Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Батя

Людина і влада 18869 переглядів

Опубліковано - 10.09.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Батя
У мене все ніяк не йшов з голови чоловік зі сльозами на спотвореному обличчі, який лежав у темряві й намагався не дзенькнути медалями...

На пляжі поряд зі мною розташувався дід з двома онуками. Чорний увесь, одразу помітно - не один місяць тут загоряє, - так і виявилося.

У перші дні ми просто віталися, потім помінялися зачитаними до дір, вологими від бризок російськими газетами, а коли більше читати стало нічого, розговорилися.

Спочатку про чорногорську флору та сербську фауну, потім - про моїх дітей і його онуків, а потім просто - за життя.

Його син придбав тут квартиру, - ось дід з онуками і загоряє все літо. Добре, тільки іноді поговорити рідною мовою хочеться, - та ні з ким.

Дід (я якось навіть і не запитав його імені, хоч спілкувалися тиждень) повідав мені кілька своїх сімейних історій, ось одна з них…

- Ми жили в Україні в маленькому селі. Мій батя, царство йому небесне, всю війну пройшов, всі чотири роки в танку провоював.

Як йшов, - я не пам’ятаю, маленький був, а як повернувся, пам’ятаю, неначе вчора. Хлопці мені дуже тоді заздрили - татко живий, з німецьким акордеоном, сам увесь в медалях, орденах, та ще й з руками і ногами цілими. Тоді це була велика рідкість.

Правда, лисий увесь і рот став маленький і круглий - голова в танку трішки підгоріла, але очі цілі і сам здоровий як бик.

Працював наш батя трактористом у колгоспі, жили голодно, але дружно, не скаржилися. Все було б добре, тільки в 52-му понавідкривали навколо нас вугільних шахт і стали на них зазивати добровольців-комсомольців. Добровольці скінчилися, так і не почавшись, але завдання партії виконувати потрібно і тоді почали, хочеш - не хочеш, загрібали всіх підряд.

Причому під час роботи не забирали, - що б чуток не було, напевно, - гребли тільки вечорами.

Сидить людина в хаті, нікого не чіпає, а тут раз – «Здрастє!» - з’явилися агітатори з міліцією.

Забирали всіх чоловіків від вісімнадцяти до п’ятдесяти. Пишеш заяву добровольця, торбинку в зуби і на шахту в «бій за вуглинку». Не хочеш писати одразу, так спочатку нирки відіб’ють, а вже опісля напишеш...
Батя наш дуже не хотів на ті шахти.

В хаті під підлогою видовбав собі місце, величиною менше за труну, і як тільки собака ввечері загавкає, швидко хапав документи, одягав піджак з медалями, хрестився і залазив під підлогу. Зверху закривався дошкою і кожен з нас, дітей, умів швидко накривати килимком батьківський схрон. Навіть трирічна сестра. Ну, взагалі не помітно.

Бувало, увірвуться в будинок, і давай батька шукати. Всі перевертали, спочатку шукали батька, потім вже його документи, нагороди, костюм.

Мама казала, що мовляв, ось тільки перед вашим приходом чоловік зібрався, взяв паспорт, медалі й поїхав у місто, навіщо, - не знаю.

Товариші агітатори лаялися, плювалися і йшли, може на тиждень, може на місяць...

А тато вилазив з своєї домовини, все обличчя в сльозах. І так до наступного гавкання собаки.

Мама його жаліла.

Звичайно, образливо - життя не щадив, чотири роки за Батьківщину відвоював, залиште вже чоловіка в спокої, нехай в своєму колгоспі землю оре, так ні ж...

Одного разу, все ж знайшли. Витягли, вивели на двір і так відлупцювали... досі у вухах стоїть його крик.

На шахті батько пропрацював недовго, кілька місяців всього. Їхню бригаду там привалило.

Багатьох повбивало, а батьку ноги відрізали вище колін.

Нічого, - він не сумував, - по будинку все сам робив, стрибав по хаті як мавпочка, ще прудкіше за здорового. Навіть у футбол з нами грав, - стояв на воротах.

Взагалі хороший був чоловік, добрий. Адже він, слава Богу, до старості дожив, в 80-му схоронили...

...Дід, важко зітхнувши, піднявся і пішов до моря розбороняти онуків, що билися за матрац, а у мене все ніяк не йшов з голови чоловік зі сльозами на спотвореному обличчі, який лежав у темряві й намагався не дзенькнути медалями...

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Людина і влада»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.