Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


16 вересня 2008 рік: справі Гонгадзе 8 років. Замовники не названі

Правопорядок 43747 переглядів

Опубліковано - 16.09.2008 | Всі публікації | Версія для друку

16 вересня 2008 рік: справі Гонгадзе 8 років. Замовники не названі
16 вересня виповнюється 8 років з дня загибеллі журналіста Георгія Гонгадзе. Попри величезну кількість політичних заяв довкола цієї справи, організатори та замовники цього вбивства досі не покарані.

У його вбивстві звинувачували трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича. Ще один обвинувачуваний – колишній керівник згаданого Департаменту МВС Олексій Пукач – перебуває у розшуку.

Протягом останнього року відбулося декілька важливих подій у розслідування справи. Зокрема, 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними трьох колишніх співробітників Міністерства внутрішніх справ України у скоєнні вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі строком від 12 до 13 років. Обвинуваченому Миколі Протасову суд призначив покарання у вигляді 13 років позбавлення волі, Олександру Поповичу і Валерію Костенку – по 12 років позбавлення волі.

Водночас якихось принципових зрушень у розслідувані щодо організаоторів та замовників вбивства журналіста, та щодо осіб, які прямо причеетні до гальмування слідства, не відбулося. Більше того, Михайла Потебенька, який на момент вбивства журналіста обіймав посаду Генерального прокурора України та не забезпечив належного розслідування цієї справи «по гарячим слідам», було нагороджено орденом Ярослава Мудрого, а суддю Марію Приндюк, яка ухвалила рішення про звільнення з під вароти генерала Пукача, призначено на посаду голови колегії у кримінальних справах Апеляційного суду.

Далі ми подаємо основні події у розслідуванні справи та основні заяви, які прозвучали щодо цієї справи від українських політиків та міжнародних існтитуцій.

16-11-07 Наказ про убивство Георгія Гонгадзе Олексієві Пукачу міг віддаватися через міліцейських генералів Юрія Дагаєва й Едуарда Фере. Таку версію озвучує газета «Сегодня». Автор матеріалу Олександр Корчинський відзначає, що в справі, яку зараз розглядає Апеляційний суд Києва, є свідчення обвинувачуваного Поповича, який повідомив: якось він проходив повз джип "Ніссан-Патрол", яким напередодні користувався Пукач."І відчув у машині "трупний дух", начебто в автомобілі незадовго до того перевозили мертве тіло. Слідство думає, що перевозили саме тіло Георгія в Таращу. До речі, незабаром після цього Пукач їздив вечеряти (або доповідати?) до відомих міліцейських генералів Едуарда Фере (тоді — керівникові апарата глави МВС) і Юрія Дагаєва", - йдеться в матеріалі. Як відзначає автор матеріалу, була версія, що саме Дагаєв і Фере в 2000-му керували Пукачем, навіть не ставлячи до відома міністра Юрія Кравченка. При цьому відзначається, що влітку 2003-го року, коли слідча група в справі Гонгадзе вийшла вже на виконавців убивства, трапилося дві події, що викликали в слідчих підозри.

9 липня в госпіталі МВС раптово "впав у кому" багаторічний начальник "наружки " МВС, а в останні роки керівник апарата міністра (при Кравченку) генерал-полковник міліції Едуард Фере.

А через три тижні також раптово занедужав, був доставлений на лікування за кордон і там помер колишній заступник Кравченка, а на той час шеф ДУСі теж генерал-полковник міліції Юрій Дагаєв.

"І нібито саме вони могли передати Пукачу наказ справжніх замовників "справи Гонгадзе" на усунення журналіста. …Якщо справжні замовники, в Україні або за кордоном, реально існують, то про те, хто вони, Пукач міг і не знати, а от Фере з Дагаєвим при такій версії знали їх обов'язково, виходить, були небезпечніші ніж Пукач", - йдеться в матеріалі.

Однак, далі таких підозр слідство щодо Дагаєва і Фере не пішло, хоча час від часу і починало спроби допитати Фере, який знаходиться в комі – за словами лікарів, у нього відмерла кора голового мозку, а значить заговорити він ніколи не зможе.

29-11-07 Екс-майор держохорони Микола Мельниченко не віддасть свої записи в Генпроратуру України, тому що не довіряє об'єктивності цього відомства і вважає, що воно піддається політичному впливу. Про це він заявив у середу ввечері в ефірі "5 каналу".

Відповідаючи на питання про просування справи про автентичність плівок, які надав Мельниченко, він відповів, що в нього "є питання до нинішньої влади, тому що вже при новій, "помаранчевій", владі 3 роки не проводять ті слідчі дії, які можна було б зробити за один тиждень – це питання вже до нової, нинішньої, влади".

"Я вважаю, що записи не можуть бути надані в Генпрокуратуру України, тому що, на жаль, політичне керівництво Генпрокуратури України піддається впливу. Довіри в мене до цієї влади немає, мені були різні пропозиції від її представників, на які я не погодився", - повідомив екс-майор.

Також він підкреслив, що "була визначена процедура передачі плівок експертам, визначеним Радою Європи, на які погодяться потерпілі - мати журналіста Георгія Гонгадзе - Леся Гонгадзе, його вдова - Мирослава Гонгадзе, Олександр Єльяшкевич, а також Олексій Подольський".

"Але ці питання не були погоджені, чому - це питання до Генеральної прокуратури України. Хоча 14 травня 2007 року Генпрокуратура України в особі генпрокурора (Святослава) Піскуна надіслала відповідний запит у Раду Європи на проведення таких слідчих дій", - підкреслив він.

Мельниченко також сказав, що має бути проведена цілковита реконструкція тієї обстановки і для експерименту задіяні усі фігуранти плівок з числа колишніх і нинішніх українських політиків, мають бути узяті їхні зразки голосу.

"Улітку 2007 року вже були проведені перші слідчі дії по реконструкції тих умов. Наступним кроком повинна стати фоноскопічна експертиза з використанням аналогічного диктофона", - наполягає екс-майор. "Але поки не призначений час наступних слідчих дій", - сказав Мельниченко.

Представник у суді вдови Гонгадзе - Мирослави - Валентина Теличенко також в ефірі 5 каналу заявила, що потрібні адекватні дії по цій справі з боку ГПУ. Водночас вона підкреслила, що "сьогодні зійшлися інтереси Мельниченка і нинішньої Генпрокуратури України, тому що одному вигідно бути в центрі подій, а інші створюють у такий спосіб видимість проведення слідства".

"Диктофон міг бути переданий Мельниченком у Раду Європи, щоб з ним попрацювали експерти. Микола просто маніпулює громадською думкою", - сказала вона.

"Ефективність дій генпрокуратури України вимірюється кількістю переданих у суд справ, а сьогодні Гепрокуратура України дає використовувати себе і сама використовує ситуацію для політичних цілей - шантажу, збору компромату і збереження в кріслі деяких своїх співробітників, можливо, генпрокурора й інших співробітників", - вважає представник Мирослави Гонгадзе.

13-12-07 Засідання у справі Гонгадзе відклали через хворобу підсудного Миколи Протасова. Про це ІМІ повідомила адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теліченко. За її словами, Апеляційний суд Києва відклав засідання на два тижні (до 27 грудня) - саме на цей строк лікарі видали довідку про хворобу Миколи Протасова. Адвокат сподівається, що 27 числа вже ніщо не завадить засіданню відбутись.

Пані Теліченко не виключає можливості викликати до суду лікарів, які лікують Миколу Протасова та виписують йому довідки, щоб вияснити у них деталі захволювання підсудного, тяжкість його станута перебіг процесу одужання.

Засідання у справі Гонгадзе є принциповим, оскільки вже надійшли результати судово-медичних експертиз у справі. Їх можна відкрити лише під час судового засідання, але воно переноситься вже вдруге за останній час.

28-12-07 Медики визнали підсудного у справі про виконавців вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, Миколу Протасова здоровим. Як повідомила Валентина Теліченко, представник вдови журналіста Мирослави Гонгадзе у суді, такий висновок було зроблено на підставі судово-медичної експертизи. "Здоров’я Протасова у межах вікової норми, це означає, що у всіх з віком болять ноги, гіпертонія і так далі. Але нічого страшного..." - сказала Теліченко. Апеляційний суд Києва двічі відкладав розгляд справи про виконавців вбивства журналіста Гонгадзе через хвороби Протасова. Згодом суд вирішив провести комплексну судово-медичну експертизу, психолого-психіатричну експертизу для Протасова, а також психологічну експертизу для Костенка і Поповича. Розгляд справи про виконавців вбивства Гонгадзе Апеляційний суд Києва розпочав 9 січня 2006 року.

09-01-08 Генпрокуратура порушила кримінальну справу у зв’язку з виявленням парів ртуті у службовому кабінеті заступника генпрокурора Миколи Голомші. За його словами, дослідча перевірка виявила достатньо підстав для порушення кримінальної справи за ст. 348 Кримінального кодексу України (посягання на життя працівника правоохоронного органу). Пан Бойченко нагадав, що Голомша, крім інших своїх обов’язків, здійснює контроль за розслідуванням кримінальних справ про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе та отруєння президента Віктора Ющенка.

14-01-08 Обвинувачення у справі Гонгадзе доповнили новою кваліфікаційною ознакою: перевищення влади чи посадових повноважень, що завдало істотної шкоди державі чи громадським інтересам (згідно з ч. 1 ст. 166 Кримінального кодексу України редакції 1960 року). Відповідну постанову прокуратури виголосили під час сьогоднішнього засідання, - повідомила ІМІ адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теліченко.
За її словами, обгрунтування додаткового обвинувачення полягало у тому, що діями підсудних "була завдана шкода іміджу правоохоронних органів (України) та державі в цілому".

Наступне судове засідання у справі заплановане 24 січня о 10.30. За 10 днів підсудні та їхні адвокати мають ознайомитися з новим обвинуваченням, а також суд мусить поінформувати потерпілу Лесю Гонгадзе, яка є учаником судового процесу, про зміни, які відбулися у звинуваченні.

24 січня засідання не відбулося через хворобу підсудного у справі Миколи Протасова.

05-02-2008 Обвинувачення у справі про загибель журналіста Георгія Гонгадзе попросило суд призначити підсудним Миколі Протасову, Валерію Костенку та Олександру Поповичу конкретні терміни покарання у вигляді позбавлення волі.Як повідомила адвокат вдови журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко, виступаючи у дебатах, прокурори просили засудити пана Протасова до 14 років позбавлення волі, пана Поповича – до 13 років і пана Костенка – до 12 років. За словами пані Теличенко, до початку дебатів Валерій Костенко повністю визнав себе винним, двоє інших – частково, оскільки вони наполягали, що у них не було попередньої змови щодо скоєння вбивства журналіста.

Як зазначила Валентина Теличенко, вона проситиме у суду інші терміни покарання для підсудних. Які саме, вона не уточнила, але зауважила, що «я бачу Миколу Протасова більш винним у скоєнні цього злочину». Вона також повідомила, що на прохання сторони захисту у судовому засіданні оголошено перерву до 21 лютого для того, щоб захист мав час підготуватися до дебатів.
21-02-2008 Відбулося чергове судове засідання у справі Гонгадзе. Як повідомила ІМІ Валентина Теличенко, під час засідання вона виголосила свою промову у дебатах, потім була промова захисника. Далі, за словами пані Теличенко, «піднявся Протасов і заявив, що почуває себе настільки погано, що більше не може перебувати на судовому засіданні. Тому судді нічого не залишалось, окрім як припинити засідання. Наступне засідання призначене на 3 березня». Щодо термінів ув’язнення, які вона вимагала для підсудних, пані Теличенко сказала: «Для Протасова я погодилась з державним обвинуваченням і більше не вимагала: 14 років – достатньо великий термін. Адже є ще замовники, які винні більше, відповідно, максимальну міру покарання слід приберегти для замовників. Що стосується Костенка- ми йому вимагали мінімальну міру покарання і в сумі виходили на 8,5 років. Поповичу ми просили 10 років».

03-03-08 Апеляційний суд Києва в чергове відклав завершальний етап слухання справи за обвинуваченням виконавців убивства журналіста Георгія Гонгадзе через хворобу підсудного Миколи Протасова. Як повідомила представник інтересів Мирослави Гонгадзе у суді Валентина Теличенко агентству "Інтерфакс-Україна", очікується, що 11 березня суд вислухає завершальну стадію дебатів і піде в дорадчу кімнату для ухвалення рішення, тобто винесення вироку підсудним.

04-03-08 Екс-полковник міліції Микола Протасов, який проходить у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе як обвинувачуваний і не з'явився на засідання суду в понеділок через хворобу, дійсно серйозно хворий. Про це газеті "Сегодня" заявив адвокат Віктор Чевгуз, який напередодні зустрічався зі своїм підзахисним і переконався в поважній причині неявки.

З медичних кіл у столичній держадміністрації виданню опосередковано підтвердили, що в Протасова діагностовано онкологічне захворювання, і йому призначений курс хіміотерапії. Раніше висловлювалися й інші версії, включаючи наявність у підсудного нервових зривів і розладу психіки, що нібито дало привід кілька місяців назад повторно призначити йому комплексну судово-медичну психолого-психіатричну експертизу.

Однак джерела, близькі до суду, на правах анонімності заявили "Сегодня", що Протасова не везуть у засідання навмисне, побоюючись, що, на порозі Апеляційного суду його "приберуть так само майстерно, як росіянина Максима Курочкіна майже рік назад – на виході з суду Святошинського".

"Після того, як (уповноважена Верховної Ради з прав людини) Ніна Карпачова здійняла галас про таємні в'язниці СБУ, Протасова разом із Костенком довелося терміново вивозити з ізолятора СБУ в Аскольдовому провулку", - додають джерела.

06-03-08 Матір загиблого журналіста Леся Гонгадзе розповіла у коментарі ЗІКу: «Я не хочу, щоб цим нещасним дали великі терміни (йдеться про обвинувачених у справі про вбивство Георгія Гонгадзе колишніх офіцерів міліції Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича, – ЗІК.). На мою думку, вони є рабами системи і повинні були виконувати все, що їм казали згори. Вони просто-на-просто не могли не виконати наказу свого рабовласника. Коли я була на суді вперше, то сказала судді, пані Григор’євій, що не маю претензій до нещасних, бо вони мусіли виконувати наказ і оцінюю закінчення цього суду, як чергову насмішку над суспільством та Україною».

На думку Лесі Ґонґадзе, троє обвинувачених, можливо, й не причетні до вбивства її сина Ґеорґія. Вона ще раз підтвердила свою позицію, що судити необхідно насамперед не виконавців, а тих, хто був замовником вбивства. За словами Лесі Ґонґадзе, від самого початку розгляду «справи Ґонґадзе» її викликали до суду 98 разів. Втім, вона побувала на судовому засіданні лиш одного разу.

11-03-08 Відбулось останнє засідання у справі Гонгадзе. У цей день закінчились дебати та виступили підсудні. Також в суді виступала Леся Гонгадзе, мати вбитого журналіста. Після засідання судді пішли до дорадчої кімнати, де готуватимуть вирок.

Як розповіла в коментарі ІМІ Валентина Теличенко, у неї немає нарікань на ведення судового процесу: «Все було зроблено відповідно до закону, не були порушені права ані захисту, ані підсудних. Можна говорити про затягування справи, про її тривалість через заяви Протасова про поганий стан здоров’я, але все відбувлаось згідно з законом».

За словами пані Теличенко, всі учасники процесу відзначили ретельність судового слідства. „В нашому досвіді ще не було такого ретельного розслідування. Допитали всіх, чиї свідчення були джерелом доказу, дослідили всі матеріали кримінальної справи”, - прокоментувала пані Теличенко.

15-03-08 Апеляційний суд Києва виніс вирок у справі Гонгадзе.
Згідно з ним, суд визнав винними у скоєнні умисного вбивства за попередньою змовою осіб всіх трьох підсудних: колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича - було визнано винними у вбивстві журналіста. Протасова засуджено до 13 років позбавлення свободи, Поповича і Костенка - до 12 років. Всі засуджені позбавлені права обіймати в майбутньому посади, пов"язані з виконанням представницьких функцій влади. Також їх позбавляють звань МВС.

Вирок у справі Гонгадзе буде оскаржено у Верховному Суді. Про це після оголошення вироку заявив журналістам адвокат Миколи Протасова Віктор Чевгуз. За його словами, вирок є несправедливим. Підсудні, він вважає, діяли без попередньої змови, і тому злочин можна кваліфікувати за іншою статтею Кримінального Кодексу: 94, що передбачає термін покарання від 7 до 15 років, а не від 8, як стаття 93.

Адвокат іншого підсудного, Валерія Костенка, також заявив про намір оскаржити вирок. Це можна зробити упродовж місяця.

Як заявила журналістам представник Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко, постраждала сторона вимагала більш диференційованих термінів для вбивць - від 8 років до 14 років, але суд вирішив інакше.
19-03-08 Колишній співробітник президентської охорони Микола Мельниченко звинувачує Президента Віктора Ющенка в тиску на Генеральну прокуратуру в справі щодо розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це він сказав на прес-конференції, передають «Українські новини».

«Я переконаний, що особливо Віктор Ющенко здійснює тиск на Генеральну прокуратуру з метою непритягнення (екс-президента Леоніда) Кучми до кримінальної відповідальності у зв’язку із вчиненими ним злочинами», - сказав Мельниченко.

Тоді ж Мельниченко заявив про припинення співпраці з Генпрокуратурою щодо ряду резонансних справ. «Від сьогодні (середа, 19 березня) я припиняю співпрацю з Генеральною прокуратурою як мінімум до того часу, поки офіційно не зустрінуся з представниками Парламентської Асамблеї Ради Європи в Страсбурзі... Я хочу стимулювати Генпрокуратуру, аби справа Гонгадзе й інші резонансні справи були розслідувані», - сказав Мельниченко.

Разом з тим, він не виключає відновлення співпраці з Генпрокуратурою після надання свідчень Президентом Віктором Ющенком, прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, лідером Партії регіонів Віктором Януковичем і лідером Соціалістичної партії Олександром Морозом у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

15-04-08 Адвокат Віктор Чевгуз подав скаргу до Верховного суду України на вирок Апеляційного суду Києва щодо його підзахисного Миколи Протасова, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Як повідомив журналістам cам Чевгуз, він вважає, що вища судова інстанція повинна скасувати статтю 166 Кримінального кодексу 1960 року, яку застосували щодо Протасова, що вбивство Гонгадзе було вчинено в змові осіб.

На даний момент, це єдина скарга від адвокатів засуджених - виконавців убивства журналіста. У підсудних і їхніх адвокатів був місяць для оскарження вироку суду в касаційному порядку.

24-04-08 Розслідування кримінальної справи по замовниках убивства журналіста Георгія Гонгадзе гальмує відсутність оригіналів запису екс-майора державної охорони Миколи Мельниченка і проведення фоноскопічної експертизи. Про це повідомив заступник генерального прокурора Микола Голомша в середу на брифінгу в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ця справа не гальмується, як намагаються подати наші опоненти. Єдиним гальмом у розслідуванні кримінальної справи є відсутність записів, які має надати Мельниченко (екс-майор держохорони Мельниченко) і проведення експертизи", - сказав він.

Заступник генпрокурора також додав, що подальше розслідування буде залежати від Мельниченка, а також від міжнародних експертів тих держав, які візьмуть участь в експертизі.

12-05-2008 Верховний суд України приступить до розгляду касаційної скарги Миколи Протасова, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, 17 червня цього року. Про це заявив адвокат Протасова Віктор Чевгуз, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Раніше пан Чевгуз подав оскарження до Верховного суду України на вирок Апеляційного суду Києва щодо його підзахисного Протасова. Захисник вважає, що вища судова інстанція повинна скасувати осудну Протасову статтю 166 Кримінального кодексу 1960 року, що вбивство Гонгадзе було зроблено в змові осіб.

Як відомо, це єдина на даний момент скарга від адвокатів засуджених - виконавців убивства журналіста.

10.06.2008 Комітет міністрів Ради Європи наполягає на виявленні замовників та організаторів убивства Георгія Гонгадзе.

Про це йдеться у резолюції Комітету міністрів Ради Європи на виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі Гонгадзе проти України.

Незважаючи на засудження трьох офіцерів міліції – виконавців злочину, Комітет міністрів вимагає від української влади "здійснити усі необхідні кроки для виявлення та засудження замовників та організаторів убивства".

Комітет міністрів наполягає на тому, що державні органи України зобов'язані провести ефективне розслідування у справі Гонгадзе з огляду на необхідність верховенства права та рівності усіх перед законом.

Комітет міністрів Ради Європи також ухвалив рішення кожні шість місяців розглядати ситуацію з розслідуванням справи Гонгадзе на зустрічах Комітету, присвячених дотриманню прав людини.

Резолюцію відповідного змісту було ухвалено на зустрічі Комітету міністрів Ради Європи - виконавчого органу Ради Європи, який здійснює нагляд над виконанням рішень Європейського Суду з прав людини.

18.06.2008 Верховний Суд України у вівторок відклав розгляд справи Гонгадзе в частині обвинувачення колишніх працівників МВС В.Костенка, О. Поповича та М. Протасова у перевищені службових повноважень та убивстві групою осіб за попереднім зговором журналіста Г.Гонгадзе . Всі три засуджені та їхні захисники оскаржили вирок, заперечуючи наявність попередньої змови та плану вбивати.

Представник потерпілої В. Теліченко надала свої заперечення на скарги засуджених та їхніх захисників, вважаючи, що наявність попередньої змови доведено. На її думку, навіть захисник М. Протасова адвокат В. Чевгуз на брифінгу після виголошення вироку Апеляційного суду м.Києва у справі визнав, що всі події в лісі вересневої ночі 2000 року свідчать про те, що правоохоронці свідомо убивали журналіста.

За словами Валентини Теличенко, перенесення касаційного розгляду справи було спричинене неявкою одного з захисників, котрий нібито перебуває на відпочинку у Росії. Це викликало здивування в учасників процесу, адже ще на початку травня всі учасники справи було попереджені про дату засідання.
25.06.2008 Юридичний комітет ПАРЄ вважає, що розслідування вбивства журналіста не можна розглядати як завершене, доки не будуть притягнуті до відповідальності організатори злочину.

Тим часом вдова журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава у вівторок увечері сказала Радіо Свобода: «Цей звіт має дуже промовисту назву – про розслідування злочинів, скоєних високопосадовцями під час президентства Кучми в Україні. Не йдеться лише про справу Гонгадзе, йдеться і про інші злочини. Справа Гонгадзе розглядається у цьому контексті як символ, і звіт чітко фіксує відсутність прогресу у розслідуванні щодо замовників-організаторів. Юридичний комітет Ради Європи заявляє, що українська влада повинна розпочати кримінальне розслідування проти тих, хто покривав цей злочин, а це означає: проти Потебенька, Васильєва та інших генеральних прокурорів і колишніх чинів у Міністерстві внутрішніх справ».

Юридичний комітет ПАРЄ вітає недавні вироки трьом колишнім працівникам міліції – виконавцям убивства, однак, вважає за необхідне:

1) Перевірити автентичність плівок колишнього працівника охорони президента Кучми – майора Мельниченка, на яких колишній президент ніби-то домовляється з іншими двома високопосадовцями про те, як позбутися журналіста Гонгадзе.

2) Залучити інші можливості перевірки записів, аби вони могли бути використані як докази, в разі необхідності слідства.

3) Перевірити, за яких обставин безпосередній начальник трьох обвинувачених міліціонерів – генерал Пукач – зміг уникнути розслідування і втекти від арешту в Ізраїль.

Автор звіту – Сабіна Лойтгойзер-Шнарренберґер – повідомила, що доклала всіх зусиль, щоб допомогти дійти згоди між майором Мельниченком, Генеральною прокуратурою України та Департаментом Юстиції США і уможливити технічний аналіз записів, які має Мельниченко. За словами авторки звіту, «пан Мельниченко звернувся за міжнародною участю у цій справі, щоб уникнути будь-якої нечесної гри».

08.07.2008 Колегія суддів палати з кримінальних справ Верховного Суду України залишила без змін вирок виконавцям вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе Миколі Протасову, Валерію Костенку і Олександру Поповичу.

Як повідомила адвокат вдови убитого журналіста Мирослави Ґонґадзе Валентина Теличенко, таким чином ВС відхилив касаційні скарги підсудних, які просили пом’якшити їм ступінь покарання.

Верховний Суд залишив без змін вирок апеляційного суду м. Києва, за яким, зокрема, Микола Протасов має відбути 13 років ув’язнення, двоє інших обвинувачених – по 12 років.

За словами Валентини Теличенко, у своїй касаційній скарзі Микола Протасов просив ВС залишити йому звання полковника міліції, винагороди й інші відзнаки МВС, мотивуючи це тим, що він – ветеран органів внутрішніх справ. Однак суд не задовільнив таке прохання. Як повідомила Теличенко, Протасов у цьому пункті своєї скарги не врахував те, що ветераном органів внутрішніх справ може бути людина, яка бездоганно виконувала покладені на неї службові обов’язки.

23.07.2008 Колишній офіцер Управління державної охорони України Микола Мельниченко висловлює занепокоєння і нерозуміння щодо відмови уряду і Федеральної служби розслідувань США повести фоноскопічну експертизу записів та записуючих пристроїв, які, за твердженням Мельниченка, він зробив у кабінеті колишнього Президента України Леоніда КУЧМИ. Таку заяву Мельниченко зробив на прес-конференції в УНІАН.

Говорячи про можливі причини такої ситуації, він наголосив на певних кулуарних домовленостях зацікавлених у нерозслідуванні резонансних справ осіб з американською стороною. “Такою своєю позицією США “вмивають руки” у боротьбі з корупцією в Україні”, - сказав Мельниченко.

07.08.2008. Лідер СПУ Олександр Мороз заявляє. що ніколи не звинувачував екс-президента Леоніда Кучму в замовленні вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це Мороз заявив, коментуючи своє нещодавнє інтерв’ю, в якому заявив, що не звинувачує Кучму, повідомляє прес-служба СПУ.

"Я жодного разу не звинувачував Кучму в замовленні саме вбивства Гонгадзе. В десятках інтерв’ю (як і в згаданому теж) говорив, що особливостями характеру колишнього президента скористалися ті, хто відповідну інформацію у вигідному для своєї мети світлі періодично підносив Кучмі", - заявив Мороз.

"Хто, як і для чого це робив – відповісти має слідство. Переконаний, воно зможе те зробити, долучивши до справи факти, зафіксовані на плівках Мельниченка. Аутентичність записів давним-давно підтверджена експертизою", - додав він.

"Записи свідчать: порядного і сміливого журналіста позбавив життя той владний режим без будь-якого втручання зарубіжних спецслужб. А нинішній режим з попереднім знаходиться у відносинах кругової поруки, тому слідство блокується", - наголосив Мороз.
Він також підкреслив, що є зобов’язання України перед РЄ, є резолюція ПАРЄ, є гарантії, дані нинішнім президентом про негайне завершення розслідування справи.

8.08.2008. Вдова загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава Гонгадзе закликає лідера Соцпартії Олександра Мороза піти до Генпрокуратури і поділитися інформацією про справу вбивства її чоловіка. Про це вона сказала в ефірі «Радіо Свобода». Вдова журналіста наголосила на тому, що запитання про взаємозв'язок між тим, що президент говорив і конкретним виконанням має з'ясувати слідство.

«Якщо Олександр Мороз зараз має якісь додаткові дані про цей зв'язок і чи є Кучма замовником, чи ні, то я вважаю, що його обов'язком є піти в Генеральну прокуратури і дати цю інформацію», - заявила Гонгадзе.

«А обов'язком слідства - викликати Олександра Мороза і задати дуже конкретні йому запитання. Виглядає на те, що останні 8 років він володіє якоюсь особливою інформацією, яку поки що не знають ні потерпілі, ані слідство», - додала вона.

13.08.2008 Екс-генеральний прокурор Михайло Потебенько заявляє, що був у відпустці в 2000 році, тому про лист журналіста Георгія Гонгадзе з проханням про його захист довідався після убивства. Про це в інтерв'ю газеті "Дело" розповів сам Потебенько.

"Таких листів (із проханням про захист) у Генпрокуратуру з'являється дуже багато. Але коли ми зв'язувалися з міліцією для рішення питання про забезпечення охорони або зі Службою безпеки, нам порушували питання щодо оплати", - розповів Потебенько.

"Коштів на такі цілі в прокуратури немає. Що стосується безпосередньо листа від Гонгадзе, то його розглядав мій перший заступник. Він цю справу направив прокурору області для розгляду", - додав він.

"Я в той час знаходився у відрядженні. Про лист довідався вже після того, як відбулося убивство", - розповів Потебенько і додав, що лист через нього не проходив.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Правопорядок»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Скільки рабів, стільки ворогів”
Сенека

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.