того, як він порушив це питання безпосередньо в розмові з президентом Путіним.

На запитання, чи вважає він, що до спроби вбити його була причетна держава, пан Ющенко відповів: «Це не були дії приватних осіб». Росія стала єдиною країною, котра відмовилася надати для аналізу українським слідчим зразки діоксину, виробленого в її лабораторіях. Генеральний прокурор Росії також проігнорував вимоги екстрадиції українських підозрюваних, які втекли до Росії.

«У світі діоксин цієї формули виробляли тільки три лабораторії. Дуже легко визначити походження цієї речовини, у цьому немає нічого складного, – сказав пан Ющенко, обличчя якого дотепер вкрито шрамами, що з'явилися через отруєння. – Дві лабораторії вже надали зразки, але не російська сторона. Звісно ж, це обмежує можливості слідства».

Президент був змушений боротися за своє життя три роки тому, після отруєння, що звалило його з ніг у розпал президентської виборчої кампанії 2004 року, у якій він суперничав з Віктором Януковичем. Пан Путін тоді відкрито підтримав пана Януковича, який займає зараз посаду прем'єр-міністра України, у боротьбі з його прозахідним суперником.

Пана Ющенка терміново доставили до клініки в Австрії, де фахівці виявили, що кількість діоксину в його організмі у 6000 разів перевищує норму. Шрами змінили його обличчя, однак він продовжив боротьбу й прийшов до влади в результаті Помаранчевої революції, коли після народного протесту було скасовано підтасовані на користь пана Януковича результати виборів.

53-річний пан Ющенко заявив, що офіційне розслідування у справі про його отруєння практично завершене. Він додав: «Роль усіх тих, хто може бути причетний до цієї справи, уже визначена. Слідству відомо, хто, коли, де і яку речовину використав».

 

Ющенко, Сацюк і Смешко. Фото 2004 р.

«Є три ключові фігури, які зараз перебувають у Росії. Україна вже направила запит російській генпрокуратурі щодо повернення цих людей в Україну для участі в слідстві. Я особисто говорив з російським президентом про це. На жаль, з російської сторони взагалі жодної реакції не було».

Коли його запитали, чи не несе Росія відповідальність за те, що сталося, він сказав: «Якщо я відповім на це запитання, то слідству буде нічого робити. Нам потрібно допитати людей, які прямо причетні до цієї справи». Пан Ющенко каже, що вперше йому стало зле після вечері з тодішнім керівником СБУ Ігорем Смєшком та його заступником Володимиром Сацюком.

Спосіб отруєння викликав розмови про причетність Кремля, котрий хотів утримати Україну в сфері впливу Росії, привівши до влади пана Януковича. Однак Росія заявила, що до цієї історії не має жодного стосунку. Пан Сацюк і його помічник після Помаранчевої революції втекли до Росії. Обидва говорять про свою непричетність до отруєння президента, при цьому пан Смєшко продовжує наполягати, що СБУ також непричетна до цієї події.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.