Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Прощавайте МВФ та інвестори? Експерти США коментують зміну уряду в Україні

Економіка та фінанси 8088 переглядів

Опубліковано - 6.03.2020 | Всі публікації | Версія для друку

Прощавайте МВФ та інвестори? Експерти США коментують зміну уряду в Україні
Зміни в українському уряді вплинули на ринок українських облігацій.

Українські облігації деноміновані в доларах, падають другий день на тлі перестановок в уряді, які поставили під сумнів збереження темпу реформ в Україні, повідомляє Reuters з посиланням на дані агенції Refinitiv. Облігації торгуються на найнижчому рівні за багато місяців.

Заміна керівництва фінансово-економічного блоку уряду може спонукати інвесторів, які раніше активно купували українські державні облігації, припинити інвестувати до України. Довіра інвесторів похитнулась, а переговори з МВФ стають ще складнішими після перестановок в уряді, говорять американські експерти.

Те, що зміна уряду відбулась під час важливих переговорів з МВФ може відлякати іноземних інвесторів, які раніше активно інвестували до України, вважає нью-йоркський фінансист Нік Стедміллер.

"Звільнення досвідченої авторитетної міністра фінансів посеред переговорів з МВФ, не може позитивно позначитись на довірі іноземних інвесторів", - говорить в коментарі "Голосу Америки" Стедміллер, Директор з нових ринків нью-йоркської консалтингової компанії Medley Global Advisors.

Він визнає – до цього інвестори "мали надзвичайний рівень оптимізму стосовно майбутнього України" і тепер певна "піна" в попиті на українські облігації пішла. Однак, проблема може виявитись більшою, адже наступник Маркарової на посаді Ігор Уманський "раніше висловлював скептичне ставлення до співпраці з МВФ".

"Складається враження, що якнайшвидше укладання угоди з МВФ не є пріоритетом нового українського уряду", - зауважує Стедміллер і радить урядові зосередитись на співпраці з МВФ для того, щоб здобути впевненість інвесторів.

"Можливо, досягнення угоди з МВФ не є нагальною потребою для фінансів країни, але необхідно підтримувати впевненість інвесторів.

Замість того, щоб прийняти необхідний для отримання угоди МВФ, Рада загрузла у складних дебатах щодо земельної реформи. Пріоритетом уряду має бути прийняття умов необхідних для отримання угоди з МВФ до того, як продовжувати земельну реформу та інші дії", - наголошує він.

"Прощавай МВФ, прощавай довіра інвесторів до облігацій, - так прокоментував зміну фінансового блоку уряду Ерік Гонц, експерт "Центру міжнародного приватного підприємництва" США. - Привіт вищому (борговому – ГА) тягареві на уряд (та українських платників податків)".

В коментарі для "Голосу Америки" Гонц назвав "безвідповідальним" зміну керівництва Міністерства фінансів України у час, коли світові фінансові ринки нестабільні, зокрема через поширення коронавірусу та інші фактори. "Інвестори у облігації та інші можуть вирішити, що їх довірою зловживали".

"Можливо хтось переконав президента, що Україні не потрібен МВФ", - додав Гонц. Можливо в короткостроковій перспективі Україні і не так потрібна програма МВФ, зауважує експерт, але надалі перед Україною може постати необхідність отримати підтримку МВФ", а для цього необхідні тривалі переговори, говорить він.

Потік інвестицій до України може припинитись після перестановок в уряді, вважає Еліна Рибакова, заступниця головного економіста Міжнародного інституту фінансів – впливової асоціації фінансового сектору США.

Україна отримала значні вливання капіталу як аванс за:

- Програму МВФ
- Вирішення питання "Приватбанку"
- Економічні реформи (земельна та реформа ринку праці)

Про це експертка написала у Twitter.

Подібні міркування у своїй статті для Kyiv Post висловлював і британський економіст Тімоті Еш, він зауважував, що іноземці, які інвестували 5 мільярдів доларів в українські облігації можуть тепер турбуватись через заміну міністра фінансів з Оксани Маркарової на Ігоря Уманського. "Якщо власники облігацій підуть на вихід, ситуація швидко стане потворною, бо інвестори намагатимуться пройти через невелике віконце", що може створити тиск на курс гривні.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращий державний устрій для будь-якого народу - це той, який зберіг його як ціле”
Мішель Монтень

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.