Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Що хатка – то інша гадка

Психологія та стосунки 24659 переглядів

Опубліковано - 9.12.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Що хатка – то інша гадка
Кожна людина має в собі двох вовків. Один – це заздрість, ревнощі, амбіції, брехня. Надія, любов, істина і вірність – це так само вовк, тільки інакший. І ці вовки завжди одне з одним люто гризуться. Та перемагає той сірий, якого сама людина годує.

Нещодавно, їдучи в метро, несподівано згадала фільм «Чародії», який не переглядала вже багацько років. Власне не сам фільм, але тільки той епізод, в якому герой, викинутий магією в замет, зацьковано роззирається на номерні знаки автівок чарівників, що кишать недобрими знаками на кшталт «гав», «дай»,«тру», «рву» і таке інше.

Не могла збагнути, що саме викликало цей спогад. Бо хоч і проїжджала саме наземною частиною метро, надворі не було й натяку не те що на розкішну кінематографічну зиму згаданої стрічки, але й бодай на якийсь хирлявий сніжок.
А воно ж, знаєте, муляє, коли щось згадаєш, і не розумієш до чого воно. Взялась роздивлятися обклеєні рекламою стіни вагона і таки, здається, дещо намацала. В кожній третій-четвертій рекламці так чи інак фігурувало слово «амбіція». «Ми воплотим ваши самые смелые амбиции в жизнь», «Амбиции создают искусство», «Як розбурхати особисті амбіції та скерувати їх у потрібне русло», «Амбіції - рушій кар'єри».

Амбіції - поняття абстрактне, його важко намалювати чи виліпити. Разом з тим, кожен уживає це слово щодня, як не стосовно себе, то стосовно інших. Спробуйте, скажіть комусь, що ви позбавлені амбіцій. Вам або не повірять, або зарахують до лузерів. Відсутність амбіцій у наш час - це слабкість, якщо не ганьба. Успішна сучасна людина мусить бути амбітною.

І тут я в тому таки вагоні метро схопилась за голову. Яке ж суєтне життя, якщо такі прості речі сприймаються мало не як осяяння. Бо що означає це загальновживане слово «ambitio»: марнославство, честолюбство, чваньковитість, гоноровість. Як же ж треба було «глобалізуватися» нашим мізкам, щоб навіть не замислюючись, на віру прийняти, як панівне, це всюдисуще, само собою зрозуміле, необхідне і конечне нині поняття.

Ось вони, ці «гав-рву-тру-дай-бім-бом» сучасної цивілізації, втіленні в єдиному слові амбіція. Ось те, без чого ми - невдахи, без чого наше життя не варте виїденого яйця, те, без чого нас не поважатимуть наші діти. Мрії, честь, гідність, прагнення і сподівання - ніщо. Амбіції - все.

Ми геть проґавили той момент, коли це слово змінило своє негативне забарвлення спершу на нейтральне, а згодом - на позитивне. А чи змінилася його суть? Чи тільки ми забили на неї?

Багато років тому я знала хлопчика, який від народження чув українську та угорську мову, тому саме цими мовами спілкувався і думав. До чотирьох років він спокійно навчився розмовляти ще й російською та англійською. Якось задля розваги поросила його намалювати око. Він намалював мені чотири ока - всі різні. І пояснив, мовляв, оце ось - «око», це - «ґлаз», оце - «ай», а оце - «секедж» (даруйте, якщо я по пам'яті спотворила звучання слова «око» угорською).

Я була вражена і захоплена з цієї неймовірної етнопсихолінгвістичної ілюстрації. Ото вже й справді, «що хатка - то інша гадка».

В дитинстві мене оточували етнічні поляки й етнічні українці. Слова амбітний в їхній лексиці не було. Зате в мові родичів-поляків існував синонім цього слова: гоноровий. А в родичів-українців - слово пихатий. Малою я помітила, що слово пихатий мамина мама, українка, завжди промовляла з жалем. Пихатий - це була негативна характеристика для людини. А мамин тато, поляк, слово гоноровий вживав по-різному. Якщо йшлося про якогось бундючного, чваньковитого сусіда, то сусідова гоноровість - то було зло. Якщо ж ішлося про самого діда чи про близьких і любих родичів, тоді це слово починало вигравати шляхетними барвами і означало честь, гідність і самоповагу.

Подібне ставлення до слова гонор і похідних від нього я подеколи помічаю й на Західній Україні. Кумедне і досить парадоксальне ставлення до слова: свій гонор - це добре. Чужий - то зле.

Але ці психолінгвістичні заморочки складно збагнути, бо «що народ - то город», а «що голова - то й розум». Слова і символи не сьогодні почали втрачати свій зміст. Людство (й українська людність - не виняток) мають двох вовків, як у притчі. Принаймні, я згадую цю притчу, коли мені вже починає йти пара з вух:) Притча, вочевидь, не буддійська.

Кожна людина так само має в собі двох вовків. Один вовк - це заздрість, ревнощі, амбіції, брехня. Надія, любов, істина і вірність - це так само вовк, тільки інакший. І ці вовки завжди одне з одним люто гризуться. Та завжди перемагає той сірий, якого сама людина годує.

А якщо собі взяти, та й відпустити їх? Обох. Мир відразу ввійде у наше єство, припиняться чвари і взаємні образи, «Схід і Захід» таки опиниться разом, всі люди стануть братами. А думати про значення слів... Це так архаїчно, нераціонально і безперспективно.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.