Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Квітка Цісик

Українці 93361 перегляд

Опубліковано - 4.04.2013 | Всі публікації | Версія для друку

4 квітня 2013 року Квітці Цісик мало б виповнитися 60 років, але вона не дожила до свого 45-ліття 5 днів...
4 квітня 2013 року Квітці Цісик мало б виповнитися 60 років, але вона не дожила до свого 45-ліття 5 днів...
Сьогодні Квітці Цісик мало б виповнитися 60 років, але вона не дожила до свого 45-ліття 5 днів...

Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року в містечку Квінті, недалеко від Нью-Йорка, в сім’ї Іванни і Володимира Цісиків, післявоєнних емігрантів із Західної України. У п’ять років дівчинка вже грала на скрипці. Учив її батько – відомий скрипаль. Він закінчив свого часу Львівську консерваторію, а потім, заснувавши Український музичний інститут Америки, викладав у ньому. Обидві його дочки, Квітка і її старша сестра Марія, закінчили цей учбовий заклад.

“Я почала вчитися музиці в чотири роки, – розповідала про себе Квітка Цісик. – Думала, що буду скрипалем. Але дуже любила співати. Ще в школі виконувала соло в різних групах – стиль кантрі, джаз. Це ж Америка…”

Акомпанувала Квітці сестра Марія (що народилася в німецькому концтаборі в 1945 році). Пізніше Марія стала відомою в світі піаністкою, була директором консерваторії в Сан-Франциско, вела мастер-класи в Карнегі-холі.

У Квітки було рідкісне по красі колоратурне сопрано, вона закінчила Нью-йоркську консерваторію. При цьому дівчина, невисокого зросту і дуже рухома, мала веселий характер. Ще студенткою Квітка узяла собі псевдонім Кейсі (від ініціалів КС).
Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року в містечку Квінті, недалеко від Нью-Йорка, в сім’ї Іванни і Володимира Цісиків, післявоєнних емігрантів із Західної України
Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року в містечку Квінті, недалеко від Нью-Йорка, в сім’ї Іванни і Володимира Цісиків, післявоєнних емігрантів із Західної України
У 1977 році на екрани Америки вийшов художній фільм “Ти запалив моє життя” про долю молодої співачки. Пісню в картині виконала Квітка Цісик (закадрове виконання пісень героїні, яку зіграла Діді Конн (Didi Conn) - прим.«Аратти»). Цей хіт став кращою піснею року, отримав премію “Золота куля”, та ще і “Оскар”! Блискучий, здавалося, був старт для співачки, що починала.

Але потім трапилося непередбачене. Ігноруючи Квітку, цю ж пісню записала на пластинку дочка відомого поп-виконавця Пета Буна – Деббі Бун. Спритну Деббі швидко “розкрутили”, і сингл “Ти запалив моє життя” в її виконання злетів на першу сходинку хит-парада. Цісик намагалася через суд добитися справедливості, але це їй не вдалося… Пізніше популярна пісня увійшла до репертуару багатьох зірок – від Елвіса Преслі до Уїтні Хьюстон. У історію американської легкої музики Цісик увійшла як “голос, який звучав найчастіше в світі”. Про неї навіть зняли фільм. Квітка стала провідним виконавцем вокальних партій в численних рекламних роликах всесвітньо відомих компаній і брендів: ABC, NBC, CBS, “Макдоналдс”, “Кока-кола”, авіакомпаній “Дельта” і “Американські авіалінії”. З 1982 року і до самої смерті вона була єдиним і незмінним голосом компанії “Форд моторс”.




“Це досить цікава робота, – говорила Квітка. – Припустимо, приходять в агентство представники фірми “Форд”. Говорять, що хочуть продати більше автомобілів і треба знайти для цього спосіб. Тоді до роботи приступають композитори і режисери рекламного ролика. Пишуть різні люди, проте вибирають краще – не найкрасивішу музику, а ту, яка найлегше запам’ятається простій людині”. Дуже скоро Цісик стала однією з самих високооплачуваних і відомих співачок в рекламному бізнесі.

Її добре знали і в шоу-бізнесі. Як вокалістку Квітку навперебій запрошували джазові, поп- і рок-зірки: Роберта Флек, Карла Саймон, Майкл Болтон… Вона допомагала Квінсі Джонсу – кращому продюсерові-аранжувальнику Америки, який відкрив феномен Майкла Джексона. До речі, з майбутнім королем поп-музики Квітка часто співала в хорі.

Проте в душі Квітка завжди залишалася українкою і сумувала по своїй етнічній батьківщині. Постійно випробовувала потребу щось зробити для неї. “Я всім розповідала, яка в Україні красива, мелодійна музика і народ співучий. Але не було жодного запису, зробленого на професійному рівні. І я зрозуміла, що повинна записати українські пісні. Не тільки для своїх пріятелей – для всіх українців. Це був би такий подарунок. Я мріяла, що в Україні мене почують…”
Вісімнадцять років вона була єдиним голосом автомобільної компанії «Ford»
Вісімнадцять років вона була єдиним голосом автомобільної компанії «Ford»
Варто подякувати чоловікам Квітки Цісик за створення україномовних альбомів. Обидва були музикантами: перший чоловік – композитор-аранжувальник Джек Корнер, другий, – інженер звукозапису Едвард Раковіч. Диск “Квітка” був записаний в 1980 році, а “Два кольори” в 1989-му. Між записами співачка встигла розвестися з Джеком і укласти шлюб з Едом (йому вона народила сина Еді). Проте всі троє продовжували працювати над створенням альбомів. На обкладинці диска “Квітка” написано: “Володимиру Цісику, скрипалеві-віртуозові, моєму незабутньому батьку, присвячую ці пісні”. Виконання Квітки Цісик бездоганне: жодної фальшивої ноти, жодного невдалого вокального прийому, форсованого звуку або невиправданої змістом зміни настрою. Просто спів, який бере за душу.



“Аранжировку до першого альбому робив великий професіонал і мій товариш Джек Корнер, – розповідала Квітка. – Він музикант і композитор, але нічого не чув про Україну. Тепер знає про неї дуже багато. До кожного твору Джек відносився дуже відповідально: щоб не змінити його, не зробити американським, а залишити неповторний український мелос. Всі пісні я спеціально перекладала йому на англійську мову. Він так хотів, щоб зрозуміти і відчути зміст”. Епіграфом до другого альбому сталі слова: “Ця збірка пісень – бажання мого українського серця вплести радісні нотки в розпатлане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу”…

Завдяки професіоналізму, відкритому характеру і щедрим гонорарам Квітка зібрала для запису альбомів кращих студійних музикантів Нью-Йорка. Фортепіанну партію виконувала старша сестра співачки. В результаті – два альбоми, яким немає рівних в українській легкій музиці. У 1990 році обидва диски було номіновано на “Греммі”.
Квітка Цісик зібрала для запису альбомів укарїнських пісень кращих студійних музикантів Нью-Йорка. Фортепіанну партію виконувала старша сестра співачки. В результаті – два альбоми, яким немає рівних в українській легкій музиці
Квітка Цісик зібрала для запису альбомів укарїнських пісень кращих студійних музикантів Нью-Йорка. Фортепіанну партію виконувала старша сестра співачки. В результаті – два альбоми, яким немає рівних в українській легкій музиці
Квітка і її другий чоловік Едвард Раковіч жили в Централ Парк – одному з найдорожчих районів Нью-Йорка. Ед був помітною фігурою в шоу-бізнесі, на його студії записувалися зірки першої величини: Джордж Бенсон, Мадонна… Кейсі знаходилася в їх тіні. Важко було дівчині з емігрантської сім’ї пробитися на музичний Олімп. Для цього були потрібні величезні гроші. Подружжя ж сповідало американський темп життя – швидкий і прагматичний. Проте “Два кольорі” – достатньо дорогий проект – Квітка робила для себе, для душі, не вимагаючи гонорарів. А в Україні, напевно, співала б безкоштовно…

Весною 1998 року сотні музичних радіостанцій Америки передали сумне і приголомшуюче повідомлення: “Кейсі Цісик, яка почала свою музичну кар’єру як оперна співачка, а потім, володіючи одним з популярних в світі голосів, завоювала теле- і радіоефір, померла в Манхеттені (район Нью-Йорка) 29 березня. Кейсі було всього 44 роки. Прекрасний голос пішов з світу живих…”



Квітка Цисик разом з мамою відвідала Україну лише раз, в 1983 році. Її пісні тоді були заборонені в Радянському Союзі. Тільки в середині 90-х голос співачки зазвучав у вітчизняному ефірі. Чому ж на смерть Квітки Цісик так мляво і байдуже відреагувала країна, яку вона так гаряче любила? Може, тому, що задушевний голос співачки не міг пробитися до земляків крізь шквальний рев естради 90-х. Її пісні ніколи не підсилювала могутня техніка, не супроводжував оглушливий оркестр, Квітка жодного разу не співала під фонограму. Пісня лилася з душі, яка через океан говорила з Україною…




* * *

До 60-ліття від дня народження пластунки Квітки Цісик за підтримки пластового куреня «Орден залізної остроги» та громадянського руху «Гуртом» українською мовою озвучено фільм «You Light Up My Life» / «Ти осяюєш моє життя» (1977), в якому вона виконала пісенні партії.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Українці»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.