Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Поховаєте «Нашу Україну»!

Політологія 18471 перегляд

Опубліковано - 13.09.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Майдан, 2004 рік...
Майдан, 2004 рік...
Іноді вони повертаються. «Вони» - це розмови про формати коаліції в парламенті, що наводять нудоту й тривалі приступи розпачливої туги. Ви вже, напевно, встигли й забути свої весняно-літні відчуття при чергових повідомленнях з Верховної Ради: «Сторони приступилися до чергового етапу узгодження позицій у рамках створення (демократичної, антикризової - потрібне вставити) коаліції»...

Зараз уже й влада нова, і «регіони» за допомогою комуністів і соціалістів самі все, що необхідно, вирішують. І позиція «Нашої України» вже давно не має вирішального значення в будь-яких переговорах. Але ж ні: з початком сесії, щодня в ефірі друга частина реаліті-шоу «Коаліція» – і забуті відчуття повернулися. ...

Напевно, щоранку лідери «Нашої України» починають із обдзвонювання потенційних союзників: «У вас ще немає широкої коаліції? Тоді ми йдемо до вас». І починаються нескінченні «бла-бла-бла» у дусі президентських круглих столів.

«О боги, боги – яка сумна вечірня земля під час заходу сонця!», - писав класик. Така ж смутна й нудна, до позіхання, «Наша Україна» на занепаді свого існування. Тому те, що відбувається зараз із цією, колишньою партією влади, – це звичайна агонія штучно створеного політичного організму, який вичерпав свій ресурс. Трошки шкода, трошки огидно – і хочеться відійти подалі, щоб випадково чим-небудь бридким не бризнуло наостанок: вистачить уже й того, що було...

Тим часом «донецькі» завершують розміщення своїх кадрів у владі й переходять до другого етапу експансії: вигнанню «помаранчевих» чужинців, які ще подекуди зберегли владу. Цей етап позначив прем'єр Янукович, зажадавши від президента звільнення губернаторів, що не зуміли «добазариться» з місцевими радами, контрольованими регіоналами. Як говорив ще один класик – «що не ясно»? Але «Нашій Україні» не зрозуміло – вони давно живуть у віртуальному світі, де продовжують вирішувати долю України. Хоча найбільш тверезомислячі, вже намагаються уявити жахаючі масштаби донецької експансії й наслідки її для себе особисто, й для країни в цілому.

... Вікторові Ющенку не вперше програвати все, маючи на руках повний розклад козирів, та ще й джокер на додачу. Після парламентських виборів-2002, їхній переможець не одержав нічого з того, що вимагав: ні посад губернаторів, ні місць в уряді, ні жодного крісла в керівництві парламенту. Але й після всього цього, він не наважувався заявити про свою опозиційність президентові Кучмі, віддаючи перевагу як об'ємному, настільки й порожньому, в тих умовах, визначенню «альтернатива».

Схоже, зараз історія повторюється: партія Ющенка, програвши все, не може визнати, що давно відбулося, ходіння, у владу, під «регіони», водночас, і в опозицію, «під Тимошенко», йти не хоче. Поки це пухке утворення тупцює на місці, «донецькі» набрали влади стільки, що вже, очевидно, не в змозі її донести. Але активно продовжують процес. Саме зараз вони починають вибудовувати лінію поводження у відносинах з малим і середнім бізнесом, з великим бізнесом, які опинилися в опозиції, з поки ще, незалежною пресою. Як вони все це вміють робити – знають всі, у тому числі функціонери «Нашої України». Але замість того щоб або зсередини – у владі, або ззовні – в опозиції, намагатися впливати на процес і відстоювати те, за що самі боролися на Майдані, «помаранчеві» ведуть нескінченні дебати про формулювання чергового універсалу.

Говорити про те, що цей процес якось вплине на долю самої «Нашої України», навряд чи варто – проект уже вмер і потрібно тільки швидше констатувати цей факт, щоб звільнити місце для нових партій. Чим скоріше це відбудеться, тим буде краще для суспільства, що, нарешті, чітко побачить – де кінчається влада й де починається реальна опозиція до неї.

Потрібно було б організувати масштабний перформанс по похованню «Нашої України», із запрошенням на трибуну мавзолею партії всіх її гробарів – починаючи від Ющенка з Януковичем і закінчуючи Тимошенко, Порошенко, Безсмертним, Третьяковим і іншими товаришами. Це дозволило б виборцям зрозуміти, що ніякої «Нашої України» уже немає. А є амбіції й плани товаришів, які входили в неї, які активно вирішують свої особисті проблеми під прикриттям цього, колись популярного й затребуваного товарного знаку.

Переклад: Аратта-Україна

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політологія»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.