Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Браткі Балоги. Або як насправді в СП про армію піклуються

Під ковдрою влади 31370 переглядів

Опубліковано - 17.09.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Браткі Балоги. Або як насправді в СП про армію піклуються
Не тільки інтригами та ширками знаменитий очільник СП гаранта. В його рідному Закарпатті сімейку Балог знають із іншого боку, який абсолютно не співпадає із публічними висловами та гучними словесами псевдопатріотів. Сьогодні ми знайомимо вас із частиною прихватизаційних подвигів Балог. Місце дії - легендарне Мукачево.

Закарпатська обласна організація «Народної самооборони» вкотре звертає увагу глави держави та уряду України на скандал із приватизацією військових містечок на малій батьківщини глави Секретаріату президента Віктора Балоги – місті Мукачеві.

Скандал виник відразу після того, як прем’єр-міністр Юлія Тимошенко скасувала розпорядження свого попередника Віктора Януковича від 17 жовтня минулого року про передачу майна військових містечок із державної в комунальну власність Мукачева.

У парламенті була зареєстрована постанова про створення з цього приводу (а також інших фактів «корупції та зловживань із боку глави президентського секретаріату Віктора Балоги та його брата, першого заступника губернатора Закарпаття Івана Балоги) тимчасової слідчої комісії Верховної Ради. Суть питання полягає в тому, що в середині жовтня минулого року прем’єр-міністр Янукович передав з державної до комунальної власності Мукачева майно військових містечок разом із землею. Міноборони на підставі начебто фінансової неспроможності утримувати на власному балансі також віддало місту сім багатоквартирних будинків у мікрорайоні «Шипка» на околиці Мукачева. Для ремонту цих багатоповерхівок було вирішено скерувати частину коштів, виручених від продажу військових містечок.

У листопаді минулого року Мукачівська міськрада затвердила умови аукціону. Згідно з цими умовами переможець брав на себе додаткове зобов’язання придбати в межах міста 2,5 тисячі квадратних метрів житла для військовослужбовців, котрі багато років перебувають у квартирних чергах. Сам аукціон відбувся 29 грудня і, за твердженням комуністів, його переможець (комерційна фірма, засновниками якої є дружини глави президентського секретаріату В.Балоги та його двоюрідного брата В.Петьовки, екс-мера Мукачева, тепер народного депутата України) внаслідок махінацій отримав військове майно за значно заниженими цінами. Заява комуністів викликала чималий резонанс, уряд відрядив до Мукачева для перевірки викладених у ній фактів спеціальну комісію.

Тему підхопили ЗМІ. «Українській правді», зокрема, вдалося з’ясувати, що обидва учасники аукціону – ТОВ «Вікна-Буд Закарпаття» та ТОВ «Партнер» (останній і став переможцем) – входять до структури «Барва», засновником якої є Віктор Балога. На підставі цього видання зробило висновок, що влаштований у Мукачеві продаж військового майна виявився або фарсом, або збігом обставин, хоча, якби матеріал готувався безпосередньо в Мукачеві, припущення про збіг обставин, напевно, навіть не виникало б.

Що ж це за об’єкти, довкола яких виник такий резонанс? Згідно з документацією, на аукціон було виставлено два лоти. Перший – комплекс будівель (казарма, склад, їдальня, спортзал, автомийка тощо) загальною площею 9,2 тисячі квадратних метрів та земельна ділянка площею 4,6 гектара по вул. Берегівській, 41-А. Другий – комплекс будівель площею 4,5 тис.кв.м. та три земельні ділянки загальною площею 2,05 га по вул. Валенберга, 11-Б, Валенберга, 21 та Чехова, 11. За все це ТОВ «Партнер» заплатило трохи більше, ніж 21,8 мільйона гривень, погасило витрати на підготовчі до аукціону роботи, а також придбало для військових 44 квартири загальною площею 2,5 тис. кв. м. Забігаючи наперед, зазначимо, що середня вартість квадратного метра якісного житла в Мукачеві – близько 500 доларів (або 2,5 тисяч гривень), тому остаточна ціна, яку комерційна структура заплатила за вказані об’єкти, становить близько 28,2 мільйона гривень.

Особливо привабливим з комерційної точки зору є лот №2, адже три його об’єкти знаходяться, висловлюючись фігурально, в самому серці Мукачева. До першого, земельної ділянки у 38 соток по вул. Валенберга, 11, від будинку ратуші немає й 150 метрів. Ділянка фактично впирається в задній двір міської управи. Другий об’єкт – комплекс будівель загальною площею 1535 кв. м. та земельна ділянка у 42 сотки - знаходиться за 40 метрів від першого, а третій – споруди загальною площею 3000 кв. м. та земельна ділянка у 125 соток – за 70 метрів від другого. Колишні військові об’єкти огороджені високим парканом, однак із їхнього розташування напрошується висновок, що другий і третій об’єкти впираються один в одного літерою «Г». За перший лот аукціону ТОВ «Партнер» заплатило 7 мільйонів 857 тисяч гривень, проте якщо до цієї суми додати 2,5 мільйона гривень, витрачених ним же на купівлю квартир (саме така сума є пропорційною відносно другого лоту) – вийде 10 мільйонів 357 тисяч гривень, або 2 мільйони 50 тисяч доларів.

За даним кількох ріелторських контор, землі на продаж у цьому мікрорайоні немає, оскільки історичний центр міста щільно забудований. Нам запропонували лише один-єдиний варіант – невелику ділянку голої землі в три сотки якраз напроти об’єкта по вул.Валенберга, 11 за 75 тисяч доларів. При цьому ріелтори попередили, що ціна суттєво занижена через незручну – вузьку й довгу конфігурацію – ділянки: 10 на 30 метрів. Реальна ж ціна більш зручної ділянки в центрі міста (наприклад, перед житловим будинком) набагато вища й доходить до 50 тисяч доларів за сотку. Натомість дружини В.Балоги та В.Петьовки отримали 205 дуже привабливих соток та ще й з приміщеннями (частину яких, без сумніву, після ремонту можна використати під комерцію) за ціною в 10 тисяч доларів за сотку.
Приблизно така ж історія і з другим лотом – об’єктом по вул. Берегівській, 41-А. Колишнє військове містечко розміщене хоч і не в самому «серці» Мукачева, проте належить до центральної частини міста, від ратуші до нього – 750 метрів. Для того, щоб обійти пішки, оглянути й зробити фото всіх чотирьох об’єктів, знадобилося всього 15 хвилин. Отже, комплекс різноманітних споруд загальною площею 9,2 тисячі квадратних метрів та ділянка в 4,6 га обійшлися переможцю аукціону в 13 мільйонів 973 тисячі гривень. Додавши до цієї суми 3,75 мільйона гривень, витрачених ТОВ «Партнер» на купівлю решти квартир, отримаємо 17 мільйонів 723 тисячі гривень, або 3 мільйони 509 тисяч доларів. За інформацією ріелторів, ринкова ціна «голої» землі під комерцію в цьому мікрорайоні Мукачева становить щонайменше 15 тисяч доларів за сотку, а з приміщеннями її ціна набагато вища. Зате дружинам В.Балоги та В.Петьовки кожна сотка з 4,6 га (та ще й з такими капітальними будівлями, як казарма, спортзал, їдальня, клуб, мийка тощо) обійшлася всього в 7,6 тисяч доларів.

А тепер стосовно куплених ТОВ «Партнер» 44 квартир для військовослужбовців. Назвати їхню реальну вартість у мерії не змогли, однак, як уже згадувалося, середня ціна квадратного метра в межах Мукачева становить 2,5 тисячі гривень. Маються на увазі якісні помешкання, оскільки, як свідчать фотоматеріали урядової перевірки, частина придбаних для військових квартир перебуває в аварійному стані (з поіржавілими комунікаціями, пліснявими стелями й купами будівельного сміття) і явно непридатна для проживання.

Оцінивши фото цих квартир, ріелтори лише поцікавилися: «Хто взагалі купуватиме подібну житлову площу для власного помешкання?..» З урахуванням реальної вартості квартир ціна, яку заплатив ТОВ «Партнер» за військове майно в центрі міста, виявиться навіть нижчою за ту, що вказувалася раніше.

Зважаючи на те, що у вище наведених діях високопосадовців та представників органів місцевого самоврядування є ознаки зловживання владою, внаслідок якого міській громаді Мукачева було завдано матеріальних збитків на десятки мільйонів гривень Закарпатська обласна організація «Народної самооборони» звертається до Президента, уряду та Генеральної прокуратури України з вимогою негайно вжити заходів для припинення розкрадання земель та іншої власності, що належать громаді міста Мукачеве, а також переглянути низку актів місцевої влади щодо їх відповідності чинному законодавству. Ми звертаємося до уряду України з проханням розглянути можливість скасування низки актів місцевої влади Мукачева, які призвели до незаконного відчуження земель та майна міської громади.

Замість післямови. Редакція порталу "Аратта-Україна" принагідно підтримучи справедливі вимоги закарпатських самооборонців також публічно звертається до Гепрокурора Олександра Медведька із вимогою: перевірити усі наведені у публікації факти та вжити заходів, передбачених чинним законодавством України.

Ми сподіваємося, що на публічне звернення Гепрокурор відповість публічною відповідю про підтверджені або не підтверджені слідством, діяння громадян Балог та заходи, які вжито ГПУ щодо відновлення законності по наведених фактах.

За матеріалами прес-служби НС

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Під ковдрою влади»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.