Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ця перекірлива Народна Самооборона

Під ковдрою влади 26452 перегляди

Опубліковано - 4.06.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Ця перекірлива Народна Самооборона
Що ж насправді відбувається усередині форакції НУ-НС і чому, на очах виборців союзники, за яких вони віддавали свої голоси, несподівано стають опонентами? Хто і як запустив пекельну машинку політичного розбрату розповідає народний депутат Володимир Ар'єв.

18 травня лідер «Народної самооборони» оголосив, що вже ніколи не піде спільно з «Нашою Україною» на вибори в Києві. Ба більше, Юрій Луценко заявив, що його група в майбутньому стане самостійною партією.

І вже 26 травня Генпрокуратура з новими силами розпочала розслідування кримінальних справ, порушених проти Ю. Луценка. Причому, кажуть у «Народній самообороні», не обійшлося без втручання секретаріату Президента. Із паном Луценком під удар потрапив й інший член «НС» – Давид Жванія, якого 20 травня (знову ж таки, з подачі секретаріату) звинуватили у фальсифікації під час отримання українського громадянства. «Самооборонці» назвали це політичними репресіями та почали вимагати окремої зустрічі з Президентом для з’ясування всіх суперечливих питань. 29 травня «Народна самооборона» попередньо домовилася в секретаріаті Президента про зустріч із В. Ющенком. Однак члени «НС» пішли на загострення відносин із главою держави та проігнорували в понеділок його зустріч із фракцією НУ-НС. Замість того під час згаданої зустрічі депутати від «Народної самооборони» організували прес-конференцію біля секретаріату. Про те, якими були мотиви та цілі такої поведінки «самооборонців», які це може мати наслідки – в інтерв’ю з народним депутатом, членом фракції НУ-НС від групи «Народна самооборона» Володимиром Ар’євим.

– Сьогодні (інтерв’ю записували в понеділок, – ред.) мала відбутися зустріч фракції «Наша Україна – Народна самооборона» із Президентом. Але група «Народна самооборона» відмовилася брати в ній участь. Якими були мотиви такої відмови?

– Це рішення ухвалила більшість групи «Народна самооборона», хоча я особисто вважав, що треба йти й розмовляти з Президентом. А мотив – це відкриті кримінальні справи проти Ю. Луценка та переслідування нашого колеги по групі, депутата Жванії, за нібито незаконне отримання громадянства. Складається враження, що серйозніших справ просто немає. Хоча всі справи, які передали в прокуратуру про зловживання владою та відверте розкрадання майна, зокрема київським мером Черновецьким, закрили. Там усе добре, там усе захищено. Тобто ми виступили проти того, щоб до нас поверталася практика репресій і переслідувань за політичну позицію. Бо те, що відбувається проти двох членів «Самооборони», зараз дуже схоже на таке. Хочемо, щоб припинили здійснювати спроби повернутися до України перед 2004 роком. Вважаю, те, що зараз робить Генеральна прокуратура, – абсолютно недоречне. Очевидно, зокрема у справі Жванії, що за цим стоїть секретаріат Президента, оскільки є факти.

– Може, причиною сьогоднішнього протесту стало те, що Президент проігнорував прохання «Народної самооборони» про окрему зустріч, а не в рамках блоку?

– Наскільки я знаю, В. Ющенко погодився зустрітись із групою «Народна самооборона». Але чому така зустріч не відбулася, треба запитувати в Президента, а не в мене: ми звертаємося – глава держави призначає.
– Ваша група виступила з ініціативою ухвалення у Верховній Раді постанови щодо політичних репресій і створення слідчої комісії стосовно причетності посадовців секретаріату Президента та Генпрокуратури до політичних репресій. Чи мають шанс такі ініціативи бути втіленими?

– Маю сумніви щодо цього. Принаймні мені здається, що за це не проголосує фракція Партії регіонів. Можуть проголосувати комуністи, але не зробить цього велика частина фракції «Наша Україна – Народна самооборона». Складно насправді прогнозувати – тут це невдячна справа. Залежить і від того, як вирішать питання на погоджувальній раді.

– Група також виступає з вимогами до Президента звільнити голову секретаріату Віктора Балогу та керівника Генпрокуратури Олександра Медведька. Мотиви вимоги зрозумілі, але чи гарант погодиться на це?

– Щодо Балоги, то, на мою думку, вимагати від В. Ющенка його звільнення абсолютно нелогічно. Тому що це людина, яку призначає Президент для забезпечення своєї роботи. Така вимога рівнозначна тому, щоб запропонувати главі держави постригтися «наголо». Щиро кажучи, я завжди був противником того, щоб публічно закликати Президента робити щось у його особистій канцелярії. На зустрічах із ним можна говорити про це, але вимагати публічно – неправильно, адже ми втручаємося в парафію, де Президент сам має визначатися. Щодо Медведька, то потрібна воля глави держави та більшості в парламенті, щоб відставити його. У цій ситуації, вважаю, Віктор Ющенко мав би дослухатися до вимоги, яку висловлює не лише «Народна самооборона».

– Чи є сьогодні єдність у самій «Народній самообороні»? Пан Луценко заявляє, що НС у майбутньому стане партією. Вона має шанси утвердитись у політиці?

– Тут варто ставити запитання до партійних, а я позапартійний. А стосовно єдності в групі «Народна самооборона», то вона є, дискусія також є – щодо правильності чи неправильності обраної тактики. Однак єдність є, і це було продемонстровано сьогодні, оскільки лише троє депутатів не прийшли, причому один із них перебуває у відрядженні (йдеться про прес-конференцію «Народної самооборони» біля секретаріату в понеділок. До групи «Народна самооборона» належать 18 депутатів, – ред.).
– Повернімося до теми тактики, стосовно якої, ви кажете, відбуваються дискусії... Зараз часто говорять, що «Народна самооборона» різко повернула в бік Юлії Тимошенко та співпраці з БЮТ. Це справді так?

– Це міф.

– У такому разі, чи можливий розкол у самій «Народній самообороні», коли частина депутатів піде в БЮТ?

– Не думаю, що розкол імовірний.

– Як вважаєте, коаліція має шанси продовжити свою роботу?

– Гадаю, найближчим часом – так, але далі все залежатиме від «температури» конфлікту, який розігрівають сторони. Вважаю, суперечки треба припиняти й усередині фракції НУ-НС, і на рівні між Президентом і прем’єром. До того ж, робити це потрібно негайно, інакше цей конфлікт може завершитися не дуже добре.

– Але ж ваша відмова зустрітися з Президентом, імовірно, призведе до наростання конфлікту по лінії «Народна самооборона» – глава держави.

– Так, дійсно. Але я був проти такого кроку, вважав, що до Президента треба йти. Краще діалог, аніж демарш.

– Якщо цей конфлікт дійде до «точки неповернення», якою буде тактика «Народної самооборони»?

– Якщо, не дай Боже, таке станеться, тоді й визначатимемося.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Під ковдрою влади»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо народ позбавити його історії, то через покоління він перетвориться на натовп, а ще через покоління ним можна буде управляти ”
Йозеф Геббельс

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.