Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Князь Святослав Хоробрий має стати для нас символом Свободи, Честі, Сили та Рівності

Державність 28652 перегляди

Опубліковано - 3.07.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Святослав Хоробрий
Святослав Хоробрий
Коли ми запитаємо у пересічного українця, ким був в історії Святослав Ігорович, якого ще називають Хоробрим, то почуємо різні відповіді. Хтось згадає, що це був київський князь. Хтось скаже, що він був завойовником, який розширив межі русичівської держави – Київського князівства.

Хтось скаже, що це був безстрашний воїн, який переміг юдейський Хозарський каганат, що становив пряму загрозу – військову та економічну – для Києва та його земель, і стер з лиця землі хозарську столицю Ітіль 3 липня 964 року. Хтось скаже, що Святослав був мудрим державником, який зміцнив свою владу ззовні та внутрішньо, добираючи правильні кадри та проводячи активну зовнішню політику.

І всі ці відповіді правильні.

Святослав Хоробрий – це та постать у нашій історії, яка, поряд з іншими визначними українцями, має нагадувати нам, що українській нації є на кого рівнятися, є з кого брати приклад, є ким пишатися, є в кого вчитися бути великими й успішними. Ми не маємо довіряти "пророкам" з чужини, що підмінюють наші традиційні цінності – ми маємо знати своїх Героїв, вдосконалювати і збільшувати їхні надбання. Ми маємо бути вірні їхнім заповітам – жити щасливо і в пошані, з повагою один до одного, із вердим розумінням свого шляху у світовій історії. Адже лише ті нації, котрі розуміють своє призначення, свою ідею – Ідею Нації, та знають свої історичні орієнтири – стають великими, стають заможними.

Саме тому ми можемо сказати, що як військовий та державний діяч, князь Святослав Ігорович є для нас Символом.

Символом Свободи – адже саме Святослав Хоробрий позбавив Київське князівство усіх гнобителів, які становили загрозу – політичну, військову та економічну. Саме князь Святослав Ігорович безпосередньо довів, що позбавитися гніту нація може лише за умови, коли її правителі – найкращі сини народу, коли сама нація бореться за своє щастя і безпеку. Лише у разі, коли поєднані ці дві складові – коли провідна верства насправді виступає виразником та захисником інтересів народу, і коли сам народ готовий захищати свої інтереси, права, прагнення, оскільки розуміє свою мету – лише тоді нація може здобути Свободу.

Князь Святослав є для нас також символом Честі – адже він показав приклад шляхетного поводження навіть із ворогом, відправляючи тепер відомий усім вислів "Іду на Ви", коли виступав у похід проти своїх супротивників. Святослав Хоробрий навчив нас бути впевненим у своїх силах, боротися шляхетно, чесно і гідно, як він це робив завжди – і перемагав. Святослав Ігорович навчив нас вірити правителям, лише коли вони насправді є представниками народу – і діють в інтересах народу. Він був чесний до кінця зі своїми людьми – він не приховував власних планів, не приховував своїх інтересів, своєї релігії, свого походження, своїх статків – і цієї якості – чесності із власним народом – ніколи не набути нинішній, та й попередній антинародній владі, яка жодного разу не засвідчила те, що є дійсним виразником народних прагнень.

Святослав Хоробрий є для нас символом Сили – адже лише справжня сила – сила духу, волі та тіла – творить Історію. Саме сила Святослава І як Провідника народу, правителя держави – сила волі, сила віри в українську перемогу, сила тіла, яке воювало хоробро, хвацько, безстрашно та результативно – витворила нові кордони Київського князівства та нове розуміння характеру нашого народу; викресала новий – переможний – дух спільноти, яку пізніше, через століття, назвуть українською нацією. Ми маємо пам’ятати, що наші предки не лише побудували міцну державу, а й мали силу розчищати шляхи, розширюючи кордони, щоб робити її заможною – і так вони здобули Велич.

Князь Святослав є для нас символом Рівності – адже ніколи не відмежовувався він народу, ніс увесь тягар військової справи зі своїми побратимами, маючи приналежність до знатного роду, не виділявся з-поміж своїх людей, був князем Київським, за якого держава набула найбільшого територіального приросту – і не грабував, не гнобив свій народ, вимагаючи привілеїв. Святослав Хоробрий – це уособлення соціальної справедливості в українській історії. Правитель, який творив Історію, розширював Київську державу, позбавляв її економічної небезпеки, усунувши з торгівельного шляху хозар, який побудував свою владу, міцно закріпившись у найбільших князівствах – зокрема, Новгородському – ніяк не вирізнявся серед свого народу. Народу, який за правління Святослава Хороброго увічнив себе, ставши народом-переможцем, народом-завойовником, народом, що знає своє походження, свій шлях та мету – і досягає цієї мети.

Князь Святослав та наші предки – це люди, що навчили нас, як стати великими, як стати заможними та жити у повазі одне до одного і мати повагу чужинців.

Князь Святослав та наші предки, я певен, вирішили би проблему з будь-яким сучасним "каганатом", з будь-якими гнобителями та соцільними паразитами, що наживаються на бідах народу. Ми маємо взяти за основу свого життя, свого світогляду Ідею та Чин наших героїчних предків, щоб раз і назавжди позбутися усіх соціальних та національних гнобителів, примусити чужинців поважати наш народ, а значить – наші мову, традиції та культуру.

Пам’ятаючи Святослава, українці мають повернути собі величне та успішне місце у Світі та Історії.

Юрій Ботнар,

голова Уманської міської організації ВО "Свобода"

заступник голови Черкаської обласної організації ВО "Свобода" з питань молодіжної політики

голова Черкаського обласного осередку ВМГО "Сокіл"

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.