Кумівство трапляється не тільки в українських владах

Автор/джерело -  © Штефан Лохнер,DW 



Дата публiкацiї - 7.02.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=967

Якщо Ви думаєте, що політичне кумівство - суто український феномен, то ви глибоко помиляєтеся. Прилаштовані кум, брат, сват – це вже давно відомо на “батьківщині демократії” - у Великобританії. Причому, все легально.

Дуже поширеною є практика, коли британські парламентарії беруть на роботу у власний офіс дружину чи доньку. Щонайменше, кожен четвертий депутат дає роботу родичам. Ця практика абсолютно легальна і донедавна навіть не вважалася у суспільстві чимось ганебним. Але висвітлений нещодавно у пресі випадок депутата від консерваторів Дерека Конвея, який влаштував у своє парламентське бюро обох своїх синів, спричинив справжній скандал. Ще б пак! Хлопці, як з’ясувалося, практично нічого не робили і отримували чималенькі зарплати за рахунок платників податків!

"Науковий консультант"... Першокурсник

У Конвея була бездоганна репутація. Він працює у нижній палаті парламенту вже двадцять років, з його думкою рахуються. Кандидатуру Конвея навіть розглядали на посаду спікера. Але ж тут журналісти докопалися… Виявляється, три роки тому парламентарій призначив свого молодшого сина Фредді своїм «науковим консультантом» із зарплатою у 40 000 фунтів (55 тисяч євро) на рік. Це бюджетні гроші, які виділяються депутатам на помічників. На момент працевлаштування «науковим консультантом» хлопцеві було… 19 років, він щойно вступив до університету. У батьковому бюро Фредді, звісно, ніколи не бачили. Дереку Конвею не залишалося нічого іншого, ніж вибачитися з парламентської трибуни:

«Я безмежно прошу пробачення за мої організаційні прорахунки і ті помилки, яких я припустився».

Але вибачатися було вже пізно. Його спочатку виключили із фракції. Коли пізніше стало відомо, що таким самим чином Конвей влаштував і старшого сина Генрі, йому на десять днів взагалі заборонили приходити до парламенту. Кар’єра політика зруйнована. До того ж доведеться повернути державі частину вкрадених грошей.

"Мій Лео - незамінний"

Після цього скандалу у Великобританії розгорілася суспільна дискусія: чи можна взагалі дозволяти брати на роботу родичів. І якщо можна, то скільки родичів, і на які посади. З’ясувалося, що більшість політиків проти цілковитої заборони. Зокрема, так вважає колишня міністр закордонних справ Маґрет Бекетт. Її чоловік Лео вже більше тридцяти років працює у неї в бюро:

«Я ніколи не знайшла би співробітника, який працював би так багато як я. Але мій чоловік робить це. Його зарплата – найменша серед усіх співробітників мого офісу. І він не нарікає, адже я його попереджала!»

Простих людей таке кумівство дедалі більше обурює. Невдоволення підігріває преса. Журналісти відкопали ще одну цікаву історію: один депутат від лейбористів платив своїй 81-річній мамі десять тисяч євро на рік. Мовляв, літня дама дуже допомагала політику розсилати різдвяні листівки виборцям.

Депутати обіцяють виправитися

Після серії публікацій у пресі парламентарії схаменулися і намагаються врятувати рештки свого реноме у суспільстві. Лідер фракції консерваторів Девід Кемерон обіцяє вживати суворих заходів:

«Я розумію бажання громадян знати про використання їхніх коштів політиками. Ми маємо бути більш відкритими. Тому я пропоную, щоби провідні представники консерваторів оприлюднювали щорічний звіт про використання коштів. Я сподіваюся, що їхній приклад наслідують й інші парламентарії».

Звітувати перед виборцями своїх однопартійців попросив і прем’єр Ґордон Браун. Але багатьом британцям цих загальних заяв замало. Попереду у Британії - дискусія про законодавче врегулювання відповідальності політиків за бюджетні кошти.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.