Аратта - На головну

8 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Ми вибираємо, нас обирають. Як це часто не співпадає?»

Психологія та стосунки 22415 переглядів

Опубліковано - 17.09.2013 | Всі публікації | Версія для друку

«Ми вибираємо, нас обирають. Як це часто не співпадає?»
За назву статті я вибрала рядки з романсу «Чорне і біле» на вірші М. Таніча. Єдина відмінність: в кінці другого речення замість знаку оклику (в оригіналі), я поставила знак питання. Саме на це питання належить відповісти у запропонованій статті.

При обговоренні іншої моєї статті думки читачів розділилося з приводу того, хто ж обирає собі супутника життя - чоловік або жінка. Читачі-чоловіки стверджують, що вибір за жінкою, жіноча аудиторія згодна зі мною, що вибір робить чоловік. Мені здалося важливим поставити крапки над i в цій дискусії.

Трохи теорії. Що таке вибір? Вікіпедія дає наступне визначення: «Вибір - вирішення невизначеності в діяльності людини в умовах множинності альтернатив». Це означає, вибирати доводиться з декількох наявних варіантів. Кінцева мета вибору - пошук найкращого варіанта з безлічі можливих. Завдання вважається виконаним, якщо буде обраний єдиний варіант, який найкращим чином відповідає умовам пошуку.

Перейдемо до вирішення практичних завдань. Перед нами стоїть завдання - знайти супутника життя. Кожен хлопець або дівчина, починаючи нові стосунки, дуже сподівається, що саме ця людина виявиться тією, яку так довго шукали. У кожного з них були попередні стосунки з партнерами протилежної статі, але з певних причин всі вони закінчувалися, не отримавши подальшого розвитку. Звідси випливає, що у кожного хлопця (дівчини) є своя «лінійка образів дівчат (юнаків)», з якими вони зустрічалися і намагалися побудувати взаємини. Зустрівши нового партнера, вони свідомо чи підсвідомо починають порівнювати його з тим, що мається в їхній «базі даних». Таким чином, базу колишніх стосунків можна розглядати як можливі варіанти вибору, які були відхилені. Нові взаємини - це ще одна можливість вибору супутника життя з альтернативних варіантів.

Як і всякий вибір, пошук супутника життя повинен мати критерії, за якими цей вибір буде здійснюватися. У найзагальнішому вигляді у партнерів повинна бути сумісність кількох видів.

Емоційна сумісність включає:

• чи подобається вам зовнішність вашого обранця;

• як ви себе почуваєте зі своїм партнером;

• чи не пригнічує він вас своєю енергією;

• який характер у партнера і чи сумісний він з вашим;

• які емоції партнера й їхня тривалість за певних і нестандартних ситуацій;

• чи відчуваєте ви комфорт і впевненість поруч з ним;

• як співвідносяться ваші темпераменти: збігаються або перебувають у протифазі;

• чи хочеться вам робити приємні сюрпризи і дивувати партнера незвичайними вчинками, щоб привернути його увагу;

• чи збігаються ваші і його (її) уявлення про сімейне життя.

Інтелектуальна сумісність включає:

• який рівень освіти і загальної культури;

• чи цікаве спілкування з вашим партнером;

• як ви себе почуваєте в оточенні друзів і родини партнера;

• якщо ви людина віруюча, а ваш обранець (обраниця) сповідує іншу релігію, чи не буде це перешкодою для довгострокових стосунків.

Фізіологічна сумісність включає:

• чи привертають вас запахи вашого партнера або вони вам неприємні;

• якщо дійшла справа до сексу, то підходите ви одне одному за темпераментом;

• чи отримуєте ви задоволення від сексуальних контактів або розглядаєте це як необхідний обов’язок.
Тепер розглянемо, які стадії проходять стосунки юнака і дівчини з моменту знайомства до фіналу або розставання. Уявімо собі на хвилиночку, що ініціативу до знайомства вирішила проявити дівчина. На вечірці вона запримітила хлопця, який самотньо сидів у кутку з банкою газованої води, споглядав на решту компанію. Дівчині сподобався брюнет з синіми очима. Вона підійшла до нього і відразу випалила: «Привіт! Ти мені подобаєшся! Давай зустрічатися!» На обличчі хлопця з’явилася усмішка Чеширського кота, а в голові закрутилися думки від практичних до непристойних: «Цікава дівиця, пропонує себе в подружки... А може, й правда, провести з нею вечір, а потім запросити до себе... А чи не доведеться мені потім відвідати венеролога... Запрошу-но я її до Мишка на хату, там наші сьогодні ввечері збираються, славно розважимося, а потім дівицю можна послати... » Цим може сумно закінчитися ініціатива дівчини познайомитися першою з хлопцем.

Чоловік практично завжди є ініціатором знайомства з дівчиною, що йому сподобалася. У 90% випадків хлопці є ініціаторами першої фрази в розмові. Він може почати з традиційного питання: «Що ви робите сьогодні ввечері?», Або з невигадливого: «Дівчина, як вас звуть?» Якщо дівчині хлопець сподобався, то вона йому відповість, підтверджуючи його вибір.

Розвиток і становлення відносин між новими партнерами проходить кілька фаз. У початковому букетно-цукерковому періоді нові партнери намагаються показати себе з найкращої сторони. Стосунки дівчини і хлопця на початку знайомства не є справжніми або правдивими. Наприклад, коли чоловік починає залицятися до своєї дівчини, він з усіх сил намагається бути уважним, турботливим, галантним. Дівчина, природно, відповідає йому тим же, намагаючись показати свою привабливість, вміння слухати партнера і співпереживати йому.

Букетно-цукерковий період триває порівняно недовго, і відносини виходять на стабільне плато. Чоловікові швидко набридає маска галантного кавалера і він стає самим собою. Це означає, що він починає приділяти менше уваги своїй дамі. Мимоволі цей процес відбувається і з його дівчиною. Якщо в перші місяці для неї чоловік перебував на п’єдесталі і був героєм, то при відчутті стабільності вона вже намагається командувати залицяльником. При стабільних взаєминах виявляється справжня сутність партнерів, відбувається їхнє інтелектуальне й емоційне впізнавання одне одного.

Якщо хлопець і дівчина благополучно пройшли другий етап і витримали випробування одне одним, то настає час їх фізіологічного знайомства. Слід зауважити, що дії хлопця вельми обмежені, коли він починає спокушати свою обраницю, оскільки дівчина тримає «вушка на сторожі». У цьому випадку чоловік повинен діяти дуже обережно, на допомогу йому прийдуть невербальні знаки. Якщо дівчина їх побачить, то процес пішов ...

Нагадаю, що у кожного партнера в голові крутиться «віртуальна галерея» колишніх знайомих, з якими вони намагалися побудувати стосунки. Свідомо чи несвідомо кожен порівнює теперішнього друга (подругу) з «базою даних». З одного боку, хлопець (дівчина) відзначає позитивні сторони нового партнера, з іншого, він (вона) «приміряє» на нову пасію ті властивості, риси характеру і звички, які йому (їй) подобалися в інших. Але, на жаль, неможливо сконцентрувати в одній людині все позитивне, що подобається іншому. Ми всі різні, і слід або приймати свого партнера таким, яким він є, не намагаючись його переробити, або стосунки на будь-якій стадії можуть зайти в глухий кут.

Однак повернемося до головного питання статті: хто ж кого обирає. Переважно перший вибір завжди за чоловіком. Якщо дівчина проявить ініціативу у виборі свого партнера, то це може викликати здивування у представника сильної статі. У міру розвитку взаємин дівчині належить останнє слово: вона може їх зупинити на будь-якому етапі, якщо їй щось не подобається.

Чому вибір, зроблений хлопцем, часто не збігається з відповідною реакцією дівчини? Цей момент залежить від багатьох причин: чи є перше позитивне враження молодих людей взаємним, чи підходять вони один одному по емоційним, інтелектуальним і фізіологічними параметрами.

Стосунки явно не складуться, якщо вони спробують «переробити» одне одного або хтось спробує зайняти домінуючу позицію і почне вказувати, що повинен робити інший.

Бажаю кожному знайти свою половинку, щонайменше розчарувань і побільше позитивних емоцій.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.