Загрозлива мультикультурність

Автор/джерело -  © Тетяна Єфременко, Lenta.Ru 



Дата публiкацiї - 18.02.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=979

Експерти попередили британських політиків про небезпеку м’якого відношення до мігрантів.

Мечеть в Лондоні

Великобританія перетворилася на легку мішень для терористів через те, що її уряд не справляється з неохочими інтегруватися в британське суспільство мігрантами. Про це йде мова в доповіді, яка була в середині лютого опублікована Королівським Інститутом Стратегічних Досліджень (Royal United Services Institute for Defence and Security Studies). Дослідники різко критикують здібності британських міністрів до стратегічного мислення і порівнюють сьогоднішню ситуацію з положенням, що склалося в країні перед Першою світовою війною.

Автори доповіді мало соромляться у виразах. Вони визначили сучасну Великобританію як "фрагментоване постхристиянське суспільство, що все більше і більше розділяється різними уявленнями про свою історію, національні цілі, цінності і політичну ідентифікацію". Паралельно відзначивши, що "втрата державою упевненості в собі яскраво контрастує з безжальністю його внутрішніх і зовнішніх ворогів - ісламських терористів".

Учені із старого і шанованого інституту стверджують, що роз'єднаність британців посилюється зміцненням самосвідомості тих мігрантів, які відмовляються асимілюватися і ставати такими ж громадянами Великобританії, як і уродженці цієї держави.

Про положення захисників "фрагментованого постхристиянського співтовариства" дослідники також говорять з тривогою. На їхню думку, збройні сили отримують занадто мале фінансування і фактично знаходяться в стані "хронічної недієздатності". Цікаво, що за версією газети The Guardian, доповідь відображає настрої, що саме панують в британських військових колах.

А ось більшість міністрів британського уряду, за даними видання, вважають, що Інститут сил перебільшує небезпеку, що стоїть перед країною.

Нагадаємо, що на початку лютого архієпископові Кентерберійському Роуену Уїльямсу довелося принести англіканській церкві і пастві публічні вибачення за свої слова про те, що деякі закони шаріату повинні бути введені в судову практику Великобританії. Його вислови про те, що британські суди повинні зважати на ісламські закони, викликали хвилю обурення в суспільстві. При цьому прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун підтримав архієпископа і навіть назвав його "мужньою людиною".

Можна сказати, що заява Роуена Уїльямса цілком узгоджується з проблемами, зазначеними в доповіді Інституту стратегічних досліджень. Просто архієпископ розглянув ситуацію з іншого боку. Адже він пояснював свою позицію тим, що уведення законів шаріату в офіційну судову практику дозволить уникнути ситуації, коли члени ісламської діаспори вирішують свої суперечки без участі держави.

Втім, автори доповіді явно не погодилися б з таким "м'яким" способом вирішення проблеми неасимильованих мігрантів. Вони прямо говорять про "недоречну пошану мультикультурності" з боку британського уряду, і схоже на те, що вони вважають більш за доцільне "прогинати" мігрантів під закони приймаючої країни, а не навпаки.

Треба сказати, що таку точку зору не можна назвати неординарною для Великобританії. Варто пригадати лише гучну історію з "зразковим мігрантом" - юний нігерієць Дамілола Аджагбонна пройшов через всі судові інстанції, проте не зважаючи на свої видатні особисті дані так і не зміг залишитися в країні.

У лютому його, кращого учня школи і співробітника дитячого фонду UNICEF, нагородженого англіканською церквою медаллю за великий особистий внесок в британське суспільне життя, вигнали з Великобританії тільки тому, що колись він надав до держорганів прохання про британське громадянство на шість тижнів пізніше за крайній термін, встановлений імміграційними правилами для дітей.

Поки різні суспільні сили Великобританії кидаються з крайності в крайність, статистика, що опублікована в кінці 2007 року, показує, що, всупереч всім ствердженням членів уряду Гордона Брауна, 80 відсотків нових робочих місць, створених в країні починаючи з 1997 року, займають мігранти. Природно, таке положення справ не може не хвилювати корінних жителів країни. Можливо, що бурхливі обговорення проблем, пов'язаних з мігрантами, якраз і примушують "фрагментоване постхристиянське суспільство" відчувати себе зґуртованішим.

Королівський Інститут Стратегічних Досліджень - найстаріша організація, що займається науковими дослідженнями в області безпеки. Заснований в 1831 році, користується заступництвом королеви. Основні напрями діяльності - проведення досліджень, публікація доповідей, організація конференцій та інших подібних заходів.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.