Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Країна кольору хакі

Військова справа 79783 перегляди

Опубліковано - 12.10.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Швейцарія здатна розгорнути з 22-тисячної, за дві-чотири години (!),-  650-тисячну, а за дві доби - 1,7-мільйонну (!) армію, чудово навчену, організовану, і дуже непогано озброєну
Швейцарія здатна розгорнути з 22-тисячної, за дві-чотири години (!),- 650-тисячну, а за дві доби - 1,7-мільйонну (!) армію, чудово навчену, організовану, і дуже непогано озброєну
Держава, в якій всі чоловіки від 20 до 50 - військовослужбовці і, в буквальному сенсі слова, сплять з автоматом під ліжком. Держава, яка і після 50 просто дарує тобі “ствол”, і рада бачити тебе до труни на зборах і полігонах. Держава, яка просить тебе купити хоч би пістолет (а краще-гвинтівку) зі знижкою. Це - Швейцарія...

“При будівництві села швейцарці спочатку будують тир, потім банк і лише потім церкву.”
(Швейцарська приказка.)


Уявіть собі державу з найбільшим в світі відсотком населення, що знаходиться в армії.

Держава, в якій всі чоловіки від 20 до 50 - військовослужбовці і, в буквальному сенсі слова, сплять з автоматом під ліжком. Держава, яка і після 50 просто дарує тобі “ствол” і рада бачити тебе до труни на зборах і полігонах. Держава, яка просить тебе купити хоч би пістолет (а краще-гвинтівку) зі знижкою.

Держава, що здатна розгорнути з 22-тисячної, за дві-чотири години (!), - 650-тисячну, а за дві доби - 1,7-мільйонну (!) армію, - чудово навчену, організовану і дуже непогано озброєну.

Для прикладу - армія США - 1,3 мільйона плюс такий же резерв, армія Китаю - 2,4 млн., плюс 1 млн. резерв.

Уявіть собі найбільш мілітаризовану державу у світі.

І це не рахуючи цивільної зброї! За різними джерелами - від 3 до 4,5 млн. одиниць цивільної (!) вогнепальної зброї знаходиться на руках 7,5 млн. населення (в середньому - 45 одиниць зброї на 100 чоловік населення). За цим показником Швейцарія посідає - перше місце в Європі, третє - в світі (після США і Йємену).

До того ж, врахуйте, що майже вся ця моторошна, озброєна до зубів країна, від Женеви до Давосу, від Цюріха до Лугано - високі гори, зриті тунелями, протиатомними притулками, сховищами зброї, «засіками батьківщини», і ракетно-артилерійськими опорними вогневими точками, врізаними в граніт.



Армія Швейцарії - не єдина країна в світі, що має кадрово-міліційну структуру. За цим же принципом (в деякому наближенні) побудований, наприклад, Бундесвер, що є, по суті, певним величезним аналогом радянських «кадрованих» дивізій.

Тобто система - «трошки солдат + багато кадрових офіцерів і унтер-офіцерів + резервісти на "цивілці" + навчальні збори = розгортання тільки коли потрібно».

Відмінність швейцарської армії - в доведенні до абсолюту ідеї «народ і армія єдині».

Виглядає це так.
"Консерва міністра" - відкривати тільки за наказом самого міністра
"Консерва міністра" - відкривати тільки за наказом самого міністра
Кадрових військових в країні всього близько 9000, в основному в авіації. Тих, хто перебуває на службі і перепідготовці - близько 10-15 тис. одноразово. Солдат призивається на 90 днів у т.зв. Rekrutenschule - Ecole de recrue (рекрути). Після "дембеля" держава віддає бійцю особисту зброю з двома повними магазинами (автоматична гвинтівка SAG і/або пістолет), «консерву міністра», три комплекти форми на всі пори року, спорядження, бронежилет і каску, з якими він і убуває додому. Зберігає він його як хоче - ніхто перевіряти не буде.

До 32 років солдати знаходиться в положенні «аусцуг», до 42-х «ландвер», і до 50 - «ландштурм».

Рядовий "Аусцуг" за 10 років проходить в своїй частині вісім зборів по три тижні, "Ландвер" - три рази по два тижні, "Ландштурм" - 1 раз за два тижні.

Як тільки виповнюється 51 рік, його офіційно звільняють з армії, забирають гвинтівку, пістолет і «консерву» і дарують споряджений помповий дробовик і мобілізаційне розпорядження - на випадок Великих Неприємностей і тотальної мобілізації.

Особливість швейцарської армії - посилена підготовка офіцерів - резервістів. Бажаючі стати офіцерами проходять додаткові збори - кожен ранг - приблизно 100 днів в сумі. Цим, до речі, користуються, - до незадоволення роботодавців (особливо Банківської Асоціації), все начальство - від СЕО до дрібного начальника відділу.

Подейкують, що вони просто із законним збереженням з/п звалюють від дружини і роботи на пікніки, - парубочі, - зі стріляниною, але це не зовсім так - служба там йде.

Причина вже скоріше в тому, що грамотно потрапивши на збори можна полежати за кулеметом і заодно поспілкуватися з потрібними людьми, поточними або можливими колегами, корисними політиками-депутатами, та й просто з сусідом, бо ніхто не може ухилитися від служби, зовсім ніхто - ні студент (та прямо з аудиторії, - запросто), ні сам президент, якщо вони чоловіки.

А знаєте, який військовий бюджет країни в 7.5 млн населення? Майже п’ять мільярдів(!!!) доларів - майже 20 відсотків.
Основна стрілецька зброя, яка знаходиться фактично в кожній швейцарській оселі (і не в опечатаному сейфі) - автоматична гвинтівка SIG 550 та пістолет SIG P-220
Основна стрілецька зброя, яка знаходиться фактично в кожній швейцарській оселі (і не в опечатаному сейфі) - автоматична гвинтівка SIG 550 та пістолет SIG P-220
Що на озброєнні?

Багато чого - понад 800 (!) танків і бронемашин (420 "Леопардів-2", 150 "М-109"). У країні протяжністю всього 300 км - 14 ескадрилій з більш ніж 350 бойовими, 120 навчальними літаками і 100 гвинтокрилами!

Парк постійно оновлюється, такого як, наприклад, в американській армії (не кажучи про українську!), коли пілот часто молодше свого літака тут не допускають.

Неліквід і ретельно відремонтовану і відновлену армійську зброю держава продає громадянам із значною знижкою, причому особливо пропонує його жінкам. Реєстрація проста, і тільки для нового, купленого в магазині. При покупці з рук - не потрібно.

За обережними оцінками, тільки армійської зброї, карабінів-напівавтоматів і мисливської зброї на руках у населення - до півтора мільйона. Плюс приблизно два мільйони пістолетів.

Четверте місце в світі за стволами (перше посідає, як не дивно, "флегматична" Фінляндія, певно, - через "приємну" близкість Росії, - кампанія 39-го року позначилася на мілітаризації фінів, - прим."Аратти") - на душу населення і друге за відсотком населення зі стволами.

У країні десятки стрілецьких клубів, тирів майже стільки ж, скільки кав`ярень.
MOWAG Eagle - схоже швейцарці раніше американців бронювали їх Хаммер
MOWAG Eagle - схоже швейцарці раніше американців бронювали їх Хаммер
Як служить солдат?

Начебто непогано, - два вихідних на тиждень зі звільненням, сортири не будує, картоплю не чистить, посуд не миє, паркани не фарбує - все роблять приватні фірми.

А тепер взагалі присядьте, - він навіть в караул не ходить! Периметр в/ч охороняють також приватні охоронні фірми!

Та це просто свято якесь, а не служба! Курорт!

Ну що ж, бочку меду ми зобразили, можна і про дьоготь. Почнемо з цього ж «курорту».

Підйом о 5-00, і далі - все бігом. З перервами на обід і туалет - суцільна війна: фізпідготовка, стрільба, рукопашна, водіння, техніка, альпінізм і знову по колу. І так до відбою. А відбій - о 24-00. А о 5-00 - знову підйом. Кажуть, таке напруження мало в якій армії є.

Солдат ганяють так, що вони перетворюються в "Термінаторів" і "Рембо" в одній особі. Приклад - офіцер, що потрапив в лауреати премії "Дарвіна-2007".

Спочатку він до знеможення вчить свій взвод поводитися з пістолетом, а потім для перевірки (як звик) кидається з багнетом на замученого бійця. Результат - той пристрелив офіцера на повному автоматі.

Навіть якщо ви прочитали те саме оголошення - «потрібний швейцарець за національністю, католик у віці від 19 до 30 років, неодружений, освічений, зростом не менше 1 м 74 см», то не розраховуйте, що у Ватикані будете тільки стирчати з алебардою в клоунському костюмі Мікеланжело.

За десять метрів від алебарди в будочці буде прихований автомат, і у вільний від туристів час ви точнісінько так само будете скакати в камуфляжі з кулеметом вже по італійських горах. Можна навіть не згадувати той 1527 рік, є приклад більш недавній.

Творець держави Ватикан, дуче Муссоліні спочатку спробував рівно навпаки, - навести італійський порядок в цих кварталах з неясним статусом. І поки, теж озброєні, Палатинська і Дворянська Гвардії готували слізні меморандуми всьому світу, Швейцарська Гвардія готувала вогневі точки і кулеметні гнізда. Ця неповна сотня і справді готувалася воювати зі всієї італійської армією!

Далі

Ну так, стрілецький ентузіазм, здоровий патріотизм, і т.д., але чіпкі лапи батьківщини також в наявності.

При неявці за повісткою (сесія, весілля, запій, відпустка і т.д.) світить штраф і в’язниця по такій страшній статті, що рядовий швейцарець може ставити хрест на своїй кар’єрі. Його більше ніхто і ніколи на пристойну роботу не візьме.

“Білий квиток”? Ти сліпий, хворий або емігрант? Отримай 3-процентний податок на утримання армії!

Пацифіст-альтернативник? Отримуй ті ж повістки, але на розгрібання муніципального сміття, і в півтора рази частіше.

Працюєш за кордоном і без причин забув або не дістався до зборів? Див вище, - в’язниця.
До цих пір в підрозділах «несуть службу» велосипеди! Це 20-кг чудовисько настільки легендарне і міцне, що з’явилися навіть його підробки (самі знаєте від кого).
До цих пір в підрозділах «несуть службу» велосипеди! Це 20-кг чудовисько настільки легендарне і міцне, що з’явилися навіть його підробки (самі знаєте від кого).
Спокійна тиха країна?

Міф! Друге місце в світі (не воює) за смертністю від вогнепальної зброї на душу населення!

Втім, справедливості заради - це підсумок надконцентрації зброї. Якщо в решті Європи нехлюя, злодюжку або самовбивцю чекають граблі, сковорідка в лоб або петля на шию, то у Швейцарії - СІГ, Сфінкс, або Глок.

Стабільний нейтралітет підтримується не тільки армією, але й суворим “ні-до-кого-неприєднанням”.

Звичайно, розмови про те, що «всі зберігають там гроші» - дитячий лепет.

Перед, і відразу після, Другої Світової таким само банківським раєм була і Бельгія. І що в підсумку? Розкатали її танками всіх країн, а загиблих від англійських бомб чи не більше, ніж від німецьких.

Визнаємо чесно - Швейцарію рятує становище - ніякий вона не плацдарм, і ніякий не тактичний коридор. Вона не потрібна жодній армії. Тим більш сучасній, яка Грозний бере одним десантним полком або розганяє Аль-Каїду просто показавши їй вартість Томагавка.

От тільки самі швейцарці, так не вважають.

На землі

- Pz87 LEO WE (варіант німецького Леопарда-2);
- PzHbz88/95 KAWEST (варіант американської самохідки М-109);
- SPz2000 (варіант шведського CV9030);
- RadSPz Piranha (БТР власного виробництва комп. Mowag);
- патрульний MOWAG Eagle (також місцевий, але шасі американського HMMWV).

У небі

Досить вдалий гвинтовий літак Pilatus в декількох варіантах, вертольоти Eurocopter Super Puma і Alouette III, і ударна основа ВПС - F-5 Tiger II і F/A-18 C / D Хорнет.
Який швейцарський солдат без Schweizer Taschenmesser або Couteau Suisse, куди ж без ножа зі штопором?
Який швейцарський солдат без Schweizer Taschenmesser або Couteau Suisse, куди ж без ножа зі штопором?
Стрілецьке озброєння виглядає не надто розкішно, але зате яке!

Воно пов’язане з традиційно розвиненим виробництвом на чолі з лідером - Swiss Arms AG (це колишній SIG - Schweizerische Industrie Gesellschaft, ви його напевно знаєте по торговим маркам SIG ARMS і SIG-Sauer) в Нойхаузені.

Післявоєнне озброєння почалося з розробки SIG AK-53 дуже оригінальної конструкції - газовий поршень при пострілі штовхає не затвор назад, а ствол далеко вперед, і плюс - наступний постріл відбувається не в крайньому задньому положенні, а трохи до нього. Вдалося знизити скорострільність до прекрасних 300 пострілів/хв.

Потім на озброєння став SIG 510 / Sturmgewehr 57. Ця гвинтівка, розроблена на SIG на основі SIG AMT Рудольфа Амслера під патрон GP11 7.5 x 55 виявилася настільки хорошою, що довгий час вона не тільки стояла на озброєнні армії, а й непогано йшла на експорт.

Пізніше з’являється сімейство SIG SG 540 під 5.56 NATO, з АК-подібним болтовим поворотним затвором.

Моделі з 510 по 540 непогано продавалися на експорт, але для армії на їх базі була розроблена SIG 550, вона ж Fass 90, вона ж Stgw 90.

На її базі народилося ціле сімейство зброї, у тому числі і варіант укороченого 552-го під патрон 7.62 NATO, і зброя спецпідрозділів SG 553. Гвинтівка дуже непогана, надійна, точна і зручна.

Основний пістолет-кулемет - B&T 96 SMG від місцевої фірми Brugger & Thomet, фактично той же H&K MP5.

Основний післявоєнний 9-мм пістолет SIG P-201, з автоматикою короткого ходу ствола, вельми точний, але морально застарілий зараз (починаючи з 1975) повністю замінений на SIG P-220 у варіанті 9 мм.

Основний кулемет - старий добрий MG3 (удосконалений варіант MG42 - німецького єдиного кулемету часів Другої світової війни), легкий - FN Minimi.

Також на озброєнні армії - дробовик Mehrzweckgewehr 91, який є по суті Remington 870.

Снайперські гвинтівки - фінська Sako TRG-42 і 12,7 x99 PGM Hekato

Ну і решта - джентльменський набір - Panzerfaust 3, ПТУР M47 Dragon, УРС FIM-92 Stinger.

Ну, і зрозуміло - куди ж швейцарському солдату без Schweizer Taschenmesser або Couteau Suisse, куди ж без ножа зі штопором...

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Військова справа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.