Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хімія кохання

Варто знати 73462 перегляди

Опубліковано - 12.07.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Хімія кохання
З наукової точки зору, кохання — це, насамперед, біохімічний процес, в якому задіяно безліч гормонів.

«Гармонія в гормонах — це і є кохання», - запевняють лікарі-ендокринологи. Ключова роль у цих процесах — за статевими гормонами - естрогенами, тестостеронами, а також гормонами щитовидної залози. Наприклад, якщо при першій зустрічі у чоловіка виникає сексуальний потяг до жінки - це він називає «коханням з першого погляду», насправді ж - це потужний викид в кров тестостерону. Тобто гормони – це активатори, збудники різноманітних процесів у нашому організмі – і в результаті цієї тонкої біохімії організм наш змінює свою поведінку – як на фізичному, так і на психічному рівнях.

Виявляється, зустрічаючи особу протилежної статі, чоловік чи жінка не лише оцінюють її за зовнішністю, а й відчувають на запах.

Так, до складу чоловічого поту входить хімічна речовина андростенол, котра приваблює жінок. «Слабка половина», в свою чергу, «озброєна» копулінами. Ці подразники запускають справжню хімічну фабрику в мозку, а точніше - в залозах, які отримують від центральної нервової системи інформацію про подразник і продукують гормони.

Прогулянки під відкритим сонцем сприяють закоханості

Ще одна речовина - ендорфiн приводить закоханих до стану ейфорiї. Виробiтку цих гормонiв сприяє, зокрема, ультрафiолет. Утiм, аби вiдчути у кровi повний коктейль «хiмiї кохання», прогулянок пiд весняним сонцем замало, потрiбно по-справжньому закохатися.

Ми обираємо одне одного не лише за запахом, а й за смаком

Потяг до конкретної людини, а не до іншої, визначається запахом її тіла, так званими «феромонами», що виробляються особливими апокрінними залозками в пахвах і в паховій області. Цей запах дуже слабкий, він не вловлюється нашою свідомістю, але вловлюється і оцінюється нашим підсвідомістю і служить важливим критерієм вибору партнера.

У тваринному світі феромон сигналізує, коли потенційний партнер готовий до спарювання. У людей дії цих хімічних речовин на мозок слабші, проте не менш важливі.

Як ми вже згадували на початку статті, до складу чоловічого поту входить хімічна речовина андростенол, котрий приваблює жінок. А до складу жіночої вагінальної секреції входять речовини, іменовані копулінами. Як показали дослідження, вони підвищують сексуальну привабливість жінки в очах чоловіка. Крім того, з’ясувалося, що чоловіки більш позитивно реагують на запах жінки в той час, коли в неї відбувається овуляція. Ця реакція виявляється в тому, що в крові чоловіків підвищується рівень вмісту тестостерону.

Поцілунки діють в нашому організмі не гірше за наркотик, оскільки сприяють виділенню ще одного гормону - дофаміну (речовини, нейромедіатора, яка в мозку людини передає емоційну реакцію і дозволяє відчувати задоволення і біль), який є життєвонеобхідною речовиною, нестача якої зумовлює погане самопочуття (пригнічений емоційний стан), а також призводить до дуже серйозних розладів руху та м’язової активності (наприклад - викликає хворобу Паркінсона).

Звичайно, виділення дофаміну під час пристрасних поцілунків також не лишається непоміченим партнерами і може викликати «дофамінову залежність», подібну до наркотичної.

Комплект запахових молекул - феромонів, що виробляються людиною, - задається генетично і має тісний зв’язок з комплексом молекул так званого «головного комплексу тканинної сумісності» (або «гістосумісності»), з групою і резусом крові.

І ось, коли у чоловіка і жінки збігаються деякі з антигенів тканинної сумісності, збігається резус-фактор - менша ймовірність невиношування вагітності, викидня, токсикозу, резус-конфлікту. І підсвідомий вибір відповідного і сумісного партнера визначається саме феромонами, запахом тіла і смаком поцілунків.

Комплекс запахових молекул має також деяку специфічність за типом зовнішності, за расою (кольором шкіри). І саме цим комплексом запахів пояснюється те, що дехто «фанатіє» від блондинів, інші від шатені, одним подобається колір очей синій, іншим - карий і т.п.

Але, звичайно, пояснювати все тільки запахом тіла - грубе спрощення: ці переваги мають і психологічну основу (наприклад, перший вдалий досвід саме з блондином або зеленооким красенем), і багато інших причин. Але все ж феромони відіграють важливу роль у формуванні стереотипних переваг по зовнішності партнера.

Рівень вироблення феромонів залежить від загального здоров’я, від рівня лібідо, від психічного стану і настрою людини. Тобто підсвідомий вибір за феромонами ще й допомагає відібрати найбільш сильного, сексуального, здорового, молодого партнера, найбільш потенційно фертильного, не втомленого, не депресивного.

Отже, на перевірку виявляється, що біологічна складова кохання недооцінена. Ми не владні над своїми бажаннями й емоціями в тій сфері, яка стосується сексу і кохання.

Вчені стверджують: багато що визначено нашими генами, причому більшою мірою, ніж ми припускали до цих пір. І як би це нас ні шокувало, механізм генетичного відбору спрацьовує навіть тоді, коли ми й не думаємо обзаводитися спадкоємцями, а прагнемо лише отримати задоволення.

В яких випадках випадковий секс призводить до кохання

Чому ми закохуємося в «одноразових» коханців, в людей, з якими спочатку нічого серйозного не передбачалося і не планувалося?

Біологічна причина цього явища проста - оргазм. При оргазмі викидається велика кількість гормону окситоцину, який буквально дезорієнтує людину і який запускає весь інший біохімічний процес, що має назву закоханість. Цей механізм створений природою для того, щоб ми закохувалися і міцно трималися за ту людину, яка подарувала нам найбільше сексуальне задоволення.

У цьому є логіка: мужчина, який гарний і в ліжку, має зазвичай і велику здатність до запліднення, більш здоровий фізично і сексуально.

Окситоцин взагалі цікавий гормон. Дослідження показують, що жінки, в організмі яких виробляється підвищена кількість цього гормону, мають дуже яскраві оргазми, вони схильні закохуватися в своїх швидкоплинних партнерів і, відповідно, страждати від нещасного кохання.

Гормон окситоцин називають іноді «гормоном вірності». Як вважають учені, він відіграє важливу роль у підтримці стійких стосунків між людьми. Окситоцин виробляється у значних кількостях у мозку людини не тільки під час оргазму, а й під час пологів! Відповідно, не лише гарний секс емоційно прив`язує жінку до чоловіка, а й народження дитини.
Ось так і виглядає щастя - молекули білка міозину крокують по актиновій нитці, тягнучи за собою кулю ендорфіну у внутрішню частину тім’яної кори головного мозку, яка відповідальна за щастя, задоволення та закоханість.
Ось так і виглядає щастя - молекули білка міозину крокують по актиновій нитці, тягнучи за собою кулю ендорфіну у внутрішню частину тім’яної кори головного мозку, яка відповідальна за щастя, задоволення та закоханість.
Закоханість і прихильність потребують «допінгу»

На етапах закоханості та захоплення стимулюючий вплив на мозок здійснюють фенілетиламін, а також, можливо, вже згаданий дофамін та норепінефрін.

Фенілетиламін підсилює процеси метаболізму в організмі людини та знижує апетит. До речі, він присутній у деяких природних речовинах, таких як какао та рожева вода (саме тому цукерки - такий популярний подарунок). Інший нейротрансміттер, дофамін, підвищує сексуальну збудливість та потребу в занятті сексом.

Перераховані речовини стоять поруч з так званими амфетамінами - збудливими засобами, під впливом яких виникає піднятий настрій та ейфорія. Тому занепокоєння, збуджений стан, безсоння, втрата апетиту, нездатність сконцентрувати увагу та зміни настрою - цілком звичайні ознаки закоханого стану. Цікаво, що концентрація дофаміну в голові підвищується також під впливом алкоголю. Отож якщо вам у голову від надміру почуттів вдарив допамін, то закономірно, що певний час ви можете почувати себе буквально сп’янілим.

Після закоханості, як стверджують біохіміки, настає наступний етап - період прихильності. Він також визначається дією різних хімічних речовин у головному мозку. Виникає прихильність не одразу, а лише згодом, по мірі адаптації в організмі хімічних речовин амфетамінного ряду. Приблизно після закінчення двох років з того моменту, як людина закохалася, група хімічних речовин седативної дії, котра називається ендорфінами, починає вироблятися в головному мозку, щоб протистояти високому рівневі фенілетиламіну, який виробляється в період закоханості.

Заспокійлива дія ендорфінів дає людині можливість розслабитися та відчути себе комфортно та більш впевнено. Крім того, під час обіймів, доторків та фізичної близькості виділяється речовина окситоцин, з яким, як ми вже зазначали, пов’язана виразність таких переживань, як оргазм та сексуальне задоволення. Але деякі люди так жагуче бажають повернення рівня фенілетиламіну до колишнього високого рівня, що постійно і нестримно закохані, увесь час змінюють партнерів.

Наука сприяє прискореному і «гарантованому» пошуку партнера

Якщо людина має серйозні наміри і бажає знайти саме «свого» партнера - за психологічними та фізіологічними ознаками, а через морально-етичні погляди не має бажання проводити «масові випробування» та «польові дослідження» в пошуках своєї «половинки», в нагоді стає сучасна наука. В світі з`явилися служби знайомств, які пропонують пошук партнера за результатами як психологічного тестування особистості, так і за результатами дослідження ДНК людини для визначення вищезгаданого комплексу гістосумісності. Клієнтам таких служб пропонується перелік потенційно сумісних осіб протилежної статі, що володіють як доповнюючими генами, так і відповідною психологічною характеристкою. Вам лишається лише обрати найбільш симпатичних вам кандидатів. :-)

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Варто знати»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.