Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Олег Скрипка про політику, культуру і rock-n-roll

Культура 43000 переглядів

Опубліковано - 14.04.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Олег Скрипка про політику, культуру і rock-n-roll
Наш гість став культовим співаком і цілим явищем у сучасній музиці, і представляти його можна коротко: Олег Скрипка. Завітавши до київської студії Радіо “Свобода”, Олег поділився своїми думками про сучасний культурний колоніалізм, європейськість України та потенціал української народної музики.

Б. Костюк: - Олеже, по дорозі до студії я послухала твою розповідь про Париж. У цьому контексті перше запитання – наскільки європейською є Україна?

- Ми живемо серед архітектури міфів. Україна живе поки що у царстві пост радянських і пост російсько-імперських міфів, поки ми ці міфи якось так не відколемо, - ми не зможемо увійти у братство європейських народів. На сьогоднішній день, світ поділився на дві ідеології різних міфів: ідеологію міфів демократичної держави і міфів радянського кшталту. Зараз вже Україна: одна третина прагне у темряву, а дві третини – середня і західна – прагнуть до Європи. Треба воювати за цю одну третину.

- І як воювати за цю третину?

- Треба залучати людей фахових, які знаються на історії, політиці, і треба залучати мистецтво дуже активно. Я би запропонував брати приклад в Росії: вони ефективно борються за свій культурний простір і за простір політичний та економічний. Взяти якийсь приклад у них, ну і вивчати європейський досвід.

- Олеже, два роки тому ти створив музичний прецедент під назвою фестиваль “КРАЇНА МРІЙ”. Якою ти бачиш “КРАЇНУ МРІЙ” тепер і якою – за рік-два?

- На щастя, ми взяли зразу дуже гарну високу планку. Я думаю, тому що просто ситуація назріла в Україні – представити саме такий культурний продукт. Іде зараз боротьба, щоб цей рівень витримати. Зараз хочемо ще театральну сцену зробити – театрально-обрядову. Хочемо активнішою зробити танцювальну сцену.

Багато років – я думаю, вже сотні років – культурний потенціал країни набагато вищий, ніж ми можемо бачити у реалізації. Це є якраз феномен колонізації етносу: етнос (український) досі знаходиться у стані культурної колонізації. Це як трава, яку закатали в асфальт – а вона пробивається... І саме цей феномен зараз в українській культурі відбувається.

- Музичний диск, який ти видав, який називається “Дух не вмирає, дух не згаса”, в якому зібрано своєрідний пласт української пісні національно-визвольних змагань. Чи буде жити така музика у мирний час?

- Боюся, що ні. Наприклад: я як ді-джей роблю передачі на одному радіо, і я запропонував повстанські пісні і воно не проходить ценз. Це тому, що ми все-таки знаходимось у стадії колонізації і ми не можемо бути повноправними господарями навіть ефірів наших українських. МИ не можемо такі пісні співати: це військові пісні, це історія нашого народу. Поки що це знаходиться в underground-і.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Культура»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.