Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Корупція у регіонах: ховають декларації і роздають землі родичам

Державність 31478 переглядів

Опубліковано - 18.06.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Корупція у регіонах: ховають декларації і роздають землі родичам
В Україні дедалі частіше набувають розголосу факти, пов’язані із конфліктом інтересів в органах влади.

Цей термін означає суперечність між особистими інтересами посадовця та його професійними правами і обов’язками. Словосполучення «конфлікт інтересів» прописано у Законі «Про запобігання корупції». Якщо чиновник вчасно не повідомляє про конфлікт інтересів, його можуть усунути від ухвалення певних рішень, обмежити повноваження, скасувати рішення, які були ухвалені під впливом конфлікту інтересів. Якщо зловживання мають постійний характер, то цю людину можуть навіть звільнити.

Бізнес на держзакупівлях

На жаль, на сьогоднішній день є чимало посадових осіб, які навіть не підозрюють про існування такого поняття. Іноді, порушуючи закон про корупцію, деякі посадовці не відають про конфлікт інтересів, і не підозрюють про можливість його урегулювання.

У законі сказано, що конфлікт інтересів буває потенційним та реальним. Наприклад, заступник керівника управління освіти входить до комісії, яка визначає, в яких компаній закуповувати продукти харчування для шкіл міста. Дружина цього чиновника очолює фірму, що займається продажем продуктів харчування. Ця ситуація називається «потенційний конфлікт інтересів». Якщо ж компанія дружини члена комісії подає заявку на участь в конкурсі на постачання продуктів харчування у школи, це вже реальний конфлікт інтересів. Службовець у цих випадках повинен повідомити керівника і спеціально уповноважений орган, наприклад, у Національне агентство з питань запобігання корупції, яке ще в процесі створення, зробити все, щоб уникнути конфлікту інтересів. У нашому випадку – це вимога виходу з комісії і навіть звільнення з роботи. Якщо службовець не повідомить про потенційний чи реальний конфлікт інтересів, це буде слугувати підставою для накладання на нього грошового штрафу та скасування будь-якого рішення.

Декларації за сімома замками

Громадські активісти, що активно працюють у напрямку запобігання корупції в Україні, вирішили дослідити випадки конфлікту інтересів у деяких містах України. Результати їхнього досліджень вразили. Можна без сумніву стверджувати, що явище конфлікту інтересів є широко розповсюдженим, і врегулювання цих конфліктів вкрай необхідне для очищення органів влади від корумпованості.

Так, активісти «Центру громадського розвитку» провели моніторинг державних закупівель та профінансованих з бюджету міста Біла Церква за 2013-2014 роки та визначили, у яких компаніях Білоцерківська міськрада замовляла послуги або купувала товари. Окрім цього, активісти проаналізували майнові декларації місцевих чиновників та депутатів і виявили пов’язаний з ними бізнес. На основі цих досліджень було виявлено величезну кількість випадків конфлікту інтересів у Білій Церкві.

Із 155 держслужбовців, серед яких є члени виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, депутати міськради, керівники структурних підрозділів, відділів і управлінь виконкому міськради Білої Церкви та їхні заступники, 56 мають прямий або опосередкований зв’язок із бізнесом у місті. Є підстави вважати, що число таких чиновників, скоріше за все, є набагато більшим. Адже оприлюднити декларацію про доходи погодилося лише 64 посадові особи – у вільному доступі майнова декларація була лише у міського голови Василя Савчука і секретаря міськради Олександра Олійника. Ще 62 чиновники безперешкодно надали декларацію у відповідь на інформаційний запит. Відомості про статки решти чиновників – за сімома замками. Не виключено, що приватні компанії, які належать сім’ям цих чиновників, і є основними підрядниками робіт, які замовляє місто.

Завдяки дослідженню «Центру громадського розвитку» виявлено 9 випадків конфлікту інтересів у межах повноважень Білоцерківської міськради. Вони стосуються семи депутатів-сумісників, одного члена виконавчого комітету та одного депутата Білоцерківської міськради. Серед них є приватні підприємці, власники оптово-торговельних товариств, а один із депутатів-сумісників, який очолює комунальне підприємство «Міськреклама», займається приватним рекламним підприємництвом. На жаль, активістам Центру на вдалося дізнатися кінцевих бенефіціарів деяких білоцерківських компаній. Наприклад, Білоцерківське шляхово-експлуатаційне управління виявилося офшорною компанією, зареєстрованою на Віргінських островах. Хоча активісти припускають, що її власник може знаходитися у владних кабінетах Білої Церкви.

За результатами моніторингу випадків конфлікту інтересів у Білій Церкві «Центр громадського розвитку» написав листи-звернення у податкову та прокуратуру з метою перевірки даних майнових декларацій чиновників. Громадські діячі сподіваються на ретельну перевірку та розслідування ймовірних порушень. Вказані факти конфлікту інтересів набули розголосу в місцевих ЗМІ.

Бензопила у подарунок

Випадки існування конфлікту інтересів трапляються і в менших містах. Експерти Хмільницької районної громадської організації «Право» виявили 19 конфліктів інтересів у діяльності депутатів Хмільницької міської ради. У результаті моніторингу розпоряджень міського голови, наказів керівників комунальних підприємств, ЗМІ та офіційного сайту міста Хмільника з’ясувалося, що конфлікт інтересів у діяльності депутатів міської ради загалом стосується виділення земельних ділянок родичам. При чому, один із депутатів був замішаний у 6 випадках, виділивши земельні ділянки матері, сину, сестрі, чоловікові сестри, тещі й брату невістки! Інший депутат виділив собі аж дві земельні ділянки, а третю оформив на зятя. Всі ділянки розміщені по одній вулиці.

Ще один досить комічний випадок свідчить про необізнаність і неуважність деяких чиновників у інших питаннях запобігання і протидії корупції. Під час публічного заходу у листопаді 2012 року міському голові Хмільницької міськради Василеві Грушку подарували бензопилу, про це було надруковано у місцевих ЗМІ. Згідно з пунктом 2 статті 8 Закону «Про запобігання корупції», чиновники можуть приймати подарунки, вартість яких не перевищує 50% мінімальної зарплатні. Особа, яка отримала подарунок, має передати його органові влади, який вона представляє на урочистому заході. Утім, акту прийому передачі бензопили, отриманої під час проведення офіційних заходів, Хмільницька міська рада не оформляла. За це голові міськради мали б виписати штраф від ста до двохсот неоподаткованих мінімумів із конфіскацією подарунку. Утім, ніяких санкцій застосовано не було.

Активісти «Права» запропонували ініціювати проведення службового розслідування щодо можливої бездіяльності керуючого справами виконкому Хмільницької міської ради Андрія Барабана та провідного спеціаліста відділу цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради Йосипа Дубравського. Саме цих осіб за розпорядженнями міського голови було визначено відповідальними за координацію роботи з питань запобігання корупційним проявам та уповноваженим з питань запобігання та виявлення корупції у міській раді. Окрім того, що під час останніх сесій міської ради Хмільника, було зафіксовано 3 випадки оголошення про конфлікт інтересів у діяльності депутатів міської ради. Про конфлікт інтересів повідомили депутати Володимир Шеремета, Олег Котик та Сергій Владика.

Сподіваються на розслідування

За результатами дослідження, активісти «Права» запропонували Громадській раді при виконкомі міськради Хмільника ініціювати проведення навчання для посадових осіб щодо законів «Про доступ до публічної інформації», «Про запобігання корупції» у місті. Окрім того, Громадську раду просять розглянути пропозицію про приведення у відповідність до вимог законодавства місцевих нормативно-правових актів, які забезпечують врегулювання конфлікту інтересів у Хмільницькій міській раді та комунальних підприємствах міста. І, нарешті, активісти вимагають ініціювати проведення службового розслідування щодо можливої бездіяльності осіб, відповідальних за запобігання та виявлення корупції у місцевій раді.

Інформацію про прямі зв’язки чиновників із бізнесом та про випадки конфліктів інтересів у сфері державних закупівель необхідно оприлюднювати і поширювати. Високий рівень поінформованості посадових осіб і громадськості про конфлікт інтересів сприятиме запобіганню корупції. За даними «Transparency International Україна», в минулому році країна посіла 142-е місце зі 175 позицій в Індексі сприйняття корупції. Саме корупція на всіх рівнях держави створює перепони для розвитку економіки, бо вона свідчить про величезний об’єм тіньового виробництва, порушення конкурентних механізмів ринку, критично низький рівень інвестиційного клімату, недовіру суспільства до державних інститутів, неефективне використання бюджетних коштів. Тому поступове викорінення корупції як у мегаполісах, так і в маленьких містечках, починаючи від Кабінету міністрів та Адміністрації президента і закінчуючи сільською радою невеличкого села, допоможе крок за кроком змінити країну на краще.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.