Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ми ведемо світову війну з природою

Сучасні технології 47286 переглядів

Опубліковано - 3.04.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Ми ведемо світову війну з природою
Газова війна продовжиться, не дивлячись на те, що суперечка між Росією та Україною здається вирішеною. Війна Джорджа Буша за нафту в Іраку також не остання війна за ресурси, оскільки необхідні всьому світу запаси природного газу, нафти, урану і вугілля вичерпаються в найближчі десятиліття.

Всесвітня рада з енергетики в Парижі зробила прогноз, що запаси корисних копалин вистачить:

- нафти на – на 35 років
- природного газу – на 45
- урану – на 50
- вугілля – на 150

Що далі? Яким чином провідні індустріальні країни зможуть існувати без джерел енергії? І як без енергії зможуть розвивати економіку країни, що розвиваються?

З початком століття індустріалізації кількість спалюваного вугілля, нафти і природного газу збільшується настільки швидко, що ми пережили в XX столітті глобальне потепління на 0,6 градуса. У XXI столітті кліматологи, виходячи з нових розрахунків, прогнозують підвищення температури на 8 градусів.

Це призведе до розширення пустель і збільшення числа ураганів. Підйом рівня моря представляє загрозу для багатьох багатомільйонних прибережних міст – не тільки для Нового Орлеана, але в майбутньому також для Лондона і Нью-Йорка, Шанхая і Сінгапуру, Гамбурга й Афін, Бангкока і Гонконгу, Мельбурну і Сіднея, Осло і Стокгольма, Токіо й Читтагонга, Каїра і Ріо, Бомбея і Калькутти.

Мільйони квартир і офісів в згаданих мільйонних містах вже сьогодні розташовані нижче рівня моря. Чи зазнаємо ми краху нашої цивілізації незабаром?

Щодня ми спалюємо таку кількість нафти, газу і вугілля, на створення яких природа витратила 500000 днів. Планета цього не витримає. Ми ведемо Третю світову війну проти природи. Проте, знищуючи природу, ми знищуємо самих себе.

У 2005 році прозвучали перші сигнали про прийдешні катастрофи. Повені в Баварії, Австрії і Швейцарії принесли мільярдні збитки. За ураганом Катріна послідували Ріта і Вільма, а потім Альфа, Бета, Гамма і Дельта. Смерчі потрясли економічну наддержаву США. Незадовго перед цим пройшли урагани в Японії, Китаї, Тайвані і Кореї. Вже перші дні в новому році показали на прикладі США та Індонезії, що природа все сильніше реагує на парниковий ефект. Якщо продовжувати в такому ж дусі…

Проте, хто говорить, що потрібно продовжувати в такому ж дусі, то тут декілька прикладів для зміни ситуації у бік кращого майбутнього і кращого світу.

На початку 2006 року в Німеччині частка екологічно безпечних, відновлюваних джерел енергії склала вже 11%. В Австрії цей відсоток дорівнює 73%. Шведський уряд до 2020 року планує повністю відмовитися від вугілля, газу і нафти і перейти на альтернативні джерела енергії. 1 січня 2006 року в Китаї вступив новий закон про енергетику, який в своїй основі спирається на успішний німецький досвід. Кубинський міністр екології коротко розповів мені, що на Кубі 30% пального для автомобілів виготовляється з біо-етанолу. В Бразилії цей відсоток складає 25; там вже літають перші 12 літаків на безпечному для навколишнього середовища пальному з цукрового очерету.

Загальний приріст галузі альтернативних видів енергії в світі складає 30% на рік. Велика коаліція в Німеччині має намір продовжувати розвиток у цьому напрямі. Останніми роками в Німеччині було створено 160 000 робочих місць у сфері альтернативної енергетики. Альтернативні джерела енергії стають все дешевшими, традиційні – все дорожчими. Попит на сонячну енергію великий, як ніколи.

Стовідсотковий перехід на сонячну енергію відкриє тисячам ремісничих підприємств і представникам середнього класу перспективу на новому ринку, що зростає, і тривале економічне піднесення в сільських районах. Нова енергія означає нові робочі місця.

Життя покращає, оскільки рівень життя підніметься для всіх. Краще життя у згоді з природою важливіше, ніж нестримне руйнування природи заради прибутку для небагатьох.

У 2005 році в Німеччині загальне споживання альтернативних джерел енергії вперше перевищило споживання атомної. В епоху тероризму використання атомних електростанцій удвічі безвідповідальне. Після аварії в Чорнобилі, 20-річні роковини якої відзначатимуться 26 квітня 2006 року, стало ясно, що атомна енергія настільки ж небезпечна, наскільки безвідповідальна по відношенню до наших дітей та онуків.

Сонце, вітер, біомаса, гідроенергія і теплота землі невичерпні. Енергетична автономія може стати передумовою для свободи і незалежності в суспільстві. Ми можемо навчитися працювати і творити спільно з природою.

У природі не існує плоских дахів. Трагедія з обваленням даху в льодовому холі в Баварії показала, що двосхилі дахи природніші, ніж плоскі. Вода і снігові маси швидко з них скочуються. Принцип «вчитися у природи» придатний для всіх галузей життя. Питання про енергетику є ключовим для створення кращого світу.

Імовірно, прихильники атомної енергетики потребують другого Чорнобиля, щоб усвідомити необхідність введення 11 заповіді: «Не розщеплювати ядро».

В результаті успішних дослідів останніх років, все більше людей, серед яких і ті, хто раніше сумнівався, приходить до висновку: ми не потребуємо більше атомної енергії, існують кращі і дешевші джерела. Ми не можемо поліпшити природу – нам лише залишається у неї вчитися. Природа – стара і найуспішніша фірма в світі. Вона має досвід 4 мільярди років. А вік найбільших економічних фірм не перевищує 100 років, багато хто збанкрутів ще раніше.

Що ми маємо на початок 2006 року?

- Щодня з голоду вмирає 26000 чоловік.
- Щодня ми виробляємо 100 мільйонів тонн вихлопних газів.
- Щодня площа пустель збільшується на 30 000 гектарів.
- Щодня зникає близько 100 видів рослин і тварин.

Жодне покоління до нас не ставилося до Бога і природи з такою зневагою, як це робимо ми.

Ми, як і раніше, витрачаємо вдесятеро більше на озброєння, ніж на боротьбу з голодом. Услід за Папою Римським і Далай-ламою можна охарактеризувати це безумство лише як «ганьба для людства».

Через стільки років після народження Будди та Ісуса ми повинні усвідомити:

- Мир можливий. Західна Європа доводить це вже 60 років.

- Мир з природою можливий. Альтернативні джерела енергії є передумовою для цього.

- Розвиток можливий. Земля здатна годувати 12 мільярдів людей. Ми можемо відправити голод на звалище історії.

Щоб досягнути цієї мети, не потрібно революцій, а як говорила Ангела Меркель, «багато маленьких кроків» у бік кращого світу. Потрібні не розмови, а дії. Кожен, хто читає ці рядки, є частинкою проблеми. Вирішальне питання в тому, чи станемо ми частинкою вирішення проблеми?

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Сучасні технології»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.