Аратта - На головну

10 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Стадне почуття» або «закон 5-ти відсотків»

Управління 58853 перегляди

Опубліковано - 5.06.2013 | Всі публікації | Версія для друку

«Стадне почуття» або «закон 5-ти відсотків»
Є таке поняття як автосинхронізація. Суть його наступна - якщо в якійсь спільності 5% відсотків здійснюють одночасно певну дію, - решта більшості починає її повторювати. Теорія так само може називатися ДЗТУ - «Досить Загальна Теорія Управління».

Якщо в табуні коней, що мирно пасуться, налякати 5% особин і «змусити їх до втечі», то увесь інший табун зірветься з місця; якщо навіть 5% світлячків випадково синхронно спалахнуть, то тут же відбудеться спалах цілої галявини.

Така особливість проявляється й у людей і зветься «стадним почуттям».

Недавно англійські вчені поставили експеримент: у велику, простору залу, запросили людей і дали їм завдання «переміщуватися як вам завгодно». А деяким давали чітко визначене завдання як саме рухатися і коли. Таким чином було експериментально підтверджено, що 5% людей, які переміщаються з певною метою, можуть змусити всю більшість рухатися в тому ж напрямку.

Для автосинхронізації необхідно, щоб множина певних об’єктів володіла хоча б частково ідентичним інформаційно-алгоритмічним станом і перебувала в умовах, що допускають інформаційний обмін між ними - хоча б безадресний, циркулярний. При цьому їхня швидкодія по реакції на проходження інформації, ідентичною для всіх них, має бути достатньо високою.
До речі, подібний експеримент може провести кожен. Достатньо прийти на концерт з компанією друзів і почати синхронно плескати в ті моменти, коли вам це хочеться й увесь зал буде за вами повторювати (неодноразово перевірено на практиці ще зі шкільних часів :) - прим. «Гармонії»).

Деякі практичні висновки з цього: не варто робити колективи понад 20 осіб. 20 людей / 100% * 5% = 1 - ця одиниця і є лідер, збільшення ж кількості осіб тягне за собою втрату управління. В аудиторії, де перебуває 30-40 осіб, викладачеві буде дуже важко задавати тон заняття і постійно тримати увагу групи. Цей закон можна застосовувати і до інших ситуацій, пробуйте, але не варто повністю покладатися на нього. Немає нічого абсолютного.

Запуск таких процесів можливий тільки тоді, коли люди перебувають у стані не усвідомлення своїх дій, цілей і причин. Коли рівень особистої дисципліни, усвідомленості, контролю дуже низький. А це вже безструктурне управління, коли не треба кожному говорити, що він повинен робити і як: вистачить 5% відсотків, які запустять процес автосинхронізаціі.

Даним явищем безліч людей користується з корисливою метою, запускаючи чутки, наприклад, що через декілька днів зникнуть якісь товари і 5% таких, що злякалися і побігли купувати ці товари, вистачить для того, щоб сколихнути інших і через деякий час полиці дійсно стануть порожніми.

5% відсотків провокаторів вистачить, щоб мирний мітинг перетворився на масове побоїще. Далі можете продовжувати самі.

Саме за допомогою цього закону приходять до влади ті, хто знає, як швидко і ефективно вплинути на несвідому частину психіки натовпу. І так вже не раз було в світі, адже політика - справа жорстка, але досить прониклива і спритна для того, щоб все це прикрити розмитим і до кінця не вивченим поняттям загадкової людської психіки.

У суспільстві потенціал автосинхронізаціі - певного чину «рояль в кущах», на якому несподівано можна виконати «п’єсу» біржової лихоманки, президентських виборів, громадянської війни. Але «рояль» не грає сам, а тим більше не опиняється «у кущах» сам по собі, про що зазвичай забувають або не замислюються...

Закон став основоположним при розробці ДЗТУ («Досить Загальної Теорії Управління»), автором якого є громадська ініціативна група, що займається розробкою «Концепції громадської безпеки» з 1987 року.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Управління»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.