Мужик

Автор/джерело -  © marvinheemeyer.narod.ru  



Дата публiкацiї - 14.12.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=939

Був такий Мужик з великої літери, на ім’я Марвін Джон Хімейєр.

Марвін Джон Хімейєр (28 жовтня 1951 — 4 червня 2004)

Працював він зварником, лагодив автомобільні глушники в містечку Гранбі, штат Колорадо. Містечко мікроскопічне, 2200 жителів. Майстерня там у нього була, з магазином. Земельну ділянку під цією майстернею він офіційно викупив за досить пристойні гроші на аукціоні (приблизно $15 000, для цього він продав свою частку у великому автосервісі в Денвері).

Ще, в якості хобі, він будував снігоходи і взимку катав на них по околицях Гранбі молодят. Як на лімузині. У нього навіть була відповідна ліцензія. Дядько був досить добродушний і надзвичайно прикольний. Відслужив свого часу у ВПС, аеродромним техніком, і з тих пір стабільно трудився по інженерно-технічній частині. Дожив до п’ятдесяти двох років, не одружений (якась там сумна любовна історія у нього свого часу трапилася), повідомляє російськомовний сайт, присвячений Марвіну Хімейєру.

 

Гранбі, штат Колорадо

П’ятдесятидворічний зварник Хімейєр встиг прожити в Гранбі декілька років, ремонтуючи автомобільні глушники. Його маленька майстерня розміщувалася впритул до цементного заводу Mountain Park. До незадоволеності Хімейєра та інших сусідів заводу, Mountain Park вирішив розширюватися, вимушуючи їх продавати свої земельні ділянки.

Рано чи пізно здалися всі сусіди заводу, але не Хімейєр.

Його землю фабриканти так і не змогли придбати, хоча намагалися зробити це всіма правдами і неправдами. Загалом, зневірившись культурно вирішити питання, чоловіка стали труїти. Оскільки всі землі навколо майстерні вже належали заводу, йому перекрили всі комунікації і під’їзд до будинку. Марвін вирішив прокласти іншу дорогу, і навіть купив для цього списаний бульдозер "Komatsu D355A-3" відновивши на ньому двигун в своїй майстерні.

Міська адміністрація відмовила в дозволі на прокладання нової дороги. У банку прискіпалися до оформлення іпотечного кредиту і погрозили відібрати будинок. Хімейєр намагався відновити справедливість, подавши до суду на Mountain Park, але судову тяжбу програв.

Кілька разів «наїжджала» податкова по податках з роздрібної торгівлі, пожежна інспекція, санепідемнагляд, останній виписав штраф на $ 2500 за те, що в його майстерні «знаходився резервуар, що не відповідає санітарним нормам». Мова, нагадаємо, йшла про авторемонтну майстерню. Підключитися до каналізації Марвін не міг, оскільки земля, по якій слід було прокопувати канаву, теж належала заводу і завод не поспішав давати йому такий дозвіл. Марвін заплатив. Приклавши до квитанції при відправці коротку записку - "Боягузи".

Через деякий час у нього помер батько. Марвін поїхав його ховати і поки він був у від’їзді, йому відключили світло, воду і опечатали майстерню. Після цього він закрився в майстерні. Практично його ніхто не бачив.

Нарешті, 4 червня 2004 року, Хімейєр узяв конкретний реванш. За все.

 

Komatsu D355A-3

На створення Броньованого бульдозера пішло близько двох місяців, за одними повідомленнями, і близько півтора років, за іншими. Обшив його дванадцятиміліметровими сталевими листами, прокладеними сантиметровим шаром цементу. Обладнав телекамерами з виведенням зображення на монітори усередині кабіни. Забезпечив камери системами очищення об’єктивів на випадок засліплення їх пилом і сміттям. Передбачливий Марвін зробив запаси їжі, води, боєприпасів (два "Ругера-223" і один "Ремінгтон-306" з патронами.) і придбав протигаз. За допомогою дистанційного керування опустив на шасі броньовий короб, замкнувши себе усередині. Для того, щоб опустити цю оболонку на кабіну бульдозера, Хімейєр використовував саморобний підйомний кран.

«Опускаючи її, Хімейєр розумів, що після цього з машини йому вже не вибратися», заявили поліцейські експерти. І о 14:30 виїхав з гаража…

Виглядало це так:

 

Кіллдозер Марвіна Хімейєра

Марвін заздалегідь склав список цілей. Всіх, кому вважав за потрібне помститися.

Спершу він проїхав через територію заводу, ретельно знищивши будівлю заводоуправління, виробничі цехи і взагалі все до останнього сараю.

Потім рушив по містечку. Зніс фасади з будинків членів міської ради. Зніс будівлю банку, який намагався натискати на нього через дострокове повернення іпотечного кредиту. Зруйнував будівлі газової компанії “Іксел енерджі”, що відмовилася після штрафу заправляти його кухонні газові балони, будівлю мерії, офіси міської ради, пожежної охорони, товарного складу, декілька житлових будівель, що належали мерові міста. До купи зніс редакцію місцевої газети і публічну бібліотеку, Коротше кажучи, зруйнував все, що мало хоч якесь відношення до місцевої влади, включаючи їхні приватні будинки. Причому проявив хорошу обізнаність про те, кому що належить.

 

Хімейєра намагалися зупинити. Спочатку місцевий шериф з помічниками. Нагадаю, бульдозер був оснащений сантиметровою розділеною бронею. Місцева поліція використовувала револьвери і дробовики. Із зрозумілим результатом. З нульовим. По тривозі підняли місцевий загін SWAT. Потім лісових єгерів. У SWATа знайшлися гранати, у єгерів штурмові гвинтівки. Якийсь особливо відважний сержант скочив із даху на капот бульдозера і спробував вкинути світлошумову гранату у вихлопну трубу. Важко сказати, чого він хотів досягти - сучий син Хімейєр, як виявилось, вварив туди грати, так що єдине, чого позбувся в результаті бульдозер - це власне труби. Сержант, зрозуміло, теж залишився живий. Сльозогінний газ водія не брав – він був в протигазі.

Хімейєр активно відстрілювався через амбразури, що прорізав в броні. Жодна людина від його вогню не постраждала. Тому що стріляв він значно вище голів. Простіше кажучи, в небо. Проте поліцейські наближатися до нього більше не наважувалися. В цілому, рахуючи єгерів, їх на той час зібралося близько 40 чоловік. Бульдозер прийняв більше 200 попадань зі всього - від службових револьверів до М-16 і гранат. Його спробували зупинити здоровенним скрепером. "Komatsu D355A" без особливих зусиль запхав скрепер задом у фасад магазину і там залишив. Машина, набита вибухівкою, на шляху Хімейєра теж не дала потрібного результату. Єдиним досягненням став пробитий рикошетом радіатор - втім, як показує досвід кар’єрних робіт, такі бульдозери далеко не відразу звертають увагу навіть на повну відмову системи охолоджування.

Все, що змогла у результаті реально зробити поліція - це евакуювати 1,5 тис. жителів і перекрити всі шляхи, включаючи федеральне шосе № 40, що веде до Денвера (перекриття федеральної траси всіх особливо потрясло).

"Війна Хімейєра" завершилася в 16:23.

До купи Марвін вирішив знести дрібнооптовий магазин "Гемблс". Здається, в містечку більше вже просто нічого було зносити, залишалася ще станція по заправці зрідженого газу, але її вибух розніс би половину містечка, - без розбору, - де будинок мера, а де - сміттяра.


Бульдозер став, пропрасувавши руїни універмагу “Гемблс”. У мертвій тиші, що раптово настала, люто свистіла пара, що виривалася з пробитого радіатора бульдозера-танка, його завалило уламками даху, він застряг і затих.

Спочатку поліцейські довго боялися наближатися до бульдозера Хімейєра, а потім довго проробляли дірку в броні, намагаючись дістати зварника з його гусеничної фортеці (три пластикові заряди потрібного ефекту не дали). Побоювалися останньої пастки, яку міг влаштувати для них Марвін. Коли броню нарешті пробили автогеном, він був вже півдоби як мертвий…

Останній патрон Марвін залишив для себе. Живим даватися в лапи своїх ворогів він не збирався.

Хімейєр був не з тих, хто здається!

Як влучно виразився губернатор Колорадо, "місто виглядає так, як ніби через нього промчав торнадо". Місту дійсно завдано пошкоджень на $5 000 000, заводу - на $2 000 000. При масштабах містечка - це означало практично повне руйнування. Завод так і не оговтався від нападу і продав територію разом з розвалинами.

 

Карта Руйнувань

Бульдозер (який отримав назву Кіллдозер - Killdozer) деякі розумники хотіли поставити на постамент і зробити визначною пам’яткою, але більшість наполягла на його переплавці. У жителів містечка цей випадок викликає, як неважко здогадатися, виключно змішані емоції.

Потім почалося слідство. З’ясувалося, що “творіння Хімейєра було настільки надійне, що могло витримати не тільки вибух гранат, але і не надто потужний артилерійський постріл: воно було суцільно покрите броньованими пластинами, кожна з яких складалася з двох листів півдюймової (близько 1,3 см) сталі, що були скріплені між собою цементним прошарком”.

“Славний це був хлопець”, - згадують люди, що знали Хімейєра близько. - “Не варто було виводити його з себе”. “Якщо він був вашим товаришем, - то це був кращий товариш. Ну, а вже якщо ворог, - то найнебезпечніший”, кажуть товариші Марвіна.

Цей вчинок викликав захоплення у багатьох людей в США і по всьому світу. Марвіна Хімейєра почали називати «останнім американським героєм». Зараз цей випадок оцінюється як стихійна антиглобалістська акція.

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.