Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україні потрібне чітке запрошення від ЄС

Євроінтеграція 31716 переглядів

Опубліковано - 17.03.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Україні потрібне чітке запрошення від ЄС
Людвігу Ерхардту, батькові так званого «німецького економічного дива», належить теза про те, що 50 відсотків успішної економічної політики складає психологія. І він правий! Цей вислів можна, втім, дещо перефразувати: щоб бути успішним, потрібна мотивація.

Звісно, для цього необхідними є адекватні рамкові умови, хоча, щоб їх забезпечити, слід надати потрібного поштовху для дій. Це означає, що мета повинна бути чітко визначеною, а шлях уперед — конкретно змальованим.

Подібна мотивація, безумовно, спрацьовує і стосовно держав. Від Європейського Союзу Україні потрібне чітке однозначно зрозуміле запрошення, яке можна процитувати, запрошення стати членом європейської спільноти народів! Те, з чого складається Європа, не є просто Сходом і Заходом, або Північчю і Півднем. Йдеться про християнсько-іудейське коріння нашої ідентичності й культури. Це — наш спільний дах, і для нас важливим є той факт, що ми в нашому європейському домі разом можемо знайти собі місце. На території, де цілі покоління українців, росіян, поляків і німців, католиків, православних, протестантів та євреїв жили в мирі, сьогодні ми маємо достатньо передумов для утвердження мирного співіснування в нашій спільній Європі.

Згідно зі статутами ЄС, кожна європейська країна (і це чітко визначено в Лісабонському договорі) має право на членство в ЄС. Це гідне право України — стати членом спільноти народів (звісно, за умови відповідності критеріям, окресленим Євросоюзом). Така постановка мети стабілізувала б українську політику та створила б сприятливе підґрунтя для проведення реформ.

Україна — країна давньої європейської культури, самостійна суверенна держава, невід’ємна частина Європи. Нечітко сформульоване запрошення з боку ЄС окремі прошарки українського населення вважають ознакою неповноцінного сприйняття їхньої країни. Байдужість ніколи не була гарним порадником. Намагання «пересидіти» рішення лише ускладнює проблему. Турбуленції в арабському світі є яскравим тому підтвердженням. Якщо припустити, що дещо подібне могло б статися в Україні, хибним і щонайменш наївним підходом було б ігнорування невирішених питань сьогодення та минулого, що вони часто становлять підґрунтя для напруження та конфліктів.

Я не бачу сенсу в повчальній зарозумілості деяких європейців. Так, наприклад, старій західній демократії в Бельгії після року завзятих спроб бракує сил для побудови нового уряду. А силу демократії в Україні було переконливо доведено у ході помаранчевої революції. Країна перетворюється з підневільної радянської держави-сателіта на вільне демократичне суспільство. Той факт, що 90 відсотків українського населення, включно з меншинами росіян, угорців, поляків та інших етнічних груп, висловились за незалежну вільну національну державу, є чітким доказом самосвідомості українського народу як складової об’єднаної Європи.

Безумовно, на високу оцінку заслуговують рішення в контексті партнерства з Євросоюзом, у т.ч. укладення угоди про асоціацію та її невід’ємну складову — створення зони вільної торгівлі, що надасть додаткового імпульсу зростанню економіки України, а також лібералізації візового режиму для українських громадян. Ці домовленості стали б важливим етапом у просуванні в напрямку об’єднаної Європи. Сумніви в подібних випадках щодо інших держав, як, наприклад, Польщі, виявилися безпідставними. Час летить. Угода повинна у будь-якому разі бути укладеною ще цього року.

У різних аспектах розвитку очевидним є те, що Україна перебуває на шляху до Європи. Молодь в Україні дивиться в бік Заходу. Президент України Віктор Янукович і його уряд так само наголошують на прагненні подальшого наближення до ЄС. Динамізація цього процесу є нагальною вимогою моменту. При цьому Німеччині слід було б надати Україні суттєву підтримку, якщо цього бажають наші українські друзі.

У минулому найбільш послідовно реформи проводились у тих країнах, що отримали конкретну перспективу вступу до ЄС. І саме в цьому, і саме Німеччина може відіграти важливу роль, відкривши Україні двері до ЄС. Досвід Німеччини з її економічним порядком — як у позитивному, так і в негативному сенсі — може в процесі її складного реформування використовувати й Україна.

Заява Федерального канцлера Ангели Меркель (про що журнал «Фокус» поінформував 30 серпня 2010 р.) про те, що Німеччина підтримуватиме Україну в її намаганнях здійснювати реформи з метою тіснішого наближення до ЄС, — варта окремого схвалення.

У заході, організованому Фондом «Заслуги перед Європою» у берлінському відділенні Фонду ім. Конрада Аденауера 21 лютого 2011р., — де також виступали колишній президент Європейського парламенту, а нинішній глава Фонду К.Аденауера професор Ханс-Герт Пьоттерінг, віце-президент Європарламенту Райнер Віланд та екс-посол ФРН в Україні Дітмар Штюдеманн, — посол України у ФРН Наталія Зарудна заявила, що від вступу України до ЄС виграє, передусім, об’єднана Європа.

Україну не можна розглядати як тягар, а слід розглядати як важливу перевагу для Європи — політичну, економічну та людську. Посол процитувала слова українського міністра закордонних справ, який вбачає в інтеграції України до ЄС пілотний проект для справжньої, дійсно об’єднаної Європи.

Відтак, посол звернула увагу на діяльність Німецько-українського товариства економіки та науки, наголосивши на важливості його роботи для обох країн. Це товариство було засновано у 2005 р. у Торгово-промисловій палаті Рейн-Гессену і залишається важливим інструментом сприяння економічним зв’язкам обох країн. Товариство нараховує майже 100 членів, серед яких — впливові представники політичних та ділових кіл та громадські діячі. У 2010 рр. йому вдалося організувати яскраві заходи з нагоди Дня незалежності України за участю першого вільно обраного президента України Леоніда Кравчука і прем’єр-міністра федеральної землі Райнланд-Пфальц Курта Бека.

На окрему увагу заслуговує й тісна співпраця між землею Райнланд-Пфальц і АРК, а також налагодження зв’язків між Національним педагогічним університетом ім. М.Драгоманова у Києві та Університетом ім. Гутенберга у Майнці. Національний університет легкої промисловості та дизайну в Києві та Вища фахова школа у Майнці так само налаштовані на те, щоб ще цього року укласти угоду про партнерство. Взаємодія в університетському секторі є важливим елементом у діалозі України і ФРН.

В економічній сфері контакти теж активізуються. Винороби з міста Нірштайн-на-Рейні вже готові скріпити печаткою свої наміри щодо партнерської співпраці з містом Українка. Проведення щорічних днів економіки ТПП Рейн-Гессену за участю віце-президента Німецько-українського товариства економіки та науки Гунтера Йєртца теж не залишаються без позитивних результатів. Так, обсяги зовнішньої торгівлі із січня по вересень 2010 р. зросли на чверть.

В умовах глобальної конкуренції та боротьби за кращі ідеї, кращі продукти й концепції наші країни потребують партнерів і друзів. Українці й німці спільно можуть багато чого домогтися. За моїми спостереженнями, люди в Україні вважають німців своїми найкращими друзями в Європі, і ми повинні довести, що є гідними такої довіри.

Професор, доктор Ханс-Юрген ДОСС,
депутат Німецького Бундестагу (1981—2002 рр.),
Почесний консул України у м. Майнц,
командор Великого ордену «За заслуги» Федеративної Республіки Німеччина.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Євроінтеграція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.