Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Народ заслуговує того жалюгідного становища в якому він опинився

Політологія 34031 перегляд

Опубліковано - 15.06.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Може час скинути хрест і взятися за вила?
Може час скинути хрест і взятися за вила?
Народ заслуговує того жалюгідного становища в якому він опинився, якщо відмовляється від боротьби з пригноблювачами.

Інтерв’ю з відомим політиком, академіком Академії економічних наук, професором Володимиром Пилипчуком.

- Пане Володимире, як відомо, Україна за рейтингом Business Insider зайняла 4 місце серед 59 країн, яким загрожує дефолт. Свого часу Україна займала 6 місце за можливістю дефолту. Чому спостерігається така негативна тенденція? Які економічні або політичні причини такого спаду?

- Відповідь почну з останнього, двоєдиного запитання, оскільки після його висвітлення, можливо, відпаде необхідність задавати інші, уточнюючі запитання.

Економічні фактори падіння:

- всім відомиий факт, що половина реального сектору української економіки (вірніше - половина ВВП) знаходиться в тіні і не платить податків до бюджету;

- 100% -відсоткове звільнення від платежів до бюджету „своїх” фірм легального сектору економіки. ЗМІ неодноразово повідомляли про завезення пального фірмою ”Лівела” без сплати податків; про контрабанду, коли вантажі при перетині кордону оформляються, наприклад, на Придністров’я, а осідають в Україні без сплати мита і податків. Коли для „своїх” роблять тимчасові безмитні „вікна” для завезення товарів ”своїми” фірмами, а після їх завезення „вікна” знову закривається;

- неповна сплата податків і платежів до бюджетів, коли частина виручки залишається в офшорах. За таких умов штучно занижується і ВВП країни і штучно вимиваються обігові кошти підприємств, а для їх поповнення девальвують гривну, збіднюючи населення;

- списання заборгованості перед бюджетами всіх рівнів, що здійснюється стосовно „своїх” фірм. Я писав в минулому році про корупційне списання Верховною Радою України 24 млрд боргів перед бюджетами тих фірм, власники яких є членами і „симпатиками” Партії регіонів. Нині цих коштів було б достатньо для безінфляційної реалізації „соціальних ініціатив” Януковича. Але практика продовжується, Кабмін готує нові списання, тобто нові податкові „амністії”, чи канікули, але для своїх;

- крадіжки коштів із без того мізерного зведеного бюджету України. У всіх на слуху афери з витратами коштів на „віддання боргу” Фірташу, на підготовку до Євро-2012, на придбання бурових вишок, на безтендерну процедуру закупівлі товарів та послуг, що здійснюються за кошти бюджету за суттєво завищеними цінами та ін. І ніяких „Уотергейтів” після цього в Україні не відбулося;

- виведення коштів банківського сектору за кордон;

- приховування валютної виручки за кордоном.

Всі ці кошти осідають в кишенях своєї „команди професіоналів”. Ось чому в нас збільшується кількість мільярдерів і мультимільйонерів, багаторазово підвищуються їх статки і рейтинги в журналі „Fоrbes”. Ось чому владі ”не хватає” коштів на виплати чорнобильцям і афганцям, ось тому в населення такі низькі зарплати та пенсії, ось чому дефіцит ресурсів для погашення зовнішніх боргів.

Звичайно, те що я описав - далеко не всі „схеми” завдяки яким багаті багатшають, а бідні – бідніють.

Але якщо ліквідувати лише названі мною „схеми” , то надходження до бюджету збільшаться більш ніж вдвічі і матимемо бюджет в 800 млрд гривень. За таких умов в Уряду не буде ніяких проблем з обслуговуванню як зовнішнього, так і внутрішнього боргу, з виплатами чорнобильцям і афганцям. Більше того, зарплати і пенсії можуть зрости більш ніж вдвічі.

Підтвердженням цьому є статистика. Якщо наші СТАТИСТИ прогнозують розмір ВВП України на 2012 рік в межах 187 млрд. доларів , то іноземні фахівці прогнозують обсяг ВВП України ( в співставимих доларах) в межах 380 млрд дол.

„Дикі капіталісти Заходу” вміють рахувати в співставимих доларах наш реальний ВВП, бо вони враховують й ті фінансові потоки, що спрямовуються олігархами за кордон, а також ті оборудки, що ними здійснюються за межами України, але не відображаються в нашій національній статистиці (ВНП).

Тобто, все погіршення економічної ситуації в Україні „вже сьогодні” носить виключно суб’єктивний характер і відповідальність за це лежить на нинішній владі і олігархах.

До політичних факторів слід було б віднести нереформування української економіки.

Економічний потенціал України оцінюється в 1,8-2,2 трильйони доларів ВВП. Наша статистика свідчить про реалізований потенціал в 187 млрд дол. ВВП. Тобто реалізований потенціал України дорівнює лише 10% від можливого. Якщо його реалізувати, то в українців були б зарплати і пенсії на рівні західних країн, а то і вищі.
- А за рахунок чого і коли можна наростити ВВП України до названих цифр?

- Коли? Це залежить від темпів, якості, ефективності і чесності реформ.

Погляньте на Польщу. В 90-х роках минулого століття поляки роз’їжджали по всій Україні і „змітали” з полиць магазинів все, від пензлів, кофемолок, електродрелей до одежі і продуктів харчування. 7.5 мільярдів зовнішнього боргу. Сьогодні Польща найрозвиненіша країна серед країн бувшого соцтабору, що стали членами ЄС. А чому Болгарія і Румунія не здійснили аналогічний ривок?

Китай. Років 30 назад вважалось найвищим досягненням китайської революції, що вони досягли... забезпечення кожного китайця однією піалою рису на день. Сьогодні Китай – друга економіка світу.

Японія. Слово „япошка” в СРСР вимовлялось з таким же емоційним відтінком як і „чукча”. В світі всі сміялися з їх, ніби-то, ідеї-фікс - створити штучний інтелект. Сьогодні Японія – один з провідних лідерів світу в галузі інтелектуальних розробок.

Порівняйте якість життя реформованої південної Кореї – одного з „тигрів Сходу” з нереформованою Північною Кореєю, де вже люди харчуються травою.

Тепер відповім за рахунок чого Україна здатна наростити свій ВВП.

Розширити потужності АНТК Антонова і випускати всю лінійку літаків від пасажирських до вантажних, від АН-148, АН-158, АН-218, до літаків АН-70, „Руслан”, „Мрія”, літаків нових розробок і стати потужним міжнародним перевізником. На сьогодні весь парк літаків пасажирського флоту – імпортний.

В Україні 16 суднобудівних і судноремонтних заводів, виплавляється одна з найліпших сталей світу. Але Українські морські перевезення здійснюються кораблями іноземного виробництва. А могли б самі стати міжнародними перевізниками збудувавши кораблі на власних верфях...

Слід створити спільні підприємства в Україні по виробництву всієї лінійки автомобілів, в т.ч і спецавтомобілів, магістральних автобусів, сучасної сільськогосподарської техніки, дорожно-будівельних машин, шляхоукладчиків, швидкісних потягів, побутової техніки, телевізорів, комп’ютерів, та хоча би тих же мобілок, яких ми щорічно завозимо в кількості більше 2-х мільйонів штук. Що в Україні всього цього не можна виробляти?

Створити потужності по всіх товарах, які ми імпортуємо. Зайдіть в любий в магазини, чи на базар – промислові товари – до 90 процентів – імпортні. В продовольчій групі – майже половина. І я розумію, коли ми завозимо банани, чи апельсини, але я відмовляюся зрозуміти, коли ми завозимо імпортну картоплю, гречку, капусту, яблука, свинину – традиційний продукт харчування українців.

Стосовно продовольства

Лише один аргумент: в результаті реформування лише однієї галузі – АПК, Україна здатна забезпечити 600-700 млрд. доларів в „скарбничку” ВВП України. За оцінками Саблука Петра Трохимовича - професора, академіка Української аграрної академії, 700 – 800 млрд доларів - ці числа він навів в бесіді зі мною. Україні Бог дав 30% чорноземів всього світу.

- А куди ж цю продукцію зможемо подіти, Україна ж її не здатна буде всю спожити?

- Дефіцит продуктів харчування в світі збільшується щорічно на 1%. Тому проблем зі збутом не передбачається.

Тому зайве мене розпитувати, що слід здійснити в макроекономічному регулюванні, в диверсифікації енергопостачання, в забезпеченні свободи підприємництва, щоб покращити стан економіки.

Перший крок, – просто слід перестати красти і можна подвоїти і ВВП, і бюджет, і зарплату і пенсії.

Слід також ліквідувати бюджетні витрати на закупівлю газу для промисловості. Цю проблему потрібно перекласти на власників підприємств. Від цього вивільниться не менш 100 млрд.гривень бюджету. Газу власного видобутку в України достатньо для забезпечення населення і комунально- побутових потреб.

Паралельно слід рішуче і впевнено проводити справедливі реформи, а не підміняти їх проведення дворічними теревенями про їх необхідність. Але це окреме питання

- А об’єктивні причини такого економічного стану є?

- До об’єктивних причин можна було б віднести погіршення зовнішньої кон’юнктури в зв’язку з європейською фінансовою кризою, але на сьогодні її негативний вплив на Україну – дуже мінімальний, а в деяких випадках - позитивний. Падає євро – знижується вартість імпорту з Європи. Падає ціна на нафту – знизяться витрати на закупівлю нафти і газу з Росії. Оскільки, ціна на газ прив’язана до ціни на нафту.

Недиверсифікованість українського експорту і імпорту - теж надпроблема української зовнішньої політики. Але ця причина – суб’єктивна. Приклад згубного впливу однобокої орієнтації на економічні стосунки на „з Росію, і її Митним Союзом” показує, що вони в будь-який момент можуть відкинути, заблокувати нашу продукцію, змінити маршрут подачі газу в Європу, диктувати ціни на енергоносії. Жодна країна в світі не блокує нашої продукції так, як Росія і її сателіти. Тому Україна повинна мати резерви зовнішніх ринків як для експорту, так і для імпорту.

Без цього, в умовах, коли ми залежимо і „намертво” прив’язані лише до примхливих контрагентів Росії і Митного Союзу, експортно-імпортні операції можуть бути стабільними лише як випадковість. Президент мав би поставити МЗС як архіважливе завдання (для посольств України за кордоном) - пошук нових і розширення традиційних ринків для експортно-імпортних операцій і пошук інвесторів. І встановити їм часові показники на здійснення цього завдання.
- Хотів би нагадати Вам про перші запитання. Як відомо, Україна за рейтингом Business Insider зайняла 4 місце серед 59 країн, який загрожує дефолт. Свого часу Україна займала 6 місце за можливістю дефолту.

- Спершу розповім, що таке дефолт, що таке рейтинги, його характеристики та загрози.

Якщо просто, то «дефолт» - це нездатність держави (емітентів боргових зобов’язань) розрахуватися за свої борги. Нині я не вірю в реальність дефолту України в 2012-15 роках, при умові: - „Якщо у влади і олігархів не атрофувався інстинкт самозбереження”.

Самозбереження не лише політичного, але й майнового та фізичного.

Стосовно рейтингів і рейтингових агентств.

Є кілька рейтингових агентств, а відповідно і кілька видів рейтингів , що дуже часто не співпадають, а інколи й протилежні. Поки що в світі відсутня єдино-вірна методологія їх визначення. Проблема вимірів загрози дефолту. Найчастіше зустрічаються рейтинги таких агентств, як Moody’s, Standard&Poor’s, Fitch Ratings, Business Insider і інші, але рейтинг України оцінюється всіма рейтинговими агентствами на „сміттєвому рівні” - «В».

Ви назвали загрозу дефолту України за рейтингом від Business Insider?. Це рейтинг чисто економічний, але від цього він і страждає своєю некомплектністю оцінки.

Якщо дуже спрощено, то він визначається вартістю страхування кредиту (суверенного боргу) розміром в 10 тис.дол США, отриманого на один рік. Чим вищий розмір страхового платежу, тим вища загроза дефолту. І навпаки.

Рейтинг агентства Moody’s більш комплексний і зміна рейтингу відбувається через зміну здатності держави вирішувати проблеми, що стоять перед державою як економічного, так і політичного характеру.

Погоджуюсь, що економічна і політична ситуація в Україні погіршується. Вірніше її навмисно погіршує нинішня влада. І проблема стану свобод і стану економіки знаходиться в площині моральності влади. Це робиться навмисно. У випадку перемоги опозиції на виборах до Парламенту новому Уряду (Уряду нинішньої опозиції) залишиться економіка з більш катастрофічними показниками, ніж в період, коли нинішня влада прийняла її в 2010 році.

Тобто новий Парламент і новий Уряд нічого зробити (мирним шляхом) не зможуть, оскільки ВСЯ влада (окрім законодавчої гілки) лишатиметься й надалі в руках „вертикалі Януковича”. Президент і всі гілки влади, що йому підпорядковані в Києві і на місцях разом з олігархами влаштують новому парламенту і Уряду повну обструкцію і саботаж, щоб показати: „Ось прийшла нова влада, а ситуація ще більш погіршується”.

Тобто, нинішня переддефолтна ситуація створена нинішньою владою штучно – на випадок програшу партією влади парламентських виборів.

Якщо ж партія влади виграє вибори, або знову „прикупить тушок” для формування своєї більшості в Парламенті і Уряді, то дефолт Україні в в 2012 році не загрожує. На цей рахунок я маю відмінну позицію, від позиції всіх експертів, песимістів–дефолтників,.

На сьогодні у влади є вибір між трьома варіантами вирішення проблеми дефолту:

А). - або влада перекладе цю проблему на населення шляхом девальвації гривні і зросту темпів інфляції.

Якщо влада піде першим шляхом, то наступить дефолт в найбіднішої частини громадян України, і в „середняків”, оскільки необхідні для обслуговування зовнішнього боргу кошти будуть додатково вимиті саме в населення через девальвацію гривні і різке підвищення темпів інфляції. У відповідь влада отримає масове зняття гривневих депозитів в банках і конвертацію їх в тверду валюту. Деякі вкладники залишать збереження в банках, але більшість населення, навчена історією, зберігатиме заощадження в матрацах. Далі – впаде банківська система, припиниться кредитування реального сектору економіки - рецесія – і знову інфляція. Півень на базарі може коштувати півмільйона гривень. Підсумок – бунт і революція. А, як відомо, безкровних революцій не буває.

Б). - або влада „потрусить гаманці” олігархів.

Якщо влада піде шляхом Б, то викличе невдоволення олігархів.

На рахунках в офшорних компаніях в олігархів Януковича знаходиться не менше половини річного ВВП України.

Янукович може заставити своїх же олігархів сплачувати поточні податки і платежі до бюджету і припинити вивіз капіталу в офшори. У випадку якщо й цих коштів стане замало, і ніде не вдасться взяти дешевих кредитів (для подальшого розкрадання), Янукович може заставити своїх олігархів позичити державі Україна кошти з офшорних компаній. Звичайно, що вони й на цьому зароблять, оскільки позичать Україні її ж кошти з офшорних компаній під високі проценти. І навіть в випадку банкрутства України (якщо вони до цього допустять) держава залишиться винною офшорним компаніям олігархів. Тобто, олігархи знову ж таки виграють. Викачали економіку як видавлений лимон, а потім через міжнародні суди намагатимуться зірвати з України кошти, які їй позичили (попередньо їх вкравши в України).

Якщо змусять олігархів „скинутися” несправедливо, непропорційно їх капіталам – ображені можуть піти на фізичне знищення Лідера.

В). - третій варіант – коли влада поєднає перші два варіанти.

Якщо влада піде третім шляхом, то потроху постраждають всі. Але, на моє переконання, бідніші постраждають жорстокіше. Так як дії Януковича спрямовують олігархи.

І ми можемо невдовзі побачити - який з трьох шляхів вибрала влада. Якщо вирішить перекласти тягар „боротьби з дефолтом” лише на населення, то курс гривні буде знижуватися щоденно, ще до виборів, а після виборів – рухне.

Якщо влада другий варіант – то курс гривні залишатиметься незмінним, або й посилиться.

Якщо вибере третій варіант, то курс гривні не рухне й після парламентських виборів

Повторю, на рахунок дефолту України в 2012 році – я оптиміст. Його не буде. Але варіант і ціна його недопущення, на мою думку (знаючи менталітет влади), будуть більш важкими для населення.

Стосовно 2013-го і 2014-го років (ще більш важких років), то ситуація теж не безнадійна і буде залежати:

- з одного боку - від цін на енергоносії (а ціни на нафту за місяць впали вже на четвертину);

- з іншого боку - від зниження тіньового сектору економіки, повноти сплати олігархами платежів до бюджету та припинення (бодай суттєвого зниження) обсягів розкрадання бюджетних коштів.
Дефолт України не вигідний всім, і в першу чергу олігархам і нинішній владі України, якщо знову не виникне ідея сепаратистського ПІСУАРУ, куди вони прагнутимуть перекачати і кошти громадян і резерви НБУ…?!.

У випадку об’явлення дефолту Україні всі авуари, все майно, всі рахунки діячів влади і юридичних осіб України, вся експортна виручка що знаходитиметься за межами України будуть арештовані і спрямовані на погашення боргів України перед зовнішніми кредиторами. А чиє майно і чиї кошти за кордоном? Хто в нас найбільші експортери? Вірно- олігархи.

Тобто, у випадку дефолту України– найбільші втрати понесуть і олігархи. Тобто, „все нажите трударями владного Олімпу непосильною, чесною, багаторічною працею...”

Тобто, допущення дефолту України рівноцінне самознищенню влади. Я хочу вірити, що вони не шахіди. Хоча в політичному плані вони ними вже стали.
Захід не гірше мене розуміється в механізмах, привідних ременях, в дійових особах гіпотетичного дефолту України, в географії рахунків дійових осіб...

- Зростання зовнішнього боргу (за оцінками експертів борг сягає 130-135 млн. дол.) Яким чином Україна має його обслуговувати? Чи зможе уряд впоратися з таким величезним боргом, який вже близький до річного ВВП?

- Я не буду вдаватися в тонкощі аналізу експортно-імпортних операцій, їх структури, в аналіз сальдо торгового балансу, сальдо поточних операцій, проблем курсоутворення, енергозбереження і ін. Хоча для себе я вже це здійснив. І виходить, що це величини другого порядку малості, в порівнянні з найпотужнішими „золотими жилами”, які здатні дуже швидко виправити ситуацію.

Рецепт від мене залишається незмінним:

– слід перестати красти;

– слід повністю сплачувати належні платежі до бюджетів олігархами;

– вивести на світ тіньову економіку;

– ліквідувати бюджетні витрати на закупівлю газу для промисловості. Цю проблему слід перекласти на власників підприємств;

– повернути кошти з офшорів в українську банківську систему і сплатити бодай символічний податок на них (8-10%).

І проблема і зовнішнього і внутрішнього боргу буде знята легко і швидко. А в Україні борги щорічно зростають! Чому? Описано у відповіді на перше питання. Якби я міг, то заборонив би міжнародним фінансовим інституціям надавати позики нинішній владі, бо в України потреби в цьому немає, а надані кредити будуть конвертовані в майно олігархів. А віддавати борги прийдеться дітям і онукам тих , хто в когорту олігархів не попав.

Україна – це Клондайк, багата країна. Але й крадіжки в неї не менші, ніж були на Клондайку – одні видобували золото, інші його відбирали і залишали робітникам копійки, щоб не вимерли. Бо ж нікому буде це ж саме золото видобувати!

Приклад Греції. Була приказка, що „в Греції все є”. І ось саме Греція, яку ніхто не обкрадав, реально стоїть перед реальним дефолтом. Про Україну кажуть що вона бідна. Неправда. Україна це - Клондайк. Стільки років її масово грабують і обкрадають, а вона в ліпшому стані ніж Греція. Чому Україна бідна, якщо олігархів стає більше і їх статки ростуть як на дріжджах? Правда біднішають решта українців, але ж для них це просто -„ЛОХТОРАТ”.

- Золотовалютні запаси. За травень Національний банк втратив 920 млн.дол. і становить близько 30 млрд. дол. Відповідно тенденція полягає у зеншення золотовалютних запасів. Чим це загрожує фінансово-валютнійсистемі України? За рахунок чого можна наповнити валютні запаси?

-Я не бачу ніяких проблем в цьому. Золотовалютні резерви України відповідають міжнародним нормам – забезпечити 50 днів критичного імпорту при відсутності експорту.

Річний експорт України знаходиться нині в межах 60% її ВВП, тобто в межах 100 млрд.доларів. (для порівняння - витрати України на закупівлю газу в Росії складають не більше 12 млрд. дол. на рік.).

Хочете збільшити золотовалютні резерви? Немає проблем!

- Забороніть олігархам торгівлю через офшори.

- Відновіть обов’язковість продажу твердої валюти експортерами в розмірі, наприклад, 80% від валютної виручки. „Прикрутіть” некритичний імпорт, і до кінця року резерви НБУ можуть зрости в півтора рази і при цьому Україні вдасться безпроблемно погасити зовнішні борги, виплати яких припадають на цей рік. Легенько. Але, якщо ввести обов’язковість продажі валютної виручки експортерами, то ж олігархи не зможуть гривню „вигнати за бугор”, скажете Ви? Отож-бо. А в доларах „виганяють за бугор” і всі „в долі”. Всі задоволені. Чи як там на фєні? – “Всє в шоколадє”.

Чому до України не йдуть іноземні інвестори? Тому що іноземні інвестори дивляться на те, що роблять місцеві олігархи. Якщо олігархи не роблять інвестицій в українську економіку, а роблять інвестиції „за бугор”, в офшори, то це для іноземних інвесторів чіткий індикатор – загроза втрати інвестицій в Україні.

Якщо олігархи України всі зароблені кошти вкладатимуть в економіку України, то це буде найліпшим агітаційним сигналом для іноземних інвесторів вкладати кошти в розвиток української економіки.

- Що треба зробити аби змінити існуючу систему?

- Змінити систему мислення, менталітет влади і олігархів, або змінити саму владу і заставити олігархів діяти у відповідності з вищеописаними рецептами.

Оскільки очікувати, що з курячого яйця може вилупитися страус – по меншій мірі - наївно, то слід міняти владу. Тут теж є дві форми зміни влади:

- в результаті виборів;

- якщо ж влада узурпована і творить геноцид власного народу, що вважається злочином проти людяності - тоді шляхом референдуму, або всенародного бунту.

А для того щоб змінити менталітет влади менталітет виборців теж повинен модернізуватися.

Народ заслуговує того жалюгідного становища в якому він опинився, якщо відмовляється від боротьби з пригноблювачами. Це не я сказав. Це було сказано задовго до мого народження.

Свавілля процвітає від безкарності! А за умов безкарності влади й весь трудовий народ і „гнила інтелігенцію”, з часом теж можна буде об’явити „врагами народа”, а саме - ворогами народу олігархічного, а тому і і посилити репресії і голодомори. Але надіюсь, що Український Народ за свою історію вже набув імунітет до пригноблювачів.

Дякую за Увагу!

14.06.2012 року.
Володимир Пилипчук
народний депутат України 1-го та 2-го скликань,
екс Член Президії Верховної Ради України,
екс-віце президент Генерального Комітету Парламентської Асамблеї ОБСЄ,
Академік Академії економічних наук України,
професор

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політологія»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.