Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Про політтехнології на Інтернет-сайтах

Сучасні технології 61215 переглядів

Опубліковано - 30.05.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Про політтехнології на Інтернет-сайтах
Якщо існує дія, значить, - і існує протидія. Чим дорослішою стає Українська держава, тим сильніша протидія її розвитку. Мережа Інтернет, а особливо інтернет-форуми, - потужні інструменти такого протистояння. За матеріалами роботи на сайті Юлії Тимошенко, автор розкриває методику інформаційних інтернет-диверсій.

Ви можете не вірити,
але маєте право знати
Олена Реріх

Людська пам’ять має асоціативну природу. Тобто щось завжди запам’ятовується у зв’язку з чимось, а по більшому рахунку – запам’ятовується вся картина події повністю. Але людський розум працює, використовуючи два механізми роботи, – не тільки такого запам’ятовування – синтезу, але і розділу цілісної картини події на складові частини – аналізу. Після того як така цілісна картина подій розкладається на свої складові, між подіями і їхніми наслідками починає вибудовуватися причинно-наслідковий зв’язок. Так працює розум і логіка – і кінцевою метою цього процесу стає створення не просто асоціативної статичної картини в пам’яті, але й створення динамічних зв’язків між різними такими картинками, - тобто в кінцевому результаті – створення вже динамічної моделі світу.

Звичайно, така модель – наших знань і уявлень - буде лише наближенням до реального стану справ, в більшій чи меншій мірі правильною. Чим більш точним виявляється таке наближення – тим краще людина орієнтується в реальній життєвій ситуації. В даному випадку – в політичних реаліях. Природно, що чим краще він орієнтується, то тим більш ефективно зможе приймати участь в управлінні державою. В ідеальному варіанті повинен існувати освічений народ, який володіє повноцінною інформацією і правильно розуміє взаємозв’язки між різними подіями, їхніми причинами й наслідками, який приймає дієву активну участь в управлінні державою.

Творець комунізму В.Ульянов називав таке «жива творчість мас». Таке іноді дійсно буває. В нашій історії таке бувало в перші роки після завершення громадянської війни, коли, дійсно, певний час панувало якесь народне піднесення, під час віддушини 60-х років, в перші роки перебудови, та на Майдані в часи помаранчевої революції. І цього, на жаль, не сталося вже тепер, коли наслідки цієї революції мали б привести в кінці-кінців до такого ж результату і такого ж піднесення. Чому ж таке не відбулося?

А вся справа в тому, що існує і радикально інший підхід до справи побудови держави, при якому ні про яку «живу творчість мас» і не йдеться, при якому народ розглядають як пасивну інертну масу, якою треба управляти, і чим більш керованою і залежною вона є - тим краще. І механізм такого управління є лише один – БРЕХНЯ. Тобто – для цього треба створити в умах людей картину світу, яка би максимально відрізнялася від реального стану справ, не відповідала б дійсності. А ще краще – щоб вони жили якимись нереальними, міфічними уявленнями. Повертаючись до того, про що ми вже говорили – зробити це можна лише одним способом – створенням неправильних логічних зв’язків між подіями і їхніми наслідками. Тобто між двома, абсолютно незв’язаними між собою подіями створюється штучний причинно-наслідковий зв’язок. Робити це можна навіть зовсім механістичним способом, пов’язуючи між собою абсолютно різні асоціативні образи. Наприклад: Тимошенко-прем’єр – Голова Нафтогазу Івченко – підвищення цін на газ і погіршення життя. Але оскільки такий логічний зв’язок не відповідає дійсності, то в силу об’єктивних психічних законів така невідповідність буде його знищувати. Тому таке штучне утворення необхідно додатково підсилювати. Методів такого підсилення існує всього два:

- повторення;
- емоційна наповненість.

Тобто, одне і те ж хибне логічне утворення, вигідне якійсь окремій групі населення (правлячій еліті), необхідно частіше повторювати. Але оскільки, як ми вже говорили, людська пам’ять має асоціативну природу, то запам’ятовується цілісна картина – не тільки самі події, не тільки логічні зв’язки між ними, але й почуття, які вони викликають, хороші чи погані. Тому таке хибне твердження повинно обов’язково підкріплюватися насиченими емоціями, бажано навіть їхніми крайніми проявами у вигляді любові чи ненависті.

І що ми тепер бачимо? На якомусь певному сайті створюється спеціалізована група користувачів, які повторюють визначений стандартний набір тверджень із постійною повторюваністю.

Наприклад, на сайті Юлії Тимошенко, таких тверджень, в основному, два:

а) Стосовно самої Тимошенко, – або приписуючи їй минулі невдачі, або створюючи образ, нібито вона не зможе впоратися з можливими труднощами в майбутньому;

б) Стосовно України, – постійно пропагуючи те, що такої держави нібито ніколи і не існувало, ставлячи під сумнів існування української мови й українського народу, територіальну цілісність держави, право України на існування в її теперішніх кордонах, тощо.

Повторення ж ідуть однакові, у різних темах і в різних ситуаціях. Це теж має своє значення, пов’язане все з тією ж асоціативною структурою пам’яті – тому що недостатньо сказати щось в одній темі, назва якої відповідає предмету обговорення – для закріплення такого хибного твердження необхідно повторення якраз у найрізноманітніших ситуаціях – і чим повнішою буде картина – тим краще. Саме тому якесь повідомлення йде в різних темах, незважаючи на предмет обговорення, – і так, наприклад, повідомлення про бандерівців виникають в «Міжнародній ситуації», проблеми мови – в обговореннях економіки, а проблема Криму і кордонів України, – взагалі, всюди і повсякчас. Але найголовнішим є те, що таке твердження повинно супроводжуватися СИЛЬНИМ ЕМОЦІЙНИМ СПЛЕСКОМ. Тому перед тим, як сказати щось подібне, під час цього, чи одразу після того, автор такого твердження повинен викликати в інших учасників дискусії якісь почуття, якось спровокувати їх. Саме тому, звичайно, в такі моменти йдуть недоречні переходи на персоналії, особисті образи і звинувачення. Проте і це ще не все.

Таке неприємне почуття може поєднатися в пам’яті з тим, хто його викликав і, відповідно, з автором хибного твердження. Саме тому мова і йде саме про провокації, – тобто, що все потрібно зробити так, щоб потім в такій сварці винним виявилася інша сторона, – якраз та, яка і хотіла відстояти істину і неприємне відчуття поєдналося саме з нею, та з тим, що досі здавалося правильним. Ну і бажано ще, щоб той, хто спровокував ситуацію, і хто залишився в результаті «білим і пухнастим», мав ще якийсь псевдонім, який легко запам’ятати на майбутнє – щоб створити йому відповідний образ знаючої людини, такого собі «Гуру». Тепер все! Результат досягнуто – Істина тепер викликає лише негативні відчуття, а хибне твердження здається логічним і правильним і асоціюється тільки з чимось позитивним.

P.S. Ви можете не вірити в усе це – але маєте право знати, як з вами працюють на найрізноманітних Інтернет-форумах такі «знаючі» люди. За великим рахунком, це далеко не жарти, – адже мова йде про безпеку і майбутній розвиток держави.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Сучасні технології»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.