Пам'ятка ширкоманам. Як клептомани Януковича розкрадали Україну

Автор/джерело -  © Микола Сивульський, Голова ГоловКРУ, Олег Ляшко, народний депутат 



Дата публiкацiї - 26.02.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=989

Сьогодні, коли колишні урядовці, сховавшись за статус депутатської недоторканості бавляться у парламентській залі кульками “Антинати”, ревізори Головного контрольно-ревізійного управління України викривають кричущі факти розкрадання і нецільового використання бюджетних коштів. І це лише верхівка айсбергу.

Нічого особистого, тільки факти без коментарів.

Золоті люстри для чиновників

Перевіривши Міністерство фінансів, ревізори Державної контрольно-ревізійної служби України встановили, що за результатами ініційованої Мінфіном у 2007 році експертизи щодо зміни вартості кошторисної документації на реконструкцію та будівництво нового комплексу будівель для Мінфіну по вул. Межигірській, 11 та вул. Хорива, 21-б, що у столиці, загальну вартість цих об'єктів було збільшено на 75,6 млн. гривень. Зокрема у новий кошторис включено роботи вартістю 28,4 млн. грн, виконання яких кошторисом 2006 року не передбачалось, в тому числі: оздоблення фасаду та внутрішніх стін будинку гранітом та мармуром - 8,2 млн. грн, декоративне оздоблення стін - 2,08 млн. грн, холодопостачання - 6,7 млн. грн тощо.

Для облаштування нових службових приміщень Мінфіну придбано освітлювального обладнання та інших виробів на суму 5,4 млн. грн, у тому числі для кабінету та приймальні тодішнього міністра фінансів Миколи Азарова - 4 люстри індивідуального виготовлення (покриття - золото, кришталь) на суму 739 тис. гривень. Вартість матеріальних цінностей, встановлених в службових кабінетах заступників міністра фінансів, становить майже 2,2 млн. грн, з них у кабінеті та приймальні Азарова -1,1 млн. гривень. Проте ні в умовах договору, ні в актах виконаних робіт не зазначено місце виконання оплачених Міністерством фінансів робіт із розроблення інтер'єру та дизайну загальною вартістю 3,4 млн гривень.

 

Як банкрутували "Нафтогаз "...

Однією з причин незадовільного стану НАК "Нафтогаз України" є розкрадання державних коштів через спрямування їх приватним структурам нібито для виконання певних робіт.

Приміром, перевіркою розрахунків ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України" з ТОВ "Восток-газсервіс" (АР Крим, м. Феодосія) за виконані будівельно-монтажні роботи з будівництва Метрологічного центру в м. Боярка ревізорами ДКРС встановлено, що протягом 2007 року проводилося постійне авансування товариства коштами ДК "Укртрансгаз". У подальшому ці аванси шляхом багатоступеневих паперових оборудок з рядом напівфіктивних приватних структур Луганської області наприкінці минулого року розчинилися на їхніх рахунках. Зокрема 31.07-01.08.2007 р. 140 млн. грн було перераховано ПП "Передові сучасні технології" (м. Луганськ), в якому за неіснуючою юридичною адресою працювала лише одна особа, і яке 11.12.2007 р. самоліквідувалося.

Ще однією ревізією - на цей раз фінансово-господарської діяльності Дирекції з будівництва та експлуатації газопроводу "Джанкой - Феодосія - Керч" ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України" - встановлено, що станом на 01.01.2008 р. на балансі Дирекції обліковується дебіторська заборгованість за Українсько-російським спільним підприємством ЗАТ "Зангас-НГС" (м. Миколаїв) в сумі 321,3 млн. гривень. За даними бухгалтерського обліку ЗАТ "Зангас-НГС" , останнє у вересні та грудні минулого року спрямувало ці кошти 5 постачальникам на поставку матеріалів (труб, обважнювачів, кранів тощо), в тому числі 5-7 вересня 2007 року 248,8 млн. грн перераховано ЗАТ "Фінансово-промисловий Альянс" (м. Донецьк). За юридичною адресою це товариство відсутнє, а за оперативною інформацією, - воно у складі 4 осіб займалося виключно посередницькою діяльністю і ніяких труб не виробляло.

Під час ревізії фінансово-господарської діяльності ДК "Укргазвидобування" здійснено аналіз договорів та контрактів по основних постачальниках робіт, товарів і послуг, яким були перераховані значні суми коштів за товарно-матеріальні цінності. Загальна сума розрахунків у 2007 році лише по 18 постачальниках становила 878,1 млн. гривень. Станом на 01.01.2008 р. за вказаною категорією постачальників перед компанією рахується дебіторська заборгованість 12 підприємств на суму 566,7 млн. грн. Тобто постачання матеріальних цінностей в повному обсязі було здійснено тільки 6 підприємствами на суму 311,4 млн. грн (35 відсотків від загальної суми). Переважна більшість договірних відносин із вищевказаними підприємствами грунтувалася на умовах попередньої оплати.

Зустрічними звірками встановлено, що 8 суб'єктів підприємницької діяльності, зокрема ТОВ "Лекстар Сервіс" (м. Київ) - дебіторська заборгованість 109,1 млн грн, ТОВ "Скайінвест " (м. Київ) - сума розрахунків 66,4 млн грн, ТОВ "Санжис " (м. Київ) - дебіторська заборгованість 8,1 млн грн, ТОВ "Паливно-енергетичний центр" (м. Київ) - сума розрахунків 8,5 млн грн, відсутні за юридичними та фактичними адресами (переважно за зазначеними адресами знаходяться багатоквартирні житлові будинки).

 

... і "роздягали" Укрзалізницю

Монополістів штучно доводили до банкрутства, за наявності значних резервів як в отриманні доходів, так і в оптимізації витрат.

На зменшення доходів залізниць суттєво вплинуло надання перевізникам з травня 2007 року відповідно до наказів Мінтрансзв'язку знижок до тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у власних залізничних вантажних вагонах у розмірах, які перевищували діючі протягом 2005-2006 років на 18, 19 та 21 відсоток, в залежності від відповідного тарифного класу вантажу. Наприклад, через надання Придніпровською залізницею знижок двом власникам вантажних залізничних вагонів ТОВ "Лемтранс" та ЗАТ " Укренерготранс" за період з травня по грудень 2007 року втрачено дохідних надходжень від перевезення вантажів на суму 347,9 млн. гривень. Крім того, Придніпровській залізниці нанесено збитки за 2007 рік у сумі 73 млн. грн з причини реалізації транспортних послуг ТОВ "Лемтранс" нижче їх собівартості на суму 16 млн. гривень.

Водночас, всупереч затвердженим показникам фінансового плану фактичні витрати на благодійницьку діяльність в 2006 році значно перевищували запланований показник. По 3-х залізницях (Придніпровська, Львівська, Південно-Західна) сума перевищення становила 104,1 млн гривень.

Не приносить позитивних результатів та будь-яких економічних вигод в цілому й інвестиційна діяльність залізниць. Приміром, на виконання постанови Кабінету Міністрів від 08.06.1998 р. N840 "Про утворення лізингової компанії "Укртранслізинг" залізницями передано як внесок до статутного фонду ВАТ "Укртранслізинг" 12052 вантажних вагонів оціночною вартістю 231,1 млн. грн, будівлю в м. Києві вартістю 11 млн. грн та грошових коштів на суму 301,5 млн гривень. Та "Уктранслізинг" як підприємство, що створене урядом з метою забезпечення залізничного транспорту рухомим складом та підтримки вітчизняних підприємств транспортного машинобудування, фактично свої функції не виконує. Наприклад, на умовах фінансового лізингу Придніпровська залізниця повинна була протягом 2006-2007 років за двома укладеними договорами отримати від "Укртранслізинг" 2700 напіввагонів , із яких отримала лише 355 одиниць, до того ж майже через півроку після проведення авансових платежів у сумі 66,4 млн. гривень. При цьому, віддавши 5475 напіввагонів Придніпровської залізниці до статутного фонду "Укртранслізинг" за середньою ціною 20,6 тис. грн за одиницю, в Укрзалізниці виникла необхідність у придбанні 4000 одиниць, але уже за ціною, яка майже в 11 разів більша - 221,2 тис. грн за одиницю.

Варто наголосити, що у 2005 році уряд Юлії Тимошенко скасував дію попередніх постанов та зобов'язав вжити невідкладних заходів щодо повернення залізницям України коштів, майна та рухомого складу, переданих лізинговій компанії "Укртранслізинг". Однак вказане рішення так і не було виконано, а постановою КМУ від 03.05.2007 р. N 686 відновлено дії попередніх постанов і скасовано відповідну постанову 2005 року.

 

Як розкрадали мільйони

Під час перевірок ревізорами встановлено низку сумнівних та збиткових операцій із закупівлі товарно-матеріальних цінностей і послуг, що проведені за цінами, які значно перевищують їхню ринкову вартість.

Зокрема залізницями без проведення тендерних процедур за період другого півріччя 2006 року та 2007 року здійснено закупівель на загальну суму понад 100 млн гривень. Крім того, за вказівкою Укрзалізниці, без проведення тендерних процедур, залізницями закуплено послуги фінансового лізингу обладнання та рухомого складу. Внаслідок цього Придніпровською залізницею укладено 48 договорів фінансового лізингу на суму близько 2,1 млрд. грн, Одеською залізницею -40 договорів на суму 1,6 млрд. грн. Порівнянням умов фінансового лізингу та кредитних угод лише по трьох договорах Одеської залізниці з'ясовано, що різниця між кредитною ставкою банку та ставкою лізингу протягом найближчих 10 років (термін дії договору фінансового лізингу) становитиме щонайменше 77,5 млн. грн, тобто це збиткові та економічно недоцільні закупівлі.

У серпні 2007 року ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" без проведення тендерів проведено закупівлю обладнання у ВАТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання ім. М. В. Фрунзе" (2 газотурбінні приводи) на загальну суму 42 млн. грн через посередника - ТОВ "Українська транспортна спілка". Останнім зазначене обладнання було придбане у виробника ЗАТ "Мотор Січ" за ціною 10,9 млн. грн. Таким чином ДК "Укргазвидобування" зайво витрачено 31,1 млн. гривень.

 

“Бермудський трикутник” документів

Відчутний спротив та відверте блокування контрольних заходів, що здійснюються органами ДКРС , подекуди набуває "екзотичного" вигляду. Зокрема в ході ревізії Укрзалізниці встановлено, що попереднім керівником управління справами Укрзалізниці І. Лук'яновим за договором із ТОВ "Технол" (м. Київ) 26.12.2007 р. передано зазначеному товариству оригінали фінансових документів та реєстри бухгалтерського обліку за 2007 рік нібито для проведення аудиту (в т. ч. оригінали 687 господарських договорів). На сьогодні зазначені документи та реєстри ТОВ "Технол" власнику не повернуто, а управління справами Укрзалізниці не в змозі розшукати зазначене товариство, позаяк воно, за інформацією Аудиторської палати України, не внесене до Реєстру аудиторських фірм. Вказана операція свідчить про намагання приховати можливі зловживання і порушення.

Аналогічно керівником ТОВ "Восток-газсервіс" (АР Крим, м. Феодосія) в лютому 2008 року була інсценована крадіжка господарських документів з автомобіля, що належить товариству. Та, як встановили правоохоронці, розбиття скла автомобіля здійснив водій за вказівкою керівника товариства.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.