Російський газоват-2. Україна і Росія зайняли газові позиції

Автор/джерело -  © Наталія Гриб(Москва), Олег Гавриш, Комерсант-Україна 



Дата публiкацiї - 18.01.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=955

Глава "Газпрому" Олексій Міллер вчора прийняв нового керівника НАК "Нафтогаз України" Олега Дубину. Зустріч була короткою і ознайомлювальною, сторони тільки виклали один одному свої претензії.

Тепер "Нафтогазу" потрібно знайти $1,2 млрд. для погашення боргу перед "Укргаз-енерго", а "Газпрому" – спосіб зберегти присутність на внутрішньому ринку України. Як аргументи Київ використовує зростання вартості послуг транзиту, Москва – газу. Але Росія вчора втратила важливого союзника в цій суперечці – Туркменію.

Вчора "Газпром" офіційно підтвердив інформацію про переговори глави державної НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини і голови правління монополії Олексія Міллера. Пан Дубина запропонував "Газпрому" переглянути ставку транзиту на російський газ по території України у II півріччі. Він також підтвердив наміри уряду Юлії Тимошенко узяти під контроль внутрішній ринок газу України, обмеживши на ньому частку ЗАО "Укргаз-енерго" (у ньому "Газпром" через RosUkrEnergo володіє 25%) з 70% до 7%. Олексій Міллер, як розповів джерело Ъ, знайомий з ходом переговорів, у відповідь "показав, як виростуть ціни на газ, якщо зміняться транзитні ставки". Ціновий орієнтир був цілком офіційно названий напередодні членом правління "Газпрому" Костянтином Чуйченко – $314,7 за тисячу кубометрів замість $179,5. Крім того, обговорювався борг "Укргаз-енерго" перед компанією RosUkrEnergo (RUE), яка є постачальником газу до України, у розмірі $830 млн., а також борг "Нафтогаза" перед "Укргаз-енерго" – $1,2 млрд.

Як розповідають джерела Ъ в "Газпромі", зустріч була короткою – не більше двох годин – і мала, в першу чергу, ознайомчий характер. Після того, як сторони позначили свої позиції, пан Дубина повернувся до Києва, а пан Міллер відправився до Болгарії разом з Президентом Володимиром Путіним. Там глава "Газпрому" візьме участь в переговорах по газопроводу "Південний потік".

Науковий керівник російської Вищої школи економіки Євгеній Ясин вчора, в ефірі радіостанції "Ехо Москви", пояснив, що за допомогою цього проекту Росія "прагне уникнути зони ризиків, пов'язаної з Україною".

Але, одного з можливих стратегічних союзників, в діалозі з Україною, Росія вчора втратила. Постачання Україні 740 млн. кубометрів російського газу за високою ціною Костянтин Чуйченко пояснював недопостачанням 40 млн. кубометрів на добу середньоазіатського газу. Основним його постачальником є Туркменія. Проте МЗС цієї країни вчора виступив із спростуванням скорочення постачань: "Туркменія повністю виконує свої зобов'язання в строгій відповідності з умовами, передбаченими контрактом, здійснює постачання туркменського природного газу до Росії".

Джерела, близькі до "Казтрансгазу" і RUE, пояснили, що останнім часом зупинено постачання узбецького газу (приблизно на 30 млн. кубометрів в добу). Але постачання з Туркменії, за даними співбесідників Ъ, теж йдуть в скороченому об'ємі. Таким чином, Туркменія демонстративно вирішила не підтримувати Росію в новій газовій війні з Україною.

Проте питання ставки транзиту і цін на газ поки обговорюється неофіційно і в майбутньому часі. Єдиний чіткий аргумент залишається у "Газпрому" – це заборгованість українських компаній.

Прес-секретар "Укргаз-енерго" Віталій Кисєль вчора пояснив, як утворився борг "Укргаз-енерго" у розмірі $830 млн. перед RUE. Причина – "додаткова закупівля значних об'сягів газу в підземних сховищах України для подальшого забезпечення газового балансу країни і безперебійного газопостачання національних споживачів в опалювальному сезоні-2008/09".
Для погашення боргу будуть використані кредити. Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкин вважає нелогічним купувати зараз газ в ПГС на перспективу, оскільки взимку він дорожчий, ніж після закінчення опалювального періоду.

Тим часом нові українські власті послідовно виводять з гри людей, які зазвичай вели діалог з "Газпромом". Глава "Укргаз-енерго" Ігор Воронін вчора був звільнений з посади заступника голови правління НАК "Нафтогаз України", яку обіймав впродовж останніх п'яти років і на якій вирішував більшість спірних питань з "Газпромом".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.